Auto
RSS Auto

Mercedes lansează un sistem inteligent de frânare

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> video - Sistemul PRE-SAFE® Brake de la Mercedes-Benz

Constructorul german Mercedes-Benz a dezvoltat un sistem computerizat de asistare a frânării care, spre deosebire de cele existente în prezent, este capabil să inițieze procedura automată de frânare în cazul în care vehiculul este foarte aproape de a intra într-o coliziune.

Denumit PRE-SAFE® Brake, sistemul monitorizează zonele din jurul automobilului și în cazul unei iminente coliziuni avertizează vizual și sonor șoferul. Dacă acesta întârzie să reacționeze PRE-SAFE® Brake începe automat frânarea automobilului reducând astfel severitatea impactului.

Iată cum funcționează acest sistem inovator cu fracțiuni de timp înaintea unui posibil accident:

- cu 2.6 secunde înainte de impact sunt emise semnale acustice și vizuale de avertizare iar sistemul de frânare își dublează forța atunci când șoferul apasă pedala de frână.

- mai sunt 1.6 secunde, dacă șoferul nu reacționează după cele trei semnale acustice de avertizare, PRE-SAFE® Brake va iniția automat o frânare parțială penrtu a obține o decelerare de 0.4g, respectiv 4 m/s² sau aproximativ 40% din forța maximă de frânare.

- cu 0.6 secunde rămase până la accident PRE-SAFE® Brake inițiază frânarea automată, sistemul operând la viteze cuprinse între 30-200 km/h. Evident, în unele cazuri nu se va putea face o frânare completă dar PRE-SAFE® Brake va reduce severitatea impactului și posibilele consecințe ale accidentului.

combo

Pentru a realiza aceste performanțe, inginerii germani au apelat la tehnologia radar de ultimă oră. In spoilerul din față sunt montați doi senzori radar cu rază scurtă de acțiune pe 80 de grade care monitorizează o distanță de 30m. Un alt radar este montat în grila radiatorului. El acoperă o rază lungă de 200m, cu un unghi de 18 grade. Aceste radare transmit informația unității centrale care, în funcție de datele primite, inițiază etapele corespunzătoare frânării de urgență. Sistemul poate să facă distincția între alte automobile și pietoni, acționând ca atare.

La dezvoltarea sistemului PRE-SAFE® Brake a contribuit și pilotul de Formula 1 Michael Schumacher care s-a declarat mulțumit de rezultatele obținute: `Nici un șofer nu poate să fie concentrat 100% dacă se află la volan pe o perioadă lungă de timp. Un moment de neatenție este suficient și exact atunci acest sistem inteligent acționează. PRE-SAFE® Brake nu își pierde niciodată atenția și nu este niciodată obosit. In plus, nu reacționează târziu și asta poate salva vieți`.

combo

Autor: Valentin Brădățeanu
Foto, video: Daimler-BenzAgenția RADOR - 7.03.2014 17:27