Sport
RSS Sport

Premiile FIFA - Balonul de Aur 2012 - record absolut pentru Messi

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> video -

Pia Sundhage, campioană olimpică cu echipa Statelor Unite ale Americii, a obținut titlul de cel mai bun antrenor în anul 2012 la fotbal feminin. Suedeza (28,59% din voturi) a devansat-o (23,83%) pe Norio Sasaki, antrenoarea Japoniei, câștigătoarea de anul trecut, și pe Bruno Bini, selecționerul echipei Franței (9,02%).

Campion al Europei cu echipa Spaniei, vara trecută, Vicente Del Bosque a fost declarat antrenorul anului. Cu 41,6% din voturi, selecționerul iberic i-a devansat pe José Mourinho, campion al Spaniei cu Real Madrid (20,49%) și pe Pep Guardiola, câștigătorul Cupei Spaniei cu FC Barcelona (12,91%).

Abby Wambach, campioană olimpică cu echipa Statelor Unite ale Americii, a fost cea mai bună jucătoare a anului. Americanca (20,67% din voturi) a devansat-o pe brazilianca Marta (13,5%) și pe compatrioata sa, Alex Morgane (10,78%).

Echipa anului 2012, anunțată în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) - Balonul de Aur 2012, are un puternic accent spaniol și este compusă din jucători care evoluează doar în campionatul iberic: Casillas - Dani Alves, Piqué, Sergio Ramos, Marcelo - Xavi, Xabi Alonso, Iniesta, - Messi, Falcao, Cristiano Ronaldo.

Messi, extraterestrul

champions1

Lionel Messi a primit Balonul de Aur 2012, acordat de FIFA și revista France Football. Atacantul lui FC Barcelona, autor a 91 de goluri anul trecut, obține prestigiosul trofeu pentru a patra oară consecutiv, record absolut. Cu 41,6% din voturi, argentinianul i-a devansat pe Cristiano Ronaldo (23,68%), campion al Spaniei cu Real Madrid, și Andres Iniesta (10,91%), campion al Europei cu naționala Spaniei.

Deja premiat în 2009, 2010 și 2011, Lionel Messi a primit din nou Balonul de Aur. Fenomenul argentinian, care dărâmă toate recordurile, înlănțuind performanțele în acest sezon, devine primul jucător care obține de patru ori importantul trofeu.

Lionel Messi este un jucător unic. Un geniu aproape mistic. Unul din acei jucători fascinanți, a cărui perfecțiune și talent înalță fotbalul la rang de artă. Jucătorul a recunoscut că 2012 n-a fost, totuși, „cel mai bun an” al său. A câștigat doar un singur titlu, modesta Cupă a Spaniei, cu FC Barcelona. Dar, încă o dată, randamentul său individual a uimit lumea fotbalului și a compensat deficitul său de titluri.

La doar 25 de ani, Messi, liderul influent al naționalei Argentinei în plină renaștere, a intrat și mai mult în istorie, câștigând al patrulea Balon de Aur consecutiv, după votul selecționerilor, căpitanilor echipelor naționale și jurnaliștilor. „Dirijorul” Barçei a avut evoluții de înaltă calitate care au vrăjit lumea balonului rotund. Recordul lui Gerd Müller (85 de goluri în anul 1972) nu i-a rezistat (91 de realizări în 2012).

Fabulos creator, dribleur neconvențional și finalizator fără egal, Messi a realizat o nouă performanță. Dacă până acum se afla la egalitate cu Michel Platini (trei titluri consecutive), Johan Cruyff și Marco van Basten (premiați de câte trei ori), de-acum e singur. Este primul jucător din istorie care a obținut de patru ori prestigiosul trofeu. Mai mult, consecutiv. Și are tot viitorul în față.

Traducerea: Marius Gabriel PopescuFrance Football (FRANȚA) - 9.01.2013 16:12