Sport
RSS Sport

Prime pentru Jocurile Olimpice - țările cele mai sărace sunt cele mai generoase

Uzbekistanul, Armenia și Azerbaidjanul promit prime cuprinse între 640.000 și 811.000 de euro atleților lor medaliați cu aur la Jocurile Olimpice, de șaisprezece ori mai mult decât Franța. În cazul unei victorii într-una din disciplinele sportive de la actuala Olimpiadă de la Londra, un atlet uzbek va primi 811.000 de euro din partea comitetului național olimpic al țării sale. Este cea mai mare primă prevăzută de unul din cele 204 state participante la acest eveniment sportiv major. Într-o țară cu un venit mediu pe cap de locuitor care cu greu depășește 2.800 de euro pe an, fericitul titular al unui titlu olimpic ar primi aproape 290 de salarii medii ale unui concetățean de-al său. Deocamdată, nici un uzbek nu a reușit această performanță, contul rămânând blocat la o medalie de bronz (judocanul Rishod Sobirov la categoria mai mică de 60 de kg).

Această practică pare a fi larg răspândită în Asia centrală și de sud-est, unde Armenia (cu 700.000 de euro) și Azerbaidjanul (cu 640.000 de euro) sunt la fel de generoase. Sume uimitoare pentru țări modeste din punct de vedere economic, dar nu iraționale. Probabilitatea ca Tașkentul să-și deschidă punga este foarte redusă pentru cei 54 de sportivi care compun delegația azeră. La Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, un singur campion uzbek a obținut medalia de aur. În Armenia, explicația este alta, un magnat local fiind finanțatorul primelor, în proporție de 85%.

Un alt element inedit: guvernul malaezian va acorda medaliaților olimpici prime sub formă de... lingouri de aur.

Aceste sume greu de înțeles în plină criză ilustrează de fapt teoria economico-politică potrivit căreia șansele unei țări de a avea sportivi medaliați la Olimpiadă sunt proporționale cu forța economică și demografică a sa pe plan internațional. Astfel că țările cele mai sărace își pot permite să facă promisiuni generoase, fără prea mari riscuri.LE FIGARO - 3.08.2012 9:09