Auto
RSS Auto

LaFerrari este cea mai bună mașină sport a anului 2014

Ferrari a cucerit trofeul Best Sports Car din cadrul premiilor Best Cars 2014 desfășurate la Madrid. Ceremonia a avut loc pe stadionul Santiago Bernabeu sub tutela prestigioasei reviste Autopista. Modelul LaFerrari a fost lansat anul trecut la Geneva Motor Show, fiind modelul de vârf al casei italiene.

`Am ales denumirea LaFerrari pentru că reprezintă expresia maximă a ceea ce definește compania noastră. Excelență în termeni de inovație tehnologiă, performanță, viziune, styling și pasiunea de a conduce o mașină sport. Reprezintă tot ceea ce avem mai bun în prezent și am dorit să înglobăm cât mai multă tehnologie din Formula 1`, spunea Luca di Montezemolo, președintele Ferrari.

combo

Deși este un automobil sport pur-sânge, LaFerrari înglobează tehnologie hibridă HY-KERS care reprezintă combinația perfectă între performanța maximă și poluare redusă. Practic, LaFerrari emite doar 330g/km de CO2.

Inginerii italieni au acordat o atenție deosebită aerodinamicii acestui automobil. Caroseria este echipată cu accesorii aerodinamice active (difuzoare, vană de ghidare și eleroane) care generează forța deportantă necesară fără a compromite coeficientul aerodinamic. Aceste dispozitive sunt acționate automat, pe baza unor parametri de performanță monitorizați în timp real, în funcție de condițiile de șofat.

Proiectarea caroseriei din carbon a permis o distribuție ideală a maselor pe punți, respectiv 59% în spate, inclusiv sistemul hibrid. Totodată, centrul de gravitate a fost coborât cu 35mm față de Enzo, modelul precedent. Sasiul lui LaFerrari este realizat din nu mai puțin de patru tipuri de fibră de carbon care a fost laminată manual și tratată în autoclava destinată monoposturilor de Formula 1. Interiorul lui LaFerrari este conceput în cel mai pur stil sport, influențele din Formula 1 fiind la tot pasul. Schimbarea vitezelor se face de la volan, prin intermediul unor padele, tot pe volan fiind montat butonul de pornire a motorului. Scaunul șoferul este fix, ajustarea poziției de conducere făcându-se prin intermediul volanului și a pedalierului, acestea fiind reglabile. Poziția șoferului este similară cu cea a unui pilot de Formula 1, aceasta fiind stabilită după o consultare cu cei doi piloți ai Scuderiei, Fernando Alonso și Felipe Massa.

Sub capota lui LaFerrari se află un propulsor V12 cu cilindreea de 6262cmc care dezvoltă 800CP la o turație maximă de 9.250rpm. Raportul de compresie este de 13.5:1, obținându-se o putere specifică de 128CP pe litru. Această unitate este cuplată la un motor electric de 120 Kw(163CP), obținându-se astfel o putere combinată de 963CP. Cuplul motor obținut de sistemul electric la turații joase a permis inginerilor să optimizeze performanțele motorului termic la turații mai înalte, cuplul maxim obținut fiind de 900 Nm.

LaFerrari este cel mai performant model de serie construit de Ferrari până în prezent. Are nevoie de 3 secunde pentru a accelera de la 0-100 km/h și de 7 secunde pentru a atinge 200 km/h iar viteza maximă depășește 370 km/h.

Autor: Valentin Brădățeanu

Foto, video: FerrariAgenția RADOR - 14.03.2014 9:37