Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

Atenție, vin marțienii!

Cel mai roșiatic astru de pe cerul nocturn este, fără îndoială, planeta Marte. Această culoare i-a atras și numele, încă din antichitate. Zeul războiului trebuia să poarte amprenta faptelor sale. Simbolistica lui Marte nu mai are astăzi nici o importanță, deoarece, odată privit ca un aducător de moarte, acum este văzut ca o planetă de refugiu pentru umanitate, o a doua posibilă altă casă cosmică. În zilele noastre, aceste scenarii sunt posibile doar în filmele SF.

combo

Culoarea roșie provine de la stratul de praf, bogat în oxid de fier, aflat la suprafața planetei, dar și în atmosferă. Pe Marte a existat apă în stare lichidă și chiar mări sau oceane, în trecutul foarte îndepărtat, la formarea sa. Acum însă, există doar calote polare din gheață carbonică ce prezintă variații sezoniere și, probabil, aceeași gheață există și în subsolul marțian. Presiunea atmosferică este foarte mică, sub 1% din cea de pe Pământ, iar apa s-ar evapora la doar câteva grade celsius. Deși temperaturile se pot apropia de minus 150 grade celsius, s-au înregistrat și valori pozitive ale temperaturii solului, făcând din Marte cea mai prietenoasă planetă din acest punct de vedere. Ocazional, furtuni imense de praf înconjoară planeta, ascunzând orice detaliu pentru săptămâni.

Pe Marte există unul din cei mai înalți munți din sistemul solar (Olympus Mons - 24 km înălțime) și cel mai mare canion (Valles Marineris - 4000 km lungime, 7 km adâncime).

combo

Planeta are și doi sateliți naturali, Phobos și Deimos, probabil mici asteroizi captați. Phobos se apropie ușor de planetă și peste zeci de milioane de ani se va dezintegra. În prezent, explorarea planetei se realizează cu două vehicule robotizate la sol și trei sateliți pe orbită.

Marte este poate cea mai renumită dintre rătăcitoarele de pe boltă, și asta, datorită canalelor marțiene descoperite de către astronomul Giovanni Schiaparelli (în 1877). Deși s-au dovedit ulterior iluzii optice, ele au fost făcute cunoscute în întreaga lume ca formațiuni artificiale. De aici și până la marțieni nu a mai fost decât un pas.

Dar ce este cu povestea din titlu? - o să vă întrebați. Nu, nu este vorba de atacul marțienilor din romanul lui H. G. Wells, “Războiul lumilor”, ci de un eveniment astronomic.

combo

Privit de pe Pământ în această perioadă, Marte se află în partea opusă Soarelui. Acest moment poartă denumirea de opoziție și desemnează maximul de vizibilitate al planetei ce se va vedea pe cer toată noaptea. Un alt avantaj al opoziției este că o planetă aflată în acest punct al orbitei se va afla și la distanța minimă de Terra. În cazul planetei roșii, opoziția va avea loc pe 8 aprilie. Acest lucru se întâmplă periodic, cam odată la 2 ani și 2 luni (+/- 1 lună).

Planeta se poate admira încă de pe-acum deasupra orizontului estic, pe cerul de seară, la 1-2 ore după lăsarea întunericului. Marte se identifică ușor datorită culorii sale roșiatice, însă cerul trebuie să fie senin pentru a-i distinge culoarea.

Distanța minimă de Pământ va fi pe 14 Aprilie (92 milioane km). Apropierea nu coincide cu opoziția, deoarece orbitele celor două planete nu sunt coplanare și nici circulare (ci elipse cu excentricități diferite). Aceleași motive face ca distanța minimă de Marte să nu fie mereu identică de la o opoziție la alta, luând valori progresive între aproximativ 55 și 103 milioane km. Marile opoziții, denumite și opoziții perihelice, îl găsesc pe Marte la distanța minimă față de Soare, rezultând cei 55 milioane km față de Pământ. Aceste apropieri și au loc mai rar, odată la 16-18 ani, ultima mare opoziție având loc în 2003, următoarea fiind așteptată în 2018.

combo

În 2014, diametrul aparent maxim va măsura 15 secunde de arc față de cele 25 din timpul marilor opoziții. Privit prin telescop în preajma actualei opoziții (martie-aprilie-mai 2014), Marte va fi cam de 3 ori mai mic în comparație cu Jupiter. Ochiul liber va observa un astru strălucitor roșiatic, ușor confundabil cu o stea oarecare. O privire atentă, însă, va putea remarca lipsa sclipirilor (a scintilației) în comparație (de exemplu) cu steaua Spica din constelația Virgo, aflată în apropiere.

Dacă doriți să vedeți pe Marte prin telescopul unui observator astronomic, trebuie să știți că mărimea planetei nu va crește brusc în ziua de 14 aprilie, ci evoluează lent, treptat și imperceptibil de la o seară la alta. Din acest punct de vedere, Marte se va vedea la fel pe toată durata lunii aprilie și nu merită să vă înghesuiți sau să așteptați la cozi imense, doar pentru o fracțiune de secundă de arc, ce cu siguranță este imperceptibilă ochiului. În speranța că acest mini ghid marțian va fost de folos, vă urez cer senin și succes în observarea planetei.

Autor: Mihai Dascălu – Observatorul Astronomic



Agenția RADOR - 25.03.2014 16:48