Sport
RSS Sport

Presa intaliană: Triumfă Sharapova, dar Parisul descoperă steaua Halep

Presa intaliană: Triumfă Sharapova, dar Parisul descoperă steaua Halep

Maria Sharapova este regină la Roland Garros. La a treia finală consecutivă (victorie în 2012 în fața italiencei Sara Errani, ko anul trecut cu Serena Williams), rusoaica de 27 ani câștigă din nou titlul de la Paris, învingând-o în finală pe românca Simona Halep: a avut nevoie, însă, de trei ore de joc, iar la final a învins cu 6-4 6-7 6-4.

Pentru Masha este al cincilea titlu de Grand Slam și al treilea în 2014, după Stockholm și Madrid.

Halep, la prima finală Slam din carieră, se mulțumește cu locul trei mondial în clasificarea WTA, pe care îl va ocupa de luni: Parisul a lansat o nouă stea în universul tenisului.

"A fost finala cea mai dură pe care am jucat-o vreodată. Mare respect pentru Simona, a jucat un meci incredibil", a declarat Sharapova după triumf. "Acum șapte-opt ani nu m-aș fi gândit nicio clipă că voi câștiga de două ori la Paris. Nu îmi vine să cred că am reușit. Aici atmosfera este întotdeauna unică, sunt și fani ruși, chiar dacă azi au fost destul de tăcuți. Abia aștept să revin anul viitor să-mi apăr titlul".

Finala a fost foarte intensă și combătută. Românca de 22 ani de mare talent a apărut mai puțin strălucitoare din punct de vedere fizic față de alte meciuri, dar a arătat o personalitate puernică, nu s-a lăsat nicio clipă învinsă și a luptat până în ultimul minut: la 4-6 3-4 a permis două mingii break adversarei, dar a ținut serviciul, smulgându-i-l apoi rusoaicei și ajungând apoi la 5-4 în favoarea sa.

Cele două tenismene au mers mai departe în lovituri de break până la 6-6: la tie-break s-a impus Halep și a câștigat setul. În al treilea set a pornit mai bine românca: în avantaj 2-1, a avut două ocazii să-i smulgă serviciul rusoaicei, care din acel moment a început să dea lovituri câștigătoare. Ultima și unica româncă care a câștigat la Paris rămâne Virginia Ruzici, care asista din tribună: a reușit în 1978, dar doi ani mai târziu a fost înfrântă în finală de Chris Evert.

Halep urcă, deci, pe podiumul clasificării WTA. Luni, Sharapova va fi pe locul 5, Halep pe locul trei în lume.

Traducerea: Oana AvramLA REPUBBLICA - 9.06.2014 17:33