Sport
RSS Sport

Corinthians - campioana mondială a cluburilor de fotbal

Corinthians - campioana mondială a cluburilor de fotbal

Echipa braziliană o învinge pe Chelsea cu 1-0 în finala Campionatului Mondial al cluburilor de la Yokohama. Paulinho, protagonistul nopții magice sud-americane, exultă.

De data aceasta, America de Sud sărbătorește. Echipa Corinthians a starului Paulinho câștigă Mondialul cluburilor în fața a 40.000 de suporteri în delir, învingând meritat în finală formația Chelsea a antrenorului Rafa Benitez. O victorie care poartă semnătura atacantului Guerrero, autorul golului, dar și a imaginației omniprezentului Emerson și aportului substanțial al lui Paulinho, râvnit de întreaga Europă, inclusiv de Internazionale Milano. Formația antrenorului Leondardo Bacchi a triumfat la Yokohama fără să greșească, având un stil de joc practic, solid în apărare și dinamic la mijlocul terenului, cu o organizare a jocului de tip european.

La Chelsea, au greșit aproape toți, de la Torres (incredibile, și în această seară, ocaziile de gol ratate de atacantul spaniol) la Mata, care impresionase atât de mult în semifinală. Curiozitatea la “Blues” a fost că în această finală s-au prezentat fără oamenii cu care au triumfat la München în Champions League. N-a mai fost “sângele rece” din fața porții al lui Drogba (care ar fi făcut meciul mai ușor), s-a observat absența din apărare a “stâlpului” Terry, chemat, de obicei, să suplinească greșelile lui David Luiz, Antonio Di Matteo nu mai stă pe banca tehnică, în ciuda trofeului Champions League și a Cupei Angliei, câștigate în doar câteva luni.

Jocul s-a legat mai greu în prima repriză. “Blues” trec pe lângă gol, la începutul meciului, prin Cahill, al cărui șut este apărat de Cassio. Hazard iese în evidență, dar mai mult prin pasele oferite, decât la finalizare. Brazilienii ajung rar la poarta lui Cech, dar când o fac crează mari probleme. În minutul 35, șutul lui Guerrero e deviat de Emerson și mingea lovește bara stângă. Ultima șansă a primelor 45 de minute poartă semnătura lui Moses cu un șut de o rară frumusețe, deviat cu o săritură de felină de Cassio în corner.

După pauză, echipele se deschid, lăsând loc spectacolului. Chelsea trece pe lângă gol de două ori prin Hazard, Corinthians răspunde prin Emerson. Apărarea braziliană e solidă și compactă, iar “Blues” nu reușesc să treacă de ea. Paulinho este aproape de gol în minutul 64, cu un șut din careul englez care trece la mică distanță de poartă. În minutul 69, rezultatul se schimbă datorită lui Guerrero, care înscrie cu capul, din apropiere, după o acțiune purtată de Danilo și Paulinho.

Dezavantajul o amețește pe Chelsea care nu mai reușește să reacționeze, iar în minutul 90 englezii rămân în zece oameni din cauza unui cartonaș roșu primit de Cahill (lovitură de cot dată unui adversar). Torres irosește cea mai clară ocazie de gol, singur în fața lui Cassio, apoi înscrie în minutul 92, gol anulat de arbitru pentru ofsaid.

Speranțele lui Chelsea se încheie cu un șut în bară al lui Mata la ultimul atac disperat. Englezii pierd, ducând cu ei singura întrebare care contează cu adevărat: ce se va întâmpla cu Benitez? Corinthians se bucură pentru a doua oară (a câștigat și în 2000). După cinci victorii consecutive, Europa cedează trofeul Americii de Sud. De această dată pe merit.

Comentariu de Simone Zizzari

Traducerea: Marius Gabriel PopescuCORRIERE DELLO SPORT, Italia - 17.12.2012 16:48