Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Iulie 1941 - România în `Războiul sfânt`

La 22 iunie 1941 România intra în război de partea țărilor Axei, în primul rând pentru recuperarea Basarabiei, nordului Bucovinei și Herței, ținuturi răpite de U.R.S.S. în 1940. Faimosul ordin al generalului Ion Antonescu: “Treceți Prutul! Zdrobiți vrăjmașul din Răsărit și Miazănoapte. Dezrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații voștri cotropiți!...” a fost foarte bine primit și de armată și de opinia publică românească și de oamenii politici. Începea “Războiul sfânt”, sub semnul încrederii într-o victorie apropiată.

combo

Luna iulie a fost plină de victorii pentru trupele române și germane: Cernăuți (5 iulie), Soroca (10 iulie), Bălți (12 iulie), Orhei (15 iulie), Chișinău (16 iulie), masivul Cornești (17 iulie), Ismail, Chilia Nouă, Vâlcov... Populația românească i-a primit cu entuziasm pe eliberatori. Dar cât de multe familii românești îndoliate!...

Conducătorul opoziției, Iuliu Maniu, cel care avea să se opună vehement continuării înaintării trupelor românești dincolo de Nistru, vechea noastră frontieră, era la sfârșitul lui iulie 1941 foarte preocupat nu numai de evenimentele frontului, ci și de alianțele care se încheiau și mai ales de impactul lor asupra României.

combo

Acest lucru este atestat de notele consemnate în acele zile de Corneliu Coposu, pe atunci secretarul său politic (note care, după 50 de ani vor fi fost publicate). Aceste note zilnice au fost citite fragmentar de Corneliu Coposu, la un simpozion desfășurat la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, în 7 iunie 1991.

Înregistrarea din care am transcris un interesant fragment privitor la acele zile, ne-a fost oferită de domnul Dan Manolache, realizator Radio România Cultural. Ea se află în Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii.

20 iulie 1941. Se încheie un tratat de alianță și colaborare între Anglia și Uniunea Sovietică. În telegrama cifrată pe care au adresat-o expozitorii de la Liverpool, Maniu întreabă: “Rog pe domnul prim ministru să ne comunice dacă semnarea acestei alianțe militare, economice și politice între Uniunea Sovietică și Anglia afectează într-un fel oarecare asigurările date de guvernul britanic în ce privește frontierele României.” Și primește răspunsul - textul telegramelor se găsește la Arhiva Pentagonului american – și răspunde guvernul american, prin adjunctul lui [Anthony] Eden: “Toate obligațiile Aliaților rămân în vigoare....” Menționez că încă nu se încheiase acordul de la Newfoundland, adică Carta Atlanticului, deci era vorba atunci de simple acorduri încheiate între România și exponenții guvernelor occidentale. [...]

20 iulie ‘941. Armata română a suferit pierderi uriașe la trecerea Prutului... Aicea [în notele mele], fac mențiune de prieteni și colegi de-ai mei care au căzut tocmai la trecerea Prutului. Ofensiva trupelor noastre este însoțită de un marș inspirat: “Mergem în câmpia Basarabilor, plină de grâne, plină de flori /Și în Bucovina cea cu mănăstiri și brazi /Mergem la luptă, dragi camarazi!”

La războiul antisovietic participă, alături de Wehrmacht, trupe românești, slovace, finlandeze, maghiare, albaneze. Adversarii orientali ai Germaniei, URSS, satelitul ei, Republica Mongolă, iar începând cu 12 iulie, când s-a semnat la Moscova acordul militar anglo-sovietic, și Marea Britanie care se afla deja în război cu nemții...Agenția RADOR - 11.07.2014 18:10