Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Scriitorul Alexandru Săndulescu împlinește 85 de ani - mărturii din arhiva radio

Scriitorul Alexandru Săndulescu împlinește 85 de ani - mărturii din arhiva radio

“...Și acuma, la vârsta mea, scriu proză!”

Scriitor, istoric și critic literar, Alexandru Săndulescu a fost întotdeauna preocupat de “literatura subiectivă”, cum numea Tudor Vianu proza memorialistică, diaristică și epistolară.

Alexandru Săndulescu s-a născut în ziua de 13 iunie 1929 în satul Pleșești de lângă Râmnicu Sărat. Tatăl său, învățătorul Anton Săndulescu, a participat la cel de-al doilea război mondial și a fost 13 ani deținut politic, în vremea comunismului.

Și-a făcut studiile la Liceul “Regele Ferdinand I” din Râmnicu Sărat și la Facultatea de Litere a Universității din București. Apoi a fost trimis la Școala de literatură care pregătea redactori pentru presa comunistă. A avut un fel de “dublă repartiție”: cea de la universitate, ca profesor, în satul sălăjean Bobota, iar cea de la Școala de literatură, ca redactor, la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, București. Așa încât cinci ani a fost redactor la E.S.P.L.A., până în 1958 când a fost dat afară: se aflase că tatăl său era în închisoare. Ca scriitor, devenise însă deja cunoscut datorită volumului de monografie documentară `George Topârceanu`, care îi deschisese drumul către Uniunea Scriitorilor.

Alexandru Săndulescu a fost șomer până în 1963 când fostul său profesor de la facultate, scriitorul și criticul George Călinescu, l-a ajutat să intre ca cercetător la institutul pe care îl conducea, Institutul de Teorie Literară și Folclor (care, după moartea lui Călinescu în 1965, avea să se numească Institutul de Teorie și Istorie Literară “G. Călinescu”). Alexandru Săndulescu a rămas cecetător la institut până la vârsta pensionării.

Scrierile sale sunt numeroase și atestă preocupări diverse: monografiile G. Topârceanu (1958), B. Delavrancea (1964), D. Zamfirescu (1969), L. Rebreanu (1976); Pagini de istorie literară, 1966; Literatura epistolară, (teza sa de doctorat, devenită apoi o culegere de studii), 1972; Continuități, 1976; Constelații lietrare, 1998; Memorialiști români, 2003 și încă multe altele. După 1990 a scris memorialistică: Efectele dosarului „dalmațian”, 1995; Operație pe cord deschis, 2002; Tăblița și condeiul, 2010.

În Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii se află un amplu interviu acordat de prozatorul Al. Săndulescu; este o mărturie-document despre epoci trecute – România Mare, stalinismul, deschiderea anilor ’60, comunismul naționalist – văzute din perspectiva scriitorului. Interviul a fost realizat la 2 iunie 2014 de Silvia Iliescu.

“Tata era un om foarte bun, ca învățător; țin minte o lecție a lui de geografie – școala era pe un dâmb, un delușor, să zicem așa, unde ne-a scos, de-acolo se vedeau în zare munții, satul era de deal, dar muntele era foarte aproape –, zice `Copii, acolo unde ni se pare că cerul se unește cu pământul, se numește orizont...` Asta țin minte până oi muri! [...]

La vremea aia, înainte de primul război mondial, un fiu de țăran care să ajungă la liceu era o raritate! Tatăl meu a făcut liceul. Și a vrut să facă facultate, însă lucrurile au fost de așa natură, s-a căsătorit, au venit copiii... și, ca să devină învățător, nu putea numai cu liceul, a trebuit să facă o clasă de școală normală la Huși, ca să poată preda [...]. A venit perioada din ’40, a venit perioada războiului, concentrările, războiul, frontul; tata n-a fost acasă decât în permisii, timp de cinci ani! din ’39 până în ’44. Mama i-a ținut locul ca un bărbat!...

