Sport
RSS Sport

Sebastian Vettel, campion mondial la Formula 1

În Brazilia a câștigat Jenson Button, iar locul de pe podium obținut de pilotul Fernando Alonso nu i-a fost suficient pentru a câștiga titlul, obținut de german, clasat pe locul al șaselea în ultima etapă. O cursă plină de răsturnări de situație și marcată de ploaie.

Sebastian Vettel, campion mondial. Fernando Alonso, învins. Acesta este verdictul Marelui Premiu al Braziliei, în ciuda răsunătorului loc secund al lui Fernando, datorită locului al șaselea obținut de german după atâtea întâmplări. Nu ne referim doar la ploaie și la haosul creat de strategiile schimbate de multe ori. Bruno Senna l-a lovit chiar de la începutul cursei pe Vettel cu o violență nemaiîntâlnită. Mașina sa s-a răsucit, a ajuns pe ultimul loc, dar, din fericire, a funcționat.

O singură întrebare. Din ce e făcută mașina Red Bull? Din oțel? Senna i-a dat lui Vettel o lovitură puternică, dar mașina germanului n-a pățit nimic. Incredibil.

Incredibilă a fost și cursa, presărată cu multe evenimente. Printre acestea, nu se mai știe al câtelea accident care i se întâmplă lui Lewis Hamilton când se află la comanda cursei: Nico Hulkenberg (aplauze pentru o cursă mare făcută pe ploaie) a încercat să-l depășească, rezultatul fiind că l-a tamponat și le-a deschis podiumul celor două Ferrari, cea a lui Alonso și a lui Felipe Massa.

În concluzie, Vettel obține titlul de campion mondial pentru doar trei puncte în plus față de Alonso, deși acesta a recuperat zece. Multe, dar nu suficiente: lovitura de knockout vine după 20 curse cu 281 de puncte ale germanului față de 278 ale spaniolului. Echipa Ferrari are multe de incriminat: două incidente care au făcut-o să piardă multe puncte, faptul că n-a făcut nicio greșeală tehnică, dar și că pe adversari i-a ajutat șansa.

Rămâne consolarea că a obținut locul al doilea în clasamentul constructorilor în fața lui McLaren, premiu în valoare de cinci milioane de euro, care însemană într-adevăr puțin pentru că în frunte se află aceeași echipă Red Bull, imbatabilă de trei ani. De-acum un coșmar. (Vincenzo Borgomeo)

Traducerea: Marius Gabriel PopescuLA REPUBBLICA - 27.11.2012 16:15