Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

A fost obținut primul pahar de combustibil `solar` pentru aeronave

A fost obținut primul pahar de combustibil `solar` pentru aeronave
Reactorul solar termochimic

Un proiect de cercetare finanțat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obținerea, în premieră la nivel mondial, a unui combustibil „solar” pentru aeronave pe bază de apă și dioxid de carbon (CO2).

Cercetătorii au evidențiat pentru prima dată cu succes întregul lanț de producție a kerosenului regenerabil, utilizând lumina concentrată ca sursă de energie cu temperatură înaltă.

Proiectul se află încă în faza experimentală: în condiții de laborator, cu ajutorul luminii solare simulate, s-a obținut un pahar de combustibil.

Cu toate acestea, având în vedere rezultatele obținute, se poate spera că, în viitor, toți combustibilii lichizi pe bază de hidrocarburi ar putea fi produși din lumină solară, CO2 și apă.

Proiectul SOLAR-JET, cu o durată de patru ani, a fost lansat în iunie 2011 și este finanțat de UE cu 2,2 milioane EUR din cel de Al șaptelea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică (PC 7). Proiectul SOLAR-JET reunește organizații de cercetare din mediul academic și din industrie [ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions și ARTTIC, partenerul responsabil cu gestionarea].

În următoarea etapă a proiectului, partenerii intenționează să optimizeze reactorul solar și să evalueze dacă tehnologia poate funcționa la o scară mai largă și la costuri competitive.

Găsirea de surse de energie noi și sustenabile va rămâne o prioritate în cadrul programului de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, lansat la 1 ianuarie 2014 pentru o perioadă de șapte ani.Agenția RADOR - 29.04.2014 18:39