Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

Descoperire uimitoare despre corpul uman

 Descoperire uimitoare despre corpul uman

Oamenii de știință au descoperit în corpul uman 193 de noi proteine, despre existența cărora nu știau nimic. Descoperirea demonstrează că ADN-ul uman este mult mai complex decât se credea până acum, iar funcțiile acestor noi proteine rămân încă un mister.

„Proteomul”, catalogul complet al proteinelor din corpul uman descoperite până în prezent, conține proteinele care se află în 17.294 de gene, adică în 84% din genele corpului uman.

Proteinele sunt molecule organice complexe, responsabile pentru diferite procese metabolice esențiale. Genele sunt fragmente de ADN care conțin secvențe chimice care asigură codul, instrucțiunile pentru fabricarea acestor proteine. Deși ADN-ul este cercetat de mult timp, proteinele au fost mai puțin analizate.

Profesorul Akhilesh Pandey, de la Universitatea Johns Hopkins, care a coordonat această cercetare, precizează că fiecare proteină este ca o carte, iar corpul uman este biblioteca. „Problema este că nu avem un catalog unde se regăsim toate tilurile cărților și locul unde se află fiecare”, adaugă el.

Cercetătorii au analizat 30 de mostre de țesut, descoperind astfel proteine noi, despre care nu știau până atunci. Și mai straniu este că 193 din aceste proteine se află în regiuni ale ADN-ului despre care experții credeau că nu codifică asemenea molecule.

Prin urmare, savanții nu înțeleg încă foarte bine modul în care celulele citesc ADN-ul, iar genomul uman se dovedește a fi mult mai complex decât se credea.

(unimedia.info)UNIMEDIA.MD - 2.06.2014 13:57