Sport
RSS Sport

În Cupa Africii, triumfă Nigeria

„Super Vulturii” înving în finală prin golul lui Mba și câștigă pentru a treia oară turneul continental.

După 19 ani, „Super Vulturii” își reiau zborul: Nigeria câștigă Cupa Africii 2013 bătând în finala de pe Soccer Stadium din Johannesburg „Cenușăreasa” Burkina Faso. Reîncep să zboare și sunt vulturi tineri, care amenință să înceapă un ciclu important, nu doar pe continentul lor. Golul victoriei a fost realizat de Sunday Mba, unul dintre fotbaliștii care joacă în țară parcă pentru a demonstra uriașul rezervor de talente al țării cu cei mai mulți locuitori din Africa și care posedă o cultură fotbalistică importantă. Ultima victorie în Cupa Africii a Nigeriei datează din 1994.

Stephen Keshi

În teren se afla actualul selecționer, Stephen Keshi, care a fost vedeta echipei și de această dată. După ce a oferit din carisma și ideile sale „Super Vulturilor”, Keshi a ales să folosească tineri pentru a-i face pe „Super Vulturi” să zboare din nou. Exigent, durul căpitan al unei naționale pe care în 1994 doar un mare Roberto Baggio a reușit s-o elimine de la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii, și-a impus legea pe teren, fără a ține cont de nimeni: Onazi (născut în 1992, jucătorul lui Lazio), Mba, Oboabona (și el jucând în liga nigeriană) așezat în centrul apărării alături de Omeruo, un jucător interesant, născut în 1993, care joacă în Olanda. Cine a meritat, a jucat. În acest mod a restabilit credibilitatea într-un vestiar în care contau mai mult CV-urile decât prestația din teren.

Ultima partidă a fost dificil de abordat pentru că toată lumea a considerat Nigeria favorită absolută împotriva Burkinei Faso. Keshi nu s-a lăsat influențat de criticile media nigeriene care l-au acuzat că nu l-a înlocuit mai devreme pe Emenike în semifinala împotriva echipei statului Mali. Atacantul lui Spartak s-a accidentat și n-a putut juca în finală. Keshi a optat, surprinzător, pentru Uche în centrul atacului, lăsându-i lui Musa rolul de primă rezervă, pentru a schimba echilibrul partidei în caz de nevoie.

Gol superb

Burkina Faso a reușit să acopere bine spațiile, să dubleze și plece cu răbdare în atac (singurele șuturi spre poarta nigeriană ale lui Bancé au fost de la 30 de metri). Să păstreze apărarea grupată și echilibrul între compartimente au fost principalele obiective al antrenorului Paul Put. Ritmul de joc scăzut și absența ofensivă a lui Emenike i-a împiedicat pe „Super Vulturi” să joacă în adâncime și să recupereze baloane de la adversari, rezultatul fiind inexistența pătrunderilor devastatoare ale lui Moses și coechipierilor săi din cauza lipsei dorinței naționalei statului Burkina Faso de a juca mingea, trimisă, adesea, în adâncime, direct spre Bancé.

Coșmarul lui Put se materializează însă la o fază neașteptată. Koulibaly pierde mingea, iar după un șut deviat al lui Moses, mingea respinsă ajunge la Sunday Mba, care și-o ridică cu dreptul și înscrie cu stângul. Gol superb și 1-0 pentru Nigeria. Greu pentru Burkina Faso să revină în joc și pentru că Pitroipa (iertat pentru eliminarea suferită nemeritat în semifinale) nu reșește nimic, iar liniaritatea lui Kaboré nu le crează pericole nigerienilor. La unica lor mare ocazie, căpitanul și portarul Enyeama și-a pus semnătură pe această Cupă, aparând șutul fabulos la firul ierbii al lui Sanou. Cu Musa în față și posibilitatea de a juca pe spații mai largi datorită avantajului, Nigeria a ratat de mai multe ori lovitura de KO, dar meciul nu s-a încheiat decât după patru minute de prelungiri. „Super Vulturii” s-au putut bucura, Cupa întorcându-se la Abuja.

Comentariu de Carlo Pizzigoni

Traducerea: Marius Gabriel PopescuLA GAZZETTA DELLO SPORT (Italia) - 12.02.2013 10:45