Istorie Orală
RSS Istorie Orală

“Din cauza maṣinii de scris Remington…” Mărturie despre închisoarea politică a anilor ‘80

“Din cauza maṣinii  de scris Remington…”  Mărturie despre închisoarea politică a anilor ‘80

Să fac ceva mai durabil, mai de proporții, care să facă cunoscut faptul că în România mai există totuși oameni care să lupte pentru libertate!, ṣi-a spus Gheorghe Năstăsescu, un cetăṭean român, în anii crizei economice ṣi politice a anilor ’80. Fusese comunist ilegalist, în 1944 luptase pentru eliberarea Iugoslaviei, dar după instaurarea comunismului fusese destul de repede dezamăgit de tovarăṣi: colectivizarea, demagogia ṣedinṭelor de partid, apoi cultul personalităṭii lui Ceauṣescu nu încăpeau în vederile sale.

În 1982, Gheorghe Năstăsescu a făcut manifeste anticeauṣiste, a conceput un program pentru un sindicat liber, a racolat adepṭi, a ṭinut un discurs pe schelă, în miezul Bucureṣtiului. Nu a mai apucat să facă ceva “mai durabil, mai de proporṭii” de-atât, pentru că a fost imediat arestat ṣi condamnat de Tribunalul Militar Iaṣi la 9 ani de detenṭie. Până în 1988 a stat la Aiud de unde a fost eliberat totuṣi la 16 februarie. În luna următoare a venit la Ambasada S.U.A. din Bucureṣti ṣi a depus o scrisoare de protest, trimisă ṣi la posturile de radio Europa Liberă, Vocea Americii, Deutsche Welle… ṣi astfel povestea lui Gheorghe Năstăsescu, un oponent al regimului dictatorial, se apropie de sfârṣitul ei previzibil. Securitatea avea câteva “reṭete” anume pentru cei care se manifestau făṭiṣ împotriva Ceauṣeṣtilor: domiciliu obligatoriu, spitalul de psihiatrie sau aruncarea dincolo de graniṭe.

Ce i s-a întâmplat mai departe lui Gheorghe Năstăsescu, ne spune chiar el… Interviul a fost realizat de Lavinia Ivaṣcu la Sighetul Marmaṭiei, în 2002, pentru Arhiva de istorie orală.

`` La 10 septembrie 1988 aṭi fost din nou arestat. Pentru câte zile?... De data aceasta fără proces…

Da… am mers în piața Sf. Spiridon din Iași și atunci ăia care mă însoțeau, ăia cu mașina, care mă însoțeau, [au zis:] ”Domnu’ Năstăsescu, vă cheamă domnul colonel… Munteanu… sau nu, Radu, vă cheamă șeful sus!” M-am dus sus cu ei, nu i-am refuzat, m-am dus să vedem ce este. Într-adevăr, m-au dus la biroul colonelului Radu, ăsta n-a încercat să discute cu mine prea mult și mi-a spus pur și simplu: ”Băi, Năstăsescu, nu știu ce vrei tu, tu nu vrei să-ți vezi de treabă!” - nu s-a angajat într-o discuție cu mine prea lungă… Pur și simplu, de-acolo din birou de la el, m-a scos un adjunct de-al lui și m-a dus jos la arest, la arestul Securității de data asta. M-a dat în primire la șeful de arest, m-au dus, m-au percheziționat bineînțeles și m-au dus într-o cameră cu un arestat de-al lor, probabil informator de-al lor, să stea cu mine, să nu stau singur. Am stat acolo până a doua zi…nu, în aceeași seară m-au urcat într-o mașină și m-au transportat la București […], cu doi milițieni și doi securiști într-o mașină. Aici am fost condus la biroul colonelului Vasile care m-a batjocorit și m-a amenințat că nu-mi văd de treabă și voi crăpa în pușcărie.

