Istorie Orală
RSS Istorie Orală

1-9 iunie 1971 vizita oficială în R.P. Chineză a lui Nicolae Ceaușescu

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO -
1-9 iunie 1971 vizita oficială în R.P. Chineză a lui Nicolae Ceaușescu

În China Partidul Comunist preluase puterea în 1949. Era condus de Mao Zedong, un fiu de țărani, învățător, care din 1927 fusese în fruntea forțelor comuniste împotriva celor naționaliste. După 1949 el a fost șeful de facto al statului chinez, iar conducerea sa dictatorială bazată pe cultul personalității, campaniile inițate de el - a “marelui salt înainte” și a “revoluției culturale” - au avut consecințe catastrofale pentru întreaga lume dominată de comunism, dar mai ales pentru poporul chinez.

“Revoluția culturală” a fost conceptul lansat de Mao Zedong la 16 mai 1966 pentru a-și recăpăta controlul asupra partidului, după dezastrele “marelui salt înainte”. În numele “marelui salt înainte” și al “revoluției culturale”, acțiunile Gărzilor Roșii, haosul, violențele de tