Auto
RSS Auto

Goodyear a construit o anvelopă de dimensiunile unui elefant

Goodyear a construit o anvelopă de dimensiunile unui elefant

Goodyear produce pneuri pentru orice tip de vehicul, începând cu cele de bicicletă până la cele destinate giganților șoselelor. Cea mai mare anvelopă pe care au realizat-o face parte din clasa RM (Rock Mining), având dimensiunea de 59/80R63 și este de înălțimea și greutatea unui elefant. Denumit RM-4A+ Off The Road, pneul uriaș a fost proiectat pentru a căra sute de tone de roci și alte tipuri de materiale. Produsă în fabrica americană din Topeka, Kansas, anvelopa Goodyear este comercializată în întreaga lume pentru echiparea vehiculelor de mare tonaj care transportă pământ și roci dar și a utilajelor de minerit.

Cu un diametru de 4.023 metri, acest pneu este cu un metru mai înalt decât un coș de baschet, depășind în înălțime chiar și o semiremorcă europeană. Datorită tehnologiilor avansate anvelopa Goodyear poate să transporte o greutate de 100.000 kg la o viteză medie de 50 km/h. Structura sa include o carcasă de oțel iar compusul de cauciuc CycleMax a fost dezvoltat special pentru a se obține răcirea benzii de rulare. Linia centrală este prevăzută cu caneluri interblocante care asigură o stabilitate sporită iar canelurile non-direcționale contribuie la creșterea tracțiunii.

„Acest pneu reprezintă punctul culminant a ceea ce am acumulat în ultimii 25 de ani în materie de tehnologie și compoziție. Construcția sa se face cu o precizie maximă, folosind utilaje de ultimă generație, unice în industria mineritului. Am discutat cu numeroși clienți despre cerințele specifice activităților lor și am realizat acest pneu venind în întâmpinarea acestora. Rusia, America Latină, Asia, Canada chiar și China sunt regiunile interesate de pneurile Rock Mining”, declara David Anckaert, manager general la Goodyear.

Autor: Valentin Brădățeanu
Foto: GoodyearAgenția RADOR - 7.03.2014 17:05