Sport
RSS Sport

Schi: Tina Maze câștigă Marele Glob de Cristal

Slovena Tina Maze, de neoprit și în super-combinata de la Méribel (Alpii francezi), a demonstrat că este cea mai bună schioare a anului câștigând Marele Glob de Cristal cu nouă probe înainte de încheierea sezonului.

Cu 1.844 de puncte, Maze nu mai poate fi ajunsă în clasamentul general al Cupei Mondiale de schi alpin de următoarea clasată, nemțoaica Maria Höfl-Riesch (886 puncte), care a ieșit de pe pistă în cursa de slalom a super-combinatei.

Dominând ca nici o altă schioare, Maze îi succede, la 29 de ani, americancei Lindsey Vonn, care a obținut Globul de Cristal anul trecut.

Premiul recompensează polivalența schioarei din Crna na Koroskem, care a obținut la Méribel cel de-al optulea succes al său în acest sezon și al 19-lea din carieră. În perioada 2012-2013, ea a urcat de 18 ori pe podium, în toate probele.

Ea se află bine poziționată ca să doboare, în clasamentul general, recordul de 2.000 de puncte realizat de austriacul Hermann Maier în sezonul 1999-2000.

Cel mai bun punctaj pentru o schioare a fost realizat de Vonn anul trecut, cu 1.980 de puncte.

Maze ar trebui să-și adjudece și Cupa Mondială la slalom uriaș, super-uriaș și super-combinată, deoarece ea conduce în toate clasamentele celor trei probe.

"Vreau să rămân concentrată și să încerc să câștig în acest sezon toate Globurile de Cristal posibile", a declarat ea.

Slovena, care e foarte stăruitoare și cultivă discreția, a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani. A terminat pe locul patru în clasamentul general în 2010, pe locul trei în 2011 și pe locul doi în 2012. Ea datorează acest succes enormelor progrese în probele de viteză. "În ultimii doi ani, am muncit mult vara, pentru a le aborda mai bine. Acum nu mă mai tem să merg în viteză, am încredere în mine", a explicat ea, la începutul acestui an, la Cortina d’Ampezzo (Italia).

Maze s-a remarcat la 19 ani, în 2002, prin victoria obținută la slalom uriaș la Sölden (Austria). Dar ea a avut mult de luptat până să confirme, suportând cu greu o ruptură sentimentală.

A revenit acum cinci ani alături de italianul Andrea Massi, devenit antrenorul său și partenerul său. De atunci, ea a obținut două titluri mondiale (slalom uriaș în 2011 și slalom super-uriaș în 2013) și două medalii olimpice de argint, în 2010, în aceleași două probe.

Pe pista Roc de Fer de la Méribel, slovena și-a zdrobit concurența. Ea s-a impus cu timpul cumulat de 1 minut, 59 de secunde și 54 de sutimi, cu 82 de sutimi avans și respectiv 92 de sutimi în fața austriecelor Nicole Hosp și Michaela Kirchgasser, deși n-a fost în cea mai bună formă.

"Nu m-am simțit prea bine și am fost foarte obosită. Am fost atât de obosită încât am fost pe punctul de a ieși de pe pârtie de două ori la slalom și nu știu cum am reușit să găsesc energia pentru a rămâne pe pistă", a explicat Maze, care a obținut al patrulea timp la slalom, după ce-și distrusese concurența la coborâre.

Höfl-Riesch, campioana mondială a probei înaintea lui Maze la Schladmig (Austria) la începutul lui februarie și a treia la coborâre cu 60 de sutimi înaintea slovenei, a cedat nervos la slalom.

Maze câștigase în decembrie prima și până duminică singura super-combinată a sezonului la Saint-Moritz (Elveția).

Traducerea: Marius Gabriel Popescu
LIBÉRATION (Franța)Libération, Franța - 27.02.2013 17:12