Sport
RSS Sport

La rugby, România a fost prea puternică pentru „Diavolii Negri”

La rugby, România a fost prea puternică pentru „Diavolii Negri”
Foto: Agerpres

Belgia a suferit prima înfrângere în Cupa Europeană a Națiunilor (CEN) Divizia 1A. În fața unei echipe românești solide și experimentate, ea a pierdut cu 14-32, pe stadionul Heysel.

Visam la o nouă performanță a „Diavolilor Negri”, dar aceasta n-a avut loc sâmbătă după-amiază, la Bruxelles. Ei au fost dominați, pentru prima dată în acest sezon, de adversarii lor, românii, despre care ar trebui amintit că n-au lipsit niciodată de la faza finală a Cupei Mondiale și își vor disputa cu Georgia titlul de campioni ai Europei.

Mult mai puternici în „grămadă” și, mai ales, fără o opoziție în tușe, având în vedere absența lui Mathieu Verschelde, românii au dominat prima repriză, înscriind două eseuri (dintre care unul de penalitate) datorită „pachetului lor de înaintare”, reușind să conducă cu 9-15 la pauză. Până atunci, belgienii nu se remarcaseră decât prin curajul defensiv și prin Allan Williams, autorul a trei lovituri de penalitate, dintre care una de la 50 de metri.

Totul se va accelera la reluare, românii înscriind rapid două noi eseuri transformate. Conduși cu 9-29, belgienii păreau absenți, dar și-au regăsit resursele pentru a-și îndepărta adversarii din fața buturilor lor și chiar pentru a le înscrie un eseu splendid prin Thomas Demolder, ca urmare a unei pătrunderi a lui Guillaume Piron. Prea puțin pentru a spera în inversarea situației, mai ales că oaspeții au înscris printr-o nouă lovitură de penalitate într-un final de partidă dominat de „Diavolii Negri”. Aceștia au terminat în forță și ar fi putut fi recompensați prin câteva puncte meritate, de care i-a privat exigenta apărare românească.

Cu trei înfrângeri și un egal în patru întâniri, belgienii sunt acum angajați în lupta pentru menținerea în CEN Divizia 1A și văd îndepărtându-se visele lor privind Cupa Mondială. Ei sunt încă înaintea Spaniei, care a fost învinsă în Georgia, dar trebuie să aducă un rezultat bun din deplasarea din Rusia de sâmbăta viitoare, pentru a avea în clasament un loc mai apropiat de calitatea prestațiilor lor. Astfel, vor avea o vară liniștită în speranța unor progrese anul viitor, în meciurile retur.

Comentariu de Philippe Mertens
Traducerea: Marius Gabriel Popescu

LE SOIR (Belgia)Le Soir - 11.03.2013 17:38