Sport
RSS Sport

Brazuca, cea mai performantă minge din câte au fost realizate vreodată

 Brazuca, cea mai performantă minge din câte au fost realizate vreodată

Tradițional, mingile de fotbal aveau suprafața alcăuită din 32 de piese pentagonale și hexagonale, dar noul model ce va fi folosit la CM 2014 - numit Brazuca și proiectat de compania Adidas - este alcătuit din numai 6 piese. Fizicienii care au studiat mingea spun că acest design îi conferă o stabilitate mai mare decât a celorlalte modele. Modelul cu suprafața din 32 de piese a dominat timp de decenii, dar, mai recent, proiectanții au început să experimenteze noi tipuri de construcție a suprafeței mingii. De exemplu, modelul Teamgeist, folosit la Cupa Mondială din 2006, avea 14 piese. Modelul Jabulani, utilizat în cadrul CM 2010, avea numai 8 piese, dar a fost criticat de jucători, care spuneau că traiectoria acestei mingi era imprevizibilă. Anul acesta, vedeta va fi modelul Brazuca, despre care proiectanții susțin că are o stabilitate mare în timpul deplasării prin aer. Cercetătorii de la Universitatea Tsukuba din Japonia au testat acest model, împreună cu modelele Teamgeist, Jabulani și altele noi, precum și o minge cu aranjamentul tradițional de 32 de piese pe suprafață.

Cercetătorii au testat mingile într-un tunel de vânt, folosind un robot care să lovescă mingile (toate șuturile fiind identice), trimițândul-le într-o plasă așezată la 25 metri depărtare. Specialiștii au observat în ce loc loveau mingile plasa în diferite condiții de rezistență la înaintare și forță ascensională, care influențează traiectoria prin aer. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Scientific Reports. Cea mai "constantă", mai stabilă, s-a dovedit mingea Brazuca, urmată de modelul tradițional cu 32 de piese. Mingea Jabulani, care tinde să oscileze vertical în aer, s-a dovedit cea mai instabilă, confirmând criticile jucătorilor de la CM 2010.

Rezultatele ar putea fi utile pentru proiectarea unor mingi de fotbal cât mai stabile și i-ar putea ajuta pe antrenori să își instruiască jucătorii în privința felului cel mai eficient de a juca, în funcție de caractersticile mingii. Și, totuși, fizica mingilor de fotbal este încă plină de necunoscute: materialele folosite, gradul de rugozitate a suprafeței, simetria, adezivii folosiți - toate influențează traiectoria balonului, iar efectele lor nu sunt înțelese în totalitate.

(www.independent.md)



www.independent.md - 2.06.2014 9:56