Istorie Orală
RSS Istorie Orală

14 august 1941: Carta Atlanticului și dreptul la autodeterminare al popoarelor

14 august 1941: Carta Atlanticului și dreptul la autodeterminare al popoarelor

În prima jumătate a anului 1941 războiul a cuprins noi teritorii. În primăvară, forțele armate ale lui Hitler au invadat Iugoslavia și Grecia. La 22 iunie, U.R.S.S.-ul. În iunie, Aliații au invadat Siria și Libanul. 22 iunie este și momentul intrării României în război, de partea Germaniei și împotriva U.R.S.S. care îi răpise cu un an în urmă Basarabia și Bucovina nordică.

Aceasta era, pe scurt, desfășurarea de forțe a anului 1941 când Winston Churchill, primul ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Franklin Roosevelt, președintele S.U.A. au negociat, la bordul unor nave de război aflate în apele Argentinei (Golful Placentia), Carta Atlanticului. Documentul extrem de important, publicat ca declarație comună pe 14 august 1941, era privit cu interes și speranță și de unele cercuri politice de la București. Carta Atlanticului avea nouă puncte principale care proclamau dreptul la autodeterminare al popoarelor, precizau că S.U.A. și Anglia nu căutau să obțină câștiguri teritoriale și că singurul lor scop era înfrângerea Germaniei și a celorlalte puteri ale Axei.

Pentru opoziția de la București, pentru președintele P.N.Ț. Iuliu Maniu, Carta Atlanticului era o nouă speranță că România își va recuperea teritoriile piedute în 1940 și va reveni la granițele de după primul război. Reiese acest lucru din notele scrise în acele zile de Corneliu Coposu (secretarul politic al lui Maniu), citite de autorul lor în 1991, la simpozionul desfășurat la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” și publicate ulterior.

Înregistrarea din 1991 din care am transcris un interesant fragment privitor la acele zile, ne-a fost oferită de domnul Dan Manolache, realizator Radio România Cultural. Ea se află în Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii:

``La 12 august ‘941 Maniu trimite după o sticlă de șampanie – el nu bea niciodată! -, după informația primită de la ambasadorul Suediei la București și de la ambasadorul Elveției la București, în noaptea precedentă, la 12 august 1941, Anglia și America au semnat Charta de la Newfoundland. Adică Carta Atlanticului, care era, fără îndoială, foarte favorabilă României, pe care o putem invoca și acum și care prevede că nici un aliat nu poate profita de război pentru a-și extinde teritoriile și că frontierele rămân cele de la 1 septembrie 1938, adică cele stabilite la tratatul de pace de la sfârștiul primului război mondial. Sigur că această stipulație n-a mai fost respectată față de noi... [...]

Deci, după ce Uniunea Sovietică a semnat Carta Atlanticului care, așa cum știți, prevedea interdicția de expansiune teritorială, înghețarea frontierelor de la 1938, interdicția de a se face modificări de frontieră fără acordul și consultarea populației... Aceste acorduri care au fost temelia războiului al doilea mondial, urmau să fie semnate și au fost semnate și de Uniunea Sovietică! După semnarea acestui acord, la întrebarea lui Maniu adresată guvernului englez, adjunctul ministrului de Externe răspunde că acordul dat de Uniunea Sovietică nu afectează cu nimic angajamentele anterioare ale guvernului britanic.``Agenția RADOR - 14.08.2014 12:44