Istorie Orală
RSS Istorie Orală

România în primul război mondial: bătălile de la Muncelu și Varnița -Vrancea 28 aug -3 septembrie 1917

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -
România în primul război mondial: bătălile de la Muncelu și Varnița -Vrancea 28 aug -3 septembrie 1917

În noaptea de 27/28 august 1916 trupele române treceau frontiera în Transilvania, după ce Consiliul de Coroană aprobase declarația de război adresată Austro-Ungariei. Efectivele armatei erau de 813 758 soldați, 19 843 ofițeri, 281 210 cai. Erau inadecvat echipate și cu surse de aprovizionare nesigure. Până la sfârșitul lui septembrie armata noastră a reușit să reziste în Transilvania, iar în octombrie s-a retras pe linia Carpaților. La 11 noiembrie trupele germano-austriece au lansat pe Jiu o ofensivă puternică: era începutul catastrofei militare pentru România.

La 10 ianuarie 1917 frontul s-a stabilizat de-a lungul Dunării și Siretului în sudul Moldovei. Guvernul Brătianu a luat măsura evacuării regelui și guvernului la Iași.

În cele mai grele condiții, până în iunie 1917, Armata română a fost reorganizată cu ajutorul misiunii militare franceze condusă de generalul Henri Berthelot, iar relațiile restabilite cu Rusia revoluționară, cu guvernul provizoriu de la Petrograd. La 22 august 1917 trupele generalului Averescu au trecut la ofensivă împotriva forțelor austro-ungare, lângă Mărăști. A urmat cea mai sângeroasă dintre bătălii, la 6 august, la Mărășești - cu 60 000 morți în tabăra dușmană și 27 000 în tabăra noastră.

Pentru contrabalansarea eșecurilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz, armatele Puterilor Centrale au atacat trupele rusești aliate în sectorul Muncelu -Vrancea, considerându-l vulnerabil. În dimineața de 28 august 1917 au atacat pozițiile rusești de la Irești-Vrancea, unde au găsit o slabă opoziție. Armata română au oprit atacul, stabilizând frontul prin respingerea germanilor. În noaptea următoare s-au refăcut forțele în ambele tabere, iar în 30 august au fost din nou lupte violente lângă Varnița-Vrancea, iar inamicii din nou respinși.

Luptele de la Muncelu s-au păstrat vii în memoria colectivă mult timp, așa cum atestă o înregistrare realizată în 1977 cu Alexandru Harțuchi, din comuna Țifești-Vrancea. Este o poezie pe care Alexandru Harțuchi a citit-o în presa locală în anii războiului. Păstrată în Arhiva de istorie orală, poezia despre luptele de la Muncelu este astăzi și va fi și în viitor o mărturie-document din primul război mondial:

O, Muncelule mult frământat,
Ajuns-ai numai ruine!
În țintirim te-ai prefăcut,
Mii leșuri zac sub tine.

Ce sat frumos și-mpodobit
Erai acum doi ani!
Și azi rămas-ai pustiit,
De unguri și germani.
În cartea vremii tu rămâi
Să spui pentru vecie,
C-aici învins-am pe vrăjmaș
În lunga lui trufie!

Se povestește ce-a cătat
Aci cotropitorul
Și [că] românul s-a luptat
Să-și aprere ogorul.

O rugăminte viu să-ți fac
Și voi să se-mplinească:
La căpătâi, adesea,
O candelă să luminească...

Recitată de mine, Alexandru Harțuchi, comuna Țifești, astăzi , 30 aprilie 1977..."



Agenția RADOR - 28.08.2014 0:25