Tata a vrut să mă facă pe mine ofițer și, fiind concentrat în Moldova, mi-a înaintat actele la Liceul Militar Ștefan cel Mare din Cernăuți, deci asta era în mai 1940, tragica vară a anului 1940. în 26 iunie Basarabia și Bucovina de Nord au trecut la ruși. Mi-a luat dosarul de-acolo și l-a trimis la Târgu Mureș unde era liceu militar. Am fost la Târgu Mureș și am dat examen de admitere, însă la examenul medical am fost respins din cauza inimii. De altfel, Târgu Mureș, Ardealul de Nord a trecut și el în august în altă țară. Ei, și m-am întors la Râmnic, am dat examen în toamnă la liceul din Râmnic, liceu teoretic care se numea `Regele Ferdinand` și unde am făcut opt clase de liceu [...]. Cu această patimă a lecturii, îmi lăsam lecțiile la alte obiecte unde abia aveam note de trecere, știam... adică nu era coleg al meu din clasă, să fi citit cât am citit eu! Și-mi spunea acuma unul dintre colegii mei care, săracul, a murit acum câteva luni, `Dicu ședea și studia, mă, și noi băteam cârciumile!...`

Aveam la clasele mari cercuri: cerc de română, cerc de franceză, cerc de latină. Eram bun în primul rând la română și bun la latină. Adică, primul meu mentor a fost profesoul de latină, căruia i-am arătat primele poezii. Și în cursul superior de liceu, cum se spunea atuncea, orele de română și de latină erau o plăcere! Adică plăcerea de care vorbeam în legătură cu lectura, am simțit-o în acele ore [...].

Am intrat la facultate. Ai să zici: `Dom’le, fiu de chiabur, tata arestat...`, că eu dădeam bacalaureatul și tata era în pușcărie, dar pentru două-trei săptămâni, nu se știa... Și la facultate pe vremea aia se plăteau taxe la facultatea de stat, că numai de stat erau, erau niște taxe enorme pentru ăștia cu pe care-l luai de la primărie și ăla trebuia să spună situația de le rolul agricol. Un profesor al meu din Râmnic, care-mi fusese și diriginte, și care, închipuie-ți, plecase din Râmnic pentru că deja îl urmărea securitatea: scrisese o carte care se numea `Transnistria noastră`, îmi pare rău că nu mai am cartea aia. Vine la București – era un tip foarte deștept, cultivat, informat, la mai multe decât geografie – directorul unei școli, Școala Ciuvică din Nicolae Titulescu, o școală generală, mă duc la el și-i spun: `Dom’ profesor, uitați-vă în ce situație sunt, dacă mă puteți ajuta...` Zice nu te pot ajuta decât în felul următor: te angajez pedagog`. Aaa, bun!... m-a angajat pedagog, duc certificatul că sunt angajat în câmpul muncii, la facultate. Și s-au desființat posturile de pedagogi după două săptămâni! Dar eu dădusem certificatul... așa se face că eu am ajuns student și am rămas student până la terminarea facultății și până târziu, când am fost dat afară de la editură.

Am reușit cu certificatul de pedagog să intru la facultate. Când am văzut câtă politică comunistă se face, vai de mine, marxism-leninism, limbă rusă, economie politică, teorie literară care de fapt era tot marxism-leninism! Phiii! Peste ce-am dat eu!... Literatura avea două specialități, în schimb astea politice erau vreo patru. Și cele mai multe, lingvistică. Mie lingvistica nu-mi plăcuse, dar pentru moment m-am hotărât să fac lingvistică, care era mai ferită de nebunia ideologică! Am făcut un vocabular regional de la mine din sat, cutare, însă nu `rimam`!

Până la urmă am rămas la [secția] română-franceză. Franceză care pe urmă, după doi ani, a fost înlocuită cu rusa, norocul meu că am avut profesori foarte buni! Chiar și la lingvistică, l-am avut pe Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan. Și regret și azi că totuși n-am făcut lingvistica, pentru că mi-ar fi plăcut să fac filologia romanică pe care o făcea Iorgu Iordan. Dar am avut și la literatură doi mari profesori: George Călinescu și Tudor Vianu. E adevărat că i-am avut câte un an, nu doi; dar ei au însemnat cât restul! Încolo, niște bolșevici, niște dogmatici, proletcultiști, cum vrei să le spui mai rău și mai rău, asta a fost facultatea... Eu, din punct de vedere al istoriei literare, în afară de cei doi profesori, sunt într-un fel un autodidact. Unde am făcut pregătire efectivă, a fost la lingvistică unde erau profesori foarte buni și unde, mă rog... numai că nu mă trăgea ața pentru asta.

