Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

Un nou element chimic va completa tabelul periodic

Un nou element chimic va completa tabelul periodic

Oamenii de știință anunță că au descoperit un nou element chimic, care va completa tabelul periodic. Este vorba de un nou element super-greu, care a fost numit ununseptium, pentru că are 117 protoni în nucleu.

Elementele care au așa mulți protoni în nucleu nu apar în mod natural, pot fi create doar în laborator. Elementele super-grele sunt cele care au peste 104 protoni. Cel mai greu element care apare în natură este uraniul, care are 92 de protoni. Savanții pot crea în laborator elemente mai grele ca uraniul, adăugând protoni într-un nucleu atomic, prin reacții de fuziune nucleară. Cu cât are mai mulți protoni, cu atât este mai instabil un element chimic, de aceea elementele super-grele există doar câteva microsecunde sau nanosecunde, apoi se distrug. De aceea, ele nici nu au aplicații practice.

Totuși, oamenii de știință speră să descopere dacă este posibil ca elementele super-grele să redevină stabile. Ununseptium a fost obținut prima dată în anul 2010, de o echipă de la Lawrence Livermore National Laboratory, în colaborare cu Joint Institute for Nuclear Research din Dubna, Rusia. De atunci, savanții au făcut teste pentru a confirma existența acestui element.

(www.publika.md - 6 mai)PUBLIKA.MD - 7.05.2014 10:57