Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

Invenții incredibile ale NASA

Invenții incredibile ale NASA

Dacă te gândeai că subiectul NASA înseamnă numai misiuni spațiale și, în general, invenții de care nu te lovești la tot pasul, vei fi surprins să afli că multe dintre lucrurile pe care le știi au pornit de la idei dezvoltate acolo. Nu ar fi nici de mirare, pentru că au un buget anual de 17 milioane de dolari, alocat cercetării și dezvoltării diferitelor proiecte.

S-ar putea să nu știi, spre exemplu, că tehnologia folosită pentru a produce costumele astronauților în anii 70 a fost “transferată” în anii 80 în fabricarea costumelor pompierilor, datorită proprietăților termice. Sau că, de curând, algoritmul folosit de telescopul Hubble a fost modificat pentru a putea fi aplicat detectării peștilor sau a urșilor polari.

Într-o zi, când Edwin Saltzman mergea pe bicicletă, a observat că, de fiecare dată când trecea pe lângă el un camion mare, era lovit de o masă puternică de aer. Și, pentru că lucra la NASA, a făcut un studiu despre asta și rezultatul s-a concretizat în apariția camioanelor cu un design aerodinamic. În anii 90, NASA a făcut un parteneriat cu International Flavors and Fragrances pentru a crește un trandafir în spațiu. Mirosul a fost „captat” și folosit pentru un parfum numit Zen.

La un moment dat, NASA le-a dat celor de la Marietta Laboratories misiunea să experimenteze cu microalge ca un fel de element „3 în 1”, ca sursă de hrană, de oxigen și resursă organică. Planul nu a ieșit chiar conform planului, însă „rețeta” a fost folosită pentru a crea suplimente alimentare.

(www.unimedia.info - 12 aprilie)UNIMEDIA.MD - 14.04.2014 9:53