Sport
RSS Sport

Cehia câștigă Cupa Davis

Cehii au câștigat, duminică 18 noiembrie, la Praga, a o suta ediție a Cupei Davis. Radek Stepanek este cel care a adus punctul victoriei în fața spaniolilor. În ultimul meci, el s-a impus în fața lui Nicolas Almagro în 4 seturi (6-4, 7-6, 3-6, 6-3).

„Am așteptat întreaga mea carieră acest moment. Nu pot descrie sentimentele mele. Știam că Almagro, al unsprezecelea jucător mondial, pleca favorit. M-am simțit minunat pe teren pe tot parcursul meciului. Mi-am făcut jocul și pe măsură ce meciul se prelungea, nu am mai avut nici o îndoială asupra succesului meu final”, a declarat Radek Stepanek după victorie. „Ambianța în sală era fantastică, acest succes este al întregii noastre țări”.

La începutul după-amiezii, David Ferrer dăduse speranță spaniolilor dominându-l pe numărul unu ceh Tomas Berdych (6-2, 6-3, 7-5). Pentru că sâmbătă, Cehia luase conducerea impunându-se la dublu. Perechea compusă din Tomas Berdych și Radek Stepanek s-a impus în patru seturi (3-6, 7-5, 7-5, 6-3) în fața lui Marcel Granollers și Marc Lopez.

Cu o seară înainte, Tomas Berdych adusese echipele la egalitate la finalul unei întâlniri de 5 seturi cu Nicolas Almagro (6-3, 3-6, 6-3, 6-7, 6-3) de aproape 4 ore. Anterior, David Ferrer oferise primul punct Spaniei bătându-l pe Radek Stepanek (6-3, 6-4, 6-4) în mai puțin de 3 ore.

Învins în primul meci, Stepanek, al 37-lea jucător în clasamentul mondial, a fost, în cele din urmă, cel care a oferit Cehiei punctul victoriei după o finală care a fost foarte disputată timp de trei zile. Spre deosebire de omologul său spaniol, căpitanul ceh Jaroslav Navratil a decis să se bazeze pe aceiași doi jucători. De asemenea, el a mizat pe o nouă suprafață ultrarapidă, „nocacrylic ultracushion system”. Un pariu câștigat.

Dublă cu Cupa Fed

Lipsită de liderul său Rafael Nadal, accidentat, Spania nu și-a putut păstra titlul. Învinsă în finală în 2009 de... Spania, Cehia a obținut revanșa. Mai mult, ea devine prima țară după Statele Unite ale Americii, care, după 22 de ani, a câștigat în același an Cupa Davis și Cupa Fed, echivalentul său pentru întrecerea feminină. Acum două săptămâni, jucătoarele cehe au obținut Cupa Fed pentru al doilea an consecutiv. Ultima dată când omologii lor masculini au ridicat „Salatiera de argint” a fost în 1980 și țara lor se numea încă Cehoslovacia.

Le Monde (Franța), 19 noiembrie 2012 Traducerea: Marius Gabriel PopescuAgenția RADOR - 20.11.2012 19:41