Istorie Orală
RSS Istorie Orală

2 iunie 1952 - Instalarea primului guvern condus de Gheorghe Gheorghiu Dej

2 iunie 1952 -  Instalarea primului guvern condus de Gheorghe Gheorghiu Dej

Greșelile lui Gheorghiu Dej sunt urmarea insuficientei pregătiri politice și generale a lui Dej [...]. Încărcat de munca în minister [la Industrie și Comerț], el nu se ocupă aproape deloc de partid și nu se străduiește să-și ridice nivelul ideologic și politic. (Ana Pauker, 1947)

Proclamarea Republicii Populare Române în 1947 a fost semnul instaurării conducerii “de monolit” a comuniștilor. Dar nu atunci s-a manifestat puterea deplină a fostului electrician care avea să conducă până la moarte partidul și țara. Timp de cinci ani, în Partidul Comunist au fost frământări și confruntări “arbitrate” de Stalin. Cele două tabere erau “comuniștii naționaliști” conduși de Gheorghiu Dej și “grupul moscovit” condus de Ana Pauker de partea căreia erau și Vasile Luca și Teohari Georgescu. Era o competiție pentru putere și pentru grațiile lui Stalin pe care moscoviții aveau s-o piardă.

La 2 iunie 1952 Gheorghiu Dej a devenit președinte al Consiliului de Miniștri, conducând un guvern care avea să fie cu aceiași miniștri până la 28 ianuarie 1953: Chivu Stoica, Iosif Chișinevschi, Gheorghe Apostol, Alexandru Drăghici... Atunci încă ruptura de grupul Pauker nu se făcuse: Ana Pauker era vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (până la 24 noiembrie 1952) și ministru de Externe (până la 10 iulie 1952). Debarasarea de rivalii săi Pauker, Luca și Georgescu s-a făcut până la instaurarea celui de-al doilea guvern Dej, la 28 ianuarie 1953.

Despre Gheorghe Gheorghiu Dej s-a scris și s-a vorbit mult, s-au cercetat și publicat numeroase documente. Și în Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii se află o seamă de mărturii despre el. Vă oferim însă un document pitoresc și inedit: povestirea lui Emil Wagner, de meserie sobar și ceramist, născut în Hatna, Suceava. Interviul a fost realizat de Silvia Iliescu în anul 2000, când Emil Wagner împlinise vârsta de 100 de ani.

Fragmentul sonor este chiar din 1952 - un discurs al lui Gheorghiu Dej la un miting în Floreasca - și se află în Arhiva Radiodifuziunii.

“Eu făceam lucrările în toate gările: București, Galați; am făcut acoperișurile eu, de țiglă. Și Gheorghiu Dej era electrician la Regionala 2 Galați, făcea în gări lumină. Și era băiat mai tânăr ca mine și eu îl trimeteam după țigări, după cutare, că eu îi dirijam, eu eram inginerul care dirijam. Și-l cunoșteam... Fetele lui, când au vrut să învețe, el a vrut în București să învețe fetele. Și eu am făcut în [cartierul] Herăstrău acoperișurile, inginerul Calmanovici a făcut casele și eu am făcut acoperișurile. Și i-am spus: 'Dom’le, în loc să-mi dați bani, dați-mi un apartament'. Și mi-a dat un apartament și fetele lui Gheorghiu Dej au venit în București și au stat aicea, a învățat școala aicea…

Și le-ați ținut în casa dumneavoastră?

Nu, [dar] le-am dat lor apartamentul ăla. Și el mi-a plătit când a devenit secretar general, când a venit la putere, atunci mi-a plătit, că el înainte n-avea bani…

Cum de l-ați ajutat atunci?

Ei, l-am ajutat... de ce?! El era băiat bun și îi spuneam: 'Lasă-te, mă, de comunism, lasă-te, Gheorghiță, de comunism…' Dar el era sincer: că nu se poate, că el vrea să fie comunist, el e contra boierilor... Vrea să fie comunist!... “



Agenția RADOR - 2.06.2014 11:02