Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

DOCUMENTAR: Ziua Mondială a Blogului

DOCUMENTAR: Ziua Mondială a Blogului

În fiecare an, pe 31 august este marcată Ziua Mondială a Blogului - Blog Day, apărută din dorința utilizatorilor de a se cunoaște reciproc, de a împărtăși experiențe cu cei care au alte domenii de interes și de a se face cunoscuți.

În fapt, blogul este un site web, informațional sau de discuții, construit automat cu ajutorul unui soft, care permite postarea de articole dintr-un anumit domeniu, și personalizarea atât ca formă cât și ca design.

Termenul de blog provine din expresia în engleză web log - jurnal pe internet, iar actualizarea blog-urilor constă în adăugarea de texte noi (ilustrate sau nu), asemenea unui jurnal, noile apariții fiind afișate, de regulă, în ordine cronologică inversă, cele mai noi fiind primele care apar pe pagină.

Totalitatea utilizatorilor acestei forme de comunicare a primit, pe parcursul anilor, numele de „blogosferă”. În principiu, accesul la bloguri este gratuit, dar există și unele publicații web care sunt contra cost, iar altele pot fii accesate pe bază de nume de utilizator și parolă.

De asemenea, pentru a încuraja schimbul de opinii, marea majoritate a blogurilor permit cititorilor postarea de comentarii.

Primul utilizator de blog este considerat americanul Jorn Barger, care pe 17 decembrie 1997, a folosit prima dată termenul de "weblog" și a început actualizarea zilnică a site-ului său Robot Wisdom. Prima utilizare a formei scurte - blog, îi aparține lui Peter Merholz, care a utilizat termenul prin postarea în adresa site-ului său peterme.com în primăvara anului 1999.

De cele mai multe ori, blogurile sunt găzduite de site-uri dedicate, gratuite sau contra cost, printre cele mai cunoscute astfel de platforme fiind Tumblr (circa 200 de milioane de utilizatori), Wordpress (circa 75 de milioane), Blogspot, sau Blogger, ultimul fiind considerat cea mai populară platformă de bloguri din lume.

Se estimează că jumătate din blogurile existente la nivel mondial sunt create și administrate în SUA, iar circa 30 % în țările Uniunii Europene.

Autorul unui blog poate fi o singură persoană sau o comunitate, iar domeniile în care aceste site-uri activează sunt dintre cele mai variate, de la culinar la divertisment, site-uri personale, etc.

În funcție de tipul de material publicat, un blog care găzduiește clipuri video este denumit „vlog”, unul care găzduiește link-uri este numit „linklog”, iar unul care găzduiește material foto este denumit „photoblog”. De asemenea, un blog care este administrat și actualizat de pe un dispozitiv mobil (telefon mobil sau PDA, spre exemplu) a căpătat denumirea de „moblog”.

Blogurile sunt folosite din ce în ce mai mult în campanii comerciale și mai ales în campanii politice, fiind o „armă” de comunicare redutabilă, dar pot constitui și o sursă importantă de venituri. De asemenea, blogurile educaționale constituie un instrument din ce în ce mai utilizat în educarea și formarea tinerilor. În România există, conform zelist.ro, la acest moment, circa 85.000 de bloguri din care doar în jur de 6500 active (adică cele care publică cel puțin un articol pe săptămână). Tot săptămânal, în România, apar pe bloguri în jur de 45.000 de noi posturi, circa 27.000 de comentarii și aproximativ 2000 de trackbackuri (notificare automată în momentul în care pe alte site-uri apare un link spre unul dintre articolele de pe respectivul blog).

Conform datelor prezentate de trafic.ro, cel mai vizitat blog românesc este www.e-retete.ro, cu circa 480.000 vizitatori unici pe lună, urmat de www.retetecalamama.ro, cu 460.000 vizitatori unici lunar și blogul de divertisment www.pufosenia.org, cu 205.000 vizitatori unici lunar. De fapt, 6 din primele 10 cele mai accesate bloguri românești sunt din domeniul culinar, semn că apetența românilor pentru mâncare este extrem de ridicată.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 31.08.2014 10:39