Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

Parc eolian care încape pe suprafața unui bob de orez

Cercetătorii americani de la Universitatea Texas, Arlington, lucrează la elaborarea celui mai mic parc eolian care ar putea fi instalat pe suprafața unui bob de orez și ar putea încărca un smartphone.

O turbină eoliană are o lățime de numai 1.88 mm. Echipa de cercetători, condusă de Smitha Rao și J.C.Chiao, dezvoltă proiectul miniturbinelor eoliene în parteneriat cu WinMEMS Technologies Co. "Reprezentanții companiei au fost luați prin surprindere de ideea noastră, mai ales după ce le-am arătat si filmul în care demonstrăm funcționalitatea acestor microturbine”, a declarat Smitha Rao.

Miniturbinele sunt realizate dintr-un aliaj de de nichel ales tocmai pentru rigiditatea și rezistența sa. Fiecare dintre acestea este realizată printr-o tehnică similară origami. Potrivit inhabitat.com, pe un bob de orez ar putea fi instalate zece astfel de miniturbine.

Dacă proiectul celor de la Universitatea Texas va avea succes este de așteptat ca WinMEMS Technologies Co. să înceapă producția și comercializarea miniturbinelor.

(www.ecology.md - 29 aprilie)Agenția RADOR - 30.04.2014 18:05