Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

Astronomii au descoperit `Godzilla planetelor de tipul Terrei`

Oamenii de știință au prezentat în cadrul întâlnirii Societății Americane de Astronomie, de la Boston, noile descoperiri în domeniu. Astfel, ei au anunțat două noi clase de exoplanete, necunoscute până acum: piticele gazoase și Mega-Pământul.

În mod evident, cea mai interesantă descoperire prezentată este cea a Mega-Pământului, o exoplanetă despre care astronomii credeau că este imposibil să existe. Este vorba de exoplaneta Kelper-10c, care are un diametru de 2,3 ori mai mare ca Terra, dar este de 17 ori mai grea. Noile date despre această planetă, care a fost identificată de telescopul spațial Kepler, au fost obținute de astronomii de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithonian, care au folosit un telescop din Insulele Canare pentru a studia masa ei.

Kelper-10c, care orbitează o stea similară Soarelui, se află la 560 de ani-lumină distanță. Exoplaneta este foarte asemănătoare cu Pământul, având probabil o compoziție similară, dar este mult mai grea. Până acum, astronomii erau siguri că planetele care au o masă așa de mare trebuie să fie uriașe gazoase precum Jupiter, nu planete solide, formate din rocă. Ei nu credeau în existența unui astfel de "monstru teluric", deoarece, cu cât planeta este mai mare, cu atât forța ei de atracție gravitațională o face să adune în jurul ei nu doar materiale solide, ci mai ales cantități mari de hidrogen, transformând-o astfel într-o planetă uriașă gazoasă, precum Jupiter.

"Este Godzilla planetelor de tipul Terrei!", a declarat Dimitar Sasselov, directorul proiectului despre originile vieții lansat de Universitatea Harvard (Harvard Origins of Life Initiative). "Dar, spre deosebire de monstrul din film, Kepler-10c are implicații pozitive asupra vieții", a adăugat el. Descoperirea unei asemenea planete crește șansele de a găsi forme de viață în alte sisteme solare. Planetele care orbitează steaua Kepler-10 au o vechime de aproximativ 11 miliarde de ani, de două ori mai mare ca a sistemului nostru solar.

Prin urmare, planetele solide s-au format mult mai devreme decât credeau inițial oamenii de știință, precizează Dmitar Sasselov, autorul cercetării. El declară că astfel cresc și șansele ca viața să existe pe aceste planete, considerate până acum „imposibile". Kepler-10c pare să fie însă prea fierbinte pentru a întreține viața. Această mega-planetă demonstrează totuși că Universul a fost capabil să creeze planete telurice uriașe, chiar într-o epocă în care elementele grele necesare, precum siliciul și fierul, erau rare (Universul primitiv conținea doar hidrogen și heliu). Tot în cadrul acestei conferințe, cercetătorii de la Harvard-Smithsonian au prezentat o altă clasă de exoplanete descoperită recent: piticele gazoase. Acestea sunt de 1,7-3,9 ori mai mari ca Terra, au o atmosferă groasă, formată din hidrogen și heliu și un centru solid, din rocă. Aceste planete se formează de obicei în jurul unor stele care au puțin metal în compoziția lor, în timp ce uriașele gazoase sunt formate lângă stele bogate în metal. Misiunea Kepler lansată de NASA poate doar să repereze planete, dar nu poate să precizeze dacă acestea sunt gazoase sau telurice.

(www.voceabasarabiei.net - 3 iunie)



Agenția RADOR - 4.06.2014 11:44