Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

`Structură misterioasă` descoperită de NASA în centura de radiații a Terrei

`Structură misterioasă` descoperită de NASA în centura de radiații a Terrei

NASA anunță că a descoperit o "structura misterioasă" într-una dintre cele două centuri de radiații care înconjoară planeta noastră. Structura a fost detectată de sondele Van Allen, care monitorizează aceste centuri de radiații. Oamenii de știință cred că este produsă de mișcarea de rotație a Pământului, deși până acum ei erau convinși că această mișcare nu poate influența particulele din centura de radiații, care se deplasează cu viteze apropiate de cea a luminii.

Structura bizară, care seamănă cu "dungi de zebră", era vizibilă și în timpul unei activității solare reduse, deci nu era produsă de vântul solar. Electronii din interiorul centurii de radiații sunt de fapt organizați sub forma unui model dungat, ca de zebră, iar noi abia acum am observat asta" - explică Alexandr Uhorski, de la "The John Hopkins Applied Physics Laboratory", autorul studiului.

Mișcarea de rotație a planetei noastre produce un câmp electric foarte slab, oscilant, care pătrunde prin centura de radiații. Astfel apare acest model cu dungi, care este vizibil peste tot în centura interioară de radiații, care începe deasupra atmosferei Terrei (800 km altitudine) și ajunge până la aproximativ 12.874 km altitudine. David Sibeck, de la "NASA Goddard Space Flight Center", care monitorizează misiunea sondelor Van Allen, spune că această observație este fără precedent, deoarece până acum nimeni nu știa că acest fenomen există.

Centurile de radiații, numite și centurile Van Allen, sunt regiuni dinamice, în forma unor gogoși, aflate deasupra atmosferei terestre, formate din particule încărcate cu energie - electroni și ioni - care sunt reținute în câmpul magnetic ale Terrei. Nivelul de radiații este influențat de activitatea solară.UNIMEDIA.MD - 24.03.2014 11:47