Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

Legume proaspete, obținute la bordul Stației Spațiale Internaționale

Legume proaspete, obținute la bordul Stației Spațiale Internaționale

Astronauții ruși au reușit să obțină legume proaspete în cadrul unui program de grădinărit implementat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), informează 7sur7.be.

Încântați de rezultatul experimentului lor, astronauții de la bordul ISS au precizat că legumele obținute la bordul stației sunt perfect comestibile. "Studiul nostru despre cultura de mazăre este foarte promițător”, au afirmat ei. Astronauții de pe ISS au reușit de altfel să cultive cu succes și legume japoneze și grâu pitic, ale căror semințe sunt de o calitate excelentă, a precizat Margarita Levinskikh, cercetătoare la Institutul de cercetări biomedicale, afiliat Academiei de Științe din Moscova.

Astronauții ruși speră să cultive anul viitor orez, tomate și ardei gras în sera amenajată la bordul ISS. Aceasta trebuie însă să suporte câteva mici reparații înainte de a fi operațională, potrivit agenției de presă RIA Novosti.

Astfel de culturi vor completa alimentația astronauților în timpul misiunilor spațiale. Cercetătorii vor să vadă, totodată, dacă planetele de pe ISS suportă modificări de ordin genetic în spațiu. ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

(www.ecology.md - 15 aprilie)Agenția RADOR - 16.04.2014 10:41