În continuare, am fost anchetat de un locotenet colonel și un căpitan, iar într-una din zile am fost dus la colonelul Vasile care era șeful anchetelor din departamentul Securității. Aici l-a invitat pe unul dintre semnatarii scrisorii, pe Iancu Marian din București. El mi-a cam reproșat: ”Bine, domnule Năstăsescu, de ce mă băgați pe mine în încurcătura asta?! Am știut eu de scrisorile dumneavoastră?” Eu, bineînțeles, care sunt o fire împăciuitoare, [am zis:] ”Într-adevăr, n-ai știut nimic, Iancule… n-ai știut nimic, n-ai semnat nimic!”, adică, i-am dat dreptate. Le-am spus lor în continuare ca să-i scap pe ceilalți doi de la interogare: ”Eu am făcut mesajul, eu l-am semnat, eu l-am dus la ambasadă …” Deci, am luat totul asupra mea, cam așa e treaba…

Ați cerut pașaportul? Ați cerut să plecați în S.U.A. definitiv?

Nu… eu n-am cerut atunci să plec, da’ în 1989 m-au arestat din nou și m-au dus la sediul Securității din Iași și aici iar au început: ”Măi, Năstăsescu, tu nu vrei să-ți vezi de treabă, măi… te terminăm, măi, iar te-ai apucat de… te întâlnești cu oamenii, faci propagandă cu ei, te terminăm, măi!…”, cam așa. Atunci am plecat la București, la Karen Christenson și am informat-o pe ea despre tot ce mi s-a întâmplat și mi se întâmplă în continuare. Atunci doamna Karen mi-a făcut o hârtie prin care arăta că ambasada S.U.A. este de acord cu primirea mea în America. Imediat ce am venit la Iași si am cerut formulare pentru plecare, mi le-au dat imediat! În două săptămâni am avut pașapoartele și la data de 15 septembrie 1989 am plecat la Aeroportul Otopeni și de-acolo am plecat la Roma cu avionul.

Am stat la Roma două săptămâni. La Roma era un fel de organizație – nu rețin exact a cui era, însă era dirijată de italieni și finanțată de o subunitate de-a organizației ăsteia mondiale de asistență – care acorda 60 de dolari de persoană, ca alocație de hrană. Cazarea era asigurată de italieni; mâncare foarte proastă ne ofereau italienii acolo. Ei, am stat două săptămâni acolo la pensiunea “Dina”…

Pe data de 30 septembrie ne-am urcat în avion și, în acceași zi, am aterizat pe aeroportul Kennedy din New York. Tot în aceeași seară, după ce am ajuns acolo, ne aștepta cineva la aeroport, în birouri. M-a strigat chiar în limba română: ”Domnu’ Năstăsescu!” “Prezent!” De-acolo mi-a pus la dispoziție o mașină care m-a dus în Manchester, localitate care o stabilise ei pentru stabilirea mea în America. Manchester era un oraș, cel mai mare oraș din New Hampshire, care face parte din New England, situată pe… un triunghi de state la Oceanul Atlantic, în jurul orașului Boston, a portului Boston.

Vroiam să vă pun o ultimă întrebare: nu v-a fost teamă, nu v-a fost frică? Ce anume v-a dat curaj?

Vedeți, nu e vorba numai de curaj, s-a întâmplat altceva… Din cauza acelei mașini de scris Remington la care eu am facut primele manifeste scurte, după care au luat amprentele, au umblat la omul care mi-a dat mașina de scris, deci știam precis că ei mă vor aresta!

…Deci situația era oricum fără ieșire!

Având această situație fără ieșire, ce-am făcut… nu era vorba numai de curaj. Am zis așa: de-acuma, măi, tot voi fi arestat! Cel puțin să nu fiu arestat numai pentru niște fițuici din astea, să fac ceva mai durabil, mai de proporții care să facă cunoscut faptul că în România mai există totuși oameni care să lupte pentru libertate… Ăsta a fost motivul!``



Agenția RADOR - 10.09.2014 15:00