Ei, dar au fost pentru mine și mari ghinioane, și mari noroace! Faptul că citisem mai mult decât alții, faptul că m-am remarcat și-n facultate: în anul III am fost premiant pe universitate! Deci, eram un băiat silitor cum se zice... Că începusem să și scriu. Nu știu dacă atuncea am publicat ceva, dar mă remarcaseră și ăștia, și proletcultiștii ăștia dogmaticii ăștia, Vitner, mă rog, alții care și-au revenit pe parcurs, Crohmălniceanu, Paul Cornea, ăștia au devenit oameni ca lumea, dar după ce a murit tovarășul Stalin, încă bine după aia [...].

George Călinescu, Dumnezeu să-l odihnească, nu numai pe mine m-a ajutat, dar vorbesc de mine acuma. Un coleg și prieten al meu Teodor Vârgolici îmi spune: . Călinescu era practic inabordabil! Adică era un tip foarte ciudat de fel, adică cu o umoare instabilă, cu el nu prea puteai dialoga, rar se întâmpla chestia asta. Până la urmă, în februarie ’63, mă primește. Mă duc la el, îi spun: `Dom’ profesor, am fost studentul dumneavoastră..., că vă admir, că nu știu mai ce, v-am citit cărțile, am învățat pe ele, sunt în situația asta, nu că n-am ce mâca, dar nu am un serviciu din motivul cutare... [tatăl era în închisoare]` `Depune-ți dosarul la institut...` A dat dispoziție secretarului de la institut – era concurs, eu mă înscriam la un concurs, deci unde puteau să vină mai mulți – i-a dat dispoziții secretarului să nu mai primească nici un dosar, punând fel de fel de condiții: să fi publicat nu știu câte cărți, în nu știu ce epocă, nu șiu mai ce, cutare... Trebuia să am și avizul cadrelor de la Academie. Și acest aviz al cadrelor nu venea, cadrele nu spuneau nici da, nici nu – dar nu era avizul cadrelor! Exista probabil o dispoziție, o posibilitate ca acest aviz al cadrelor putea fi înlocuit cu recomandarea a cinci academicieni și se anula chestia cu cadrele, care nu spuneau nu, dar nici da. Și-am primit recomandare de la cinci academicieni: primul era Călinescu, al doilea era Vianu, al treilea era Rosetti, al patrulea cred că Beniuc de la Uniune [Scriitorilor], cred; al cincilea nu mai știu care. Și s-a făcut concursul cu un singur candidat, s-a făcut comisie, din institut, cu teză scrisă, cu oral, cu tot ce trebuie. Bineînțeles că ăștia din comisie care lucrau în institut n-au îndrăznit să pună ei note. Ei au mers cu mine la Călinescu acasă, care ședea în actuala stradă Călinescu, în Floreasca, o casă micuță care e muzeu acuma; era deja bolnav Călinescu, șaizeci și ceva de ani, și care, cum să spun, i-oi fi făcut eu o bună impresie, nu-mi dau seama, că țin minte că avea o casă și cu un mic etaj, urcam și era în pat săracul și zice: `Ai văzut? Te-am adus!...` Lui Călinescu îi datorez cea mai importantă activitate a vieții mele, de cercetător, de istoric literar, perioada în care m-am format efectiv!...

Ce-am scris eu și care rămâne, e după ’65 când lucrurile s-au desțelenit bine! Adică teza mea de doctorat, Literatura epistolară, a fost pregătită în perioada asta. și ăsta e un subiect care poate fi discutat, mai ales că a dat niște rude care s-au dezvoltat mai târziu, adică, ce-am scris după ’90, când de fapt am scris literatură, memorialistica din Operație pe cord deschis, Tăblița și condeiul, Dosarul dalmațian, toate sunt din perioada asta în care nu mai au nici o legătură, sunt anticomuniste de fapt, și care nu sunt istorie literară, sunt memorialistică. Am niște însemnări de călătorie din Germania, din Polonia, cărțile mele de istorie literară... de pildă, cu ce pasiune am făcut Viața lui Duiliu Zamfirescu! E un fel de roman! Plus pasiunea cu care am umblat pe urmele lui – el a fost diplomat -, a fost la Roma ani de zile, a fost la Atena a fost la Bruxelles, nu mai vorbesc aici, în România! În Italia am fost de câteva ori să-i caut și casa în care a locuit! A fost pasionant, pasionant!... De fapt, pentru asta, meseria a fost o plăcere pentru mine!”Agenția RADOR - 13.06.2014 14:45