Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere
RSS Fapt divers - Știință, Tehnologie, Computere

Previziuni în domeniul securității cibernetice ale companiei Kaspersky

Furtul de date personale, utilizarea tot mai frecventă a programelor de secretizare și dezvoltarea de programe informatice pentru furtul de bani ar trebui să fie principalele așteptări de anul acesta în domeniul securității cibernetice, conform previziunilor companiei Kaspersky, una dintre cele mai importante pe piața programelor antivirus.

Conform unor firme olandeze din domeniul securității pe internet, România este una dintre cele mai afectate țări de un atac informatic de săptămâna trecută, care a infectat sute de mii de calculatoare, prin intermediul unei reclame. Nu se știe cine a realizat presupusul atac informatic, dar scopul acestuia pare să fie controlul de la distanță a computerelor infectate și obținerea de date și informații personale ale utilizatorilor.

Specialiștii Kaspersky estimează în prognoza pentru anul acesta că tot mai multe țări îsi vor pune problema limitării sau a blocării prin lege a utilizării serviciilor de comunicații care au infrastrucură pe teritoriul altor state. Tendința de izolare pe teritoriul național a comunicațiilor electronice s-a accentuat după scandalul declanșat anul trecut de dezvăluirile fostului consilier al Agenției Naționale de Securitate din Statele Unite, Edward Snowden.

Germania a anunțat deja, la sfârșitul anului trecut, că toate comunicațiile dintre autorități vor fi realizate doar prin intermediul infrastructurii de pe teritoriul Germaniei. Decizia vine după ce - conform dezvăluirilor lui Edward Snowden - s-a aflat că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Și Brazilia a anunțat, după ce s-a aflat că Statele Unite au interceptat comunicațiile electronice ale președintelui Dilma Russef, că intenționează să realizeze o rețea paralelă cu internetul pentru comunicații între autorități.

Experții Kaspersky Lab se așteaptă ca infractorii cibernetici să își rafineze metodele prin care păcălesc diverse persoane prin intermediul telefonului mobil, dar și la versiuni noi ale programelor de tip Trojan.

Destul de probabil, se arată în analiza Kaspersky, programe Trojan dedicate telefoanelor inteligente vor bloca accesul utilizatorilor infectați la contacte, fotografii, date personale și corespondență, până la plata unei sume solicitate pentru deblocare. Cele mai vizate telefoane inteligente vor fi cele care utilizează sistemul de operare Android.Radio România Actualități - 6.01.2014 13:33