Sport
RSS Sport

Nadia Comăneci, la 51 de ani

Nadia Comăneci, la 51 de ani

Un reporter sportiv ar spune că astăzi este ziua de naștere a celei mai mari sportive din istoria României sau a primei gimnaste care a obținut nota 10. Noi vă spunem că, în afara clasamentelor și statisticilor, ne bucurăm pur și simplu să-i spunem La Mulți Ani celei care a rămas aceeași sursă de inspirație și fascinație și, astăzi, ca și atunci, toate fetițele cu codițe ne visam zâne pe bârna de la Montréal.

La Mulți Ani, Nadia!

Nadia Comăneci: Mulțumesc mult de tot!

Realizator: A trecut ceva vreme, de când ascultătorii RRA nu te-au mai auzit. Ce mai faci?

Nadia Comăneci: Bine, mulțumesc. În acest moment, mă aflu în SUA și am un proiect care este o gală a unui forum de creativitate, în Oklahoma City, cu toate că este ziua mea, voi face acest lucru. Petrecere nu știu dacă avem timp să facem pentru că vom fi la această gală care începe seara, la ora 19:00, și care se termină la miezul nopții. Consider această gală o minipetrecere de ziua mea. Puțin mai târziu, peste o săptămână, vom pleca spre Las Vegas, unde am fost invitați la ultimul concert al unui cântăreț country foarte faimos, pe nume Garth Brooks.

Realizator: Și știm că ești prinsă cu foarte multe proiecte! Ne poți împărtăși pe scurt unul dintre ele, care să fie legat de România?

Nadia Comăneci: Proiectele din România sunt proiectele pe care le fac cu fundația. Mă refer la centrul pe care l-am făcut anul trecut, "Mini Me", pentru copiii între 2 și 9 ani și în general, toate proiectele care se referă la copii, la dezvoltarea lor, îi convinge pe părinți că sportul este un lucru frumos și necesar pentru copiii lor.

[...]

Realizator: Nadia, Tavi Bellu este în continuare la lot, să știi, este atât de ambițios, încât o să ne ducă și la Olimpiada de la Rio. Cum ți se par fetele noastre?

Nadia Comăneci: Să dea Domnul, să stea Tavi, până împlinește 70-80 de ani! Este un lucru foarte frumos pentru gimnastica românească și un lucru foarte necesar și Tavi împreună cu Mariana se dedică 100%. Eu am venit din Rio, am fost săptămâna trecută, că deja am început promovările pentru Olimpiada din 2016. Este greu de spus, pentru că sunt încă 4 ani, nu știm care va fi generația care va concura, se știe doar cu doi ani înainte care sunt fetele pentru această olimpiadă, fetele care au perspectiva de a face echipa și în momentul de față este greu să pun punctul pe i. Cred că este timpul să ne gândim la Campionatele Mondiale de anul viitor să știm dacă Sandra Izbașa și Cătălina Ponor doresc să continue cu această carieră și este mai bine să ne referim de la un an la altul decât să ne gândim ce se va întâmpla în cei patru ani.

Realizator: Că tot am ajuns la cei mici, Dylan ce mai face?

Nadia Comăneci: Dylan face foarte bine, mulțumesc, este încă prin grădiniță, nu a început încă școala; începe anul viitor. Se joacă în sală, nu face ceva organizat, Bart încearcă să îl antreneze când dorește și când are intenția de a învăța un element mai dificil, să spun, cum ar fi saltul înainte și cam atât.

Realizator: La final am păstrat o curiozitate care mă tot macină. Când te uiți astăzi la fetițele acelea care urcă pe aparate, cu pașii lor sprinteni, cu ochii vii, cu neastâmpărul acela, atât de fermecător al vârstei, ce simte Nadia?

Nadia Comăneci: Mă întorc la anii tinereții, atunci când eu am început gimnastica și când nu știam prea mult, ce se va întâmpla cu mine peste ani. Am avut o pasiune și o dragoste pentru ceea ce am făcut. Mi-am dorit ca în fiecare zi să fiu mai bună și să fac puțin mai mult decât am făcut în ziua precedentă și mă gândesc cu drag cât de mult succes le doresc acestor copii care depun atâta muncă și atâta pasiune pentru ceea ce fac. Pot să spun că îi felicit că fac acest lucru.

Realizator:Cum vezi România, astăzi?

Nadia Comăneci: România este o țară frumoasă, este țara în care m-am născut, este țara în care am prieteni, am familie, o țară care încearcă să meargă înainte și să țină pasul cu cei din jur, cât se poate. Mă bucură faptul că fac foarte multe lucruri de voluntariat, de ajutor, și să sperăm că va fi în esență mai bine, și de acum încolo.

Realizator: O întreagă Românie te iubește, să știi! Este mesajul pe care l-am primit de la ascultători și ți-l transmitem. Ne-am gândit ce cadou să-ți facem de ziua ta și recunosc că am avut un complice, mama ta, care mi-a spus că îți place foarte mult Harry Belafonte, melodia de la sol.

Nadia Comăneci: Dacă mama mea a spus așa, atunci îmi place foarte mult melodia de la sol.

Realizator: La Mulți Ani, încă o dată. Numai bine și te așteptăm cu drag, întotdeauna, acasă.

Nadia Comăneci: Mersi mult. Numai bine. La revedere!Radio România Actualități - 12.11.2012 13:40