Istorie Orală
RSS Istorie Orală

6 septembrie 1940 la Palatul regal

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -
6 septembrie 1940 la Palatul regal
Vasile Ionescu, director general al SRR 1941-1945; sursa: Arhiva scrisă a SRR

În toamna anului 1940, România ciuntită îṣi schimba suveranul: Carol al II-lea aflat la a doua abdicare lăsa tronul fiului său Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia.

La solemnitatea desfăṣurată în dimineaṭa de 6 septembrie la Palatul regal, din partea Societăṭii de Radiodifuziune se afla directorul său general, juristul Vasile Ionescu. Prezenṭa sa ca persoană oficială, apoi meticulozitatea relatării ṣi atenṭia pentru detaliu sporesc valoarea mărturiei lui Vasile Ionescu. Ea a fost înregistrată în 1974 de muzeograful Eleonora Cofas de la Muzeul de Istorie ṣi Artă al Municipiului Bucureṣti. Interviul se află în Arhiva de istorie orală al Radiodifuziunii. Transcriere Silvia Iliescu.

Puteṭi asculta ṣi un fragment audio…

``Evenimentele politice din anul 1940 s-au precipitat atât din punct de vedere al situației externe, cât și din punct de vedere al situației interne. […] În țara noastră [era] instabilitate politică, iar la 3 septembrie 1940 regele Carol al II-lea, încercând să facă un guvern de uniune națională, n-a reușit pentru că partidele politice naționale, liberalii, național-țărăniștii și celelalte fracțiuni nu s-au putut înțelege. […] Situația politică a culminat cu aducerea la putere a generalului Antonescu în ziua de 6 septembrie 1940 când, prin ultimul decret semnat de Carol al II-lea, puterea s-a trecut asupra acestuia, devenind conducător al statului și prim ministru și astfel o nouă formă de guvernare a luat ființă, după care suveranul a abdicat. Solemnitatea s-a desfășurat la palat în Sala Tronului unde instalasem special și microfonul pentru difuzarea acestui capital eveniment și a documentelor atât de importante pentru ṭară. Am fost de față, ținându-i microfonul. Prezenți: generalul Ion Antonescu, prim ministru și conducător al statului, generalul de corp de armată, domnul general Mihail, fost vicepreședinte al unui guvern prezidat de inginerul Gigurtu, generalul de divizie Paul Teodorescu, fost ministru al Aerului, Nichifor Crainic, fost ministru al Propagandei, precum și alți demnitari din suita regală.

Intră Regele Carol al II-lea, însoțit de Marele Voievod Mihai. Se dă citire decretului de numire a generalului Ion Antonescu ca prim ministru și conducător al statului prin modificarea unor prerogative regale prevăzute în Constituție, apoi regele, pășind în fața microfonului, ținând strâns la piept pe Marele Voievod, dă citire actului său de abdicare în favoarea fiului său, care devine Mihai I, Regele României. În sală - o liniște profundă și emoționantă. Regele, deși încearcă să se arate stăpân pe sine, trădează totuși un mare zbucium. Pe fața lui încă se vedeau urmele frământărilor prin care a trecut în noaptea albă, precursoare a zilei în care trebuia să se înfățișeze țării cu o soluție care să opună în afară de orice pericol însăși existența statului, față de evenimentele politice care se succedau surprinzător de repede. Să nu se uite că Dictatul de la Viena din 1940 impusese amputarea teritoriului național prin pierderea ținutului Oradei, Clujului până la intrândul de la Brașov. Concomitent cu pierderea teritoriilor suferită în Ardeal, am pierdut Cadrilaterul, Bucovina și Basarabia în urma ultimatului dat de Rusia Sovietică odată cu Dictatul de la Viena. În această situație dramatică pentru țară, care a fost ciuntită, s-a produs abdicarea lui Carol al II-lea și venirea la putere al generalului Ion Antonescu care și-a luat colaboratori pe legionari. Din informații, adaug că plecarea fostului suveran peste graniṭă a fost cu peripeții…``



Agenția RADOR - 6.09.2014 0:29