Sport
RSS Sport

Raliul Dakar: Peterhansel și Despres, învingători fără surprize

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> video - Interviu cu declarațiile celor doi câștigători - Sursa: YouTube

Cei doi francezi, deținătorii de anul trecut ai titlurilor la clasa auto și moto, Stéphane Peterhansel, la volanul unei mașini Mini, respectiv, Cyril Despres, la ghidonul unei motociclete KTM, au câștigat cea de-a 34-a ediție a Raliului Dakar, a cincea desfășurată în America Latină.

Dar performanța celor doi rezidă din numărul de victorii acumulate de pilot și motociclist în cel mai mare raliu din lume: Peterhansel se află la cea de-a 11-a sa victorie istorică (șase la moto și cinci la auto), iar Despres la cea de-a cincea victorie la moto. Primul a avut un timp de 38 de ore, 32 de minute și 39 de secunde, după 14 etape desfășurate între Peru și Chile (8.570 de kilometri), urmat la peste 42 de minute de sud-africanul Giniel De Villiers pe Toyota și de rusul Leonid Novotskiy și el tot pe Mini.

La clasa moto, KTM a avut un succes răsunător: în spatele lui Despres, care a înregistrat timpul de 43 de ore, 24 de minute și 22 de secunde, au sosit alți trei motocicliști din aceeași echipă: portughezul Ruben Faria, chilianul Francisco „Chaleco” Lopez Contardo și slovacul Ivan Jakes.

Jocurile s-au făcut rapid

Această a 34-a ediție desfășurată pe coastele Pacificului, din Peru până în Chile, trecând prin Argentina, le-a oferit toate emoțiile pasionaților de sport, prin prezența, la linia de start a trei maeștri ai volanului, toți trei câștigători ai raliului: „Peter”, pilotul din Qatar Nasser Al-Attiyah și spaniolul poreclit „El matador”, Carlos Sainz.

De-a lungul etapelor, Sainz și Al-Attiyah, care voiau să oprească supremația Mini cu mașinile lor fabricate și pregătite în California, s-au „stins”, victime ale deficiențelor mecanice, care nu pun însă deloc în discuție talentul dovedit al piloților. Și nu era nevoie să fii un mare expert pentru a-ți da seama la jumătatea parcursului, că jocurile erau făcute, pentru KTM, la motociclete, și Mini, la automobile, și că aceste două echipe se vor afla pe cele mai înalte trepte ale podiumului.

Dakarul este o competiție organizată de francezi (Amaury Sport Organization), majoritatea concurenților fiind europenii (mulți francezi), dar care are din ce în ce mai puțin de-a face cu Hexagonul. Cea mai importantă competiție a autovehiculelor de teren este de-acum stabilită în America Latină.

Traducerea: Marius Gabriel Popescu

LIBÉRATION (Franța)Agenția RADOR - 22.01.2013 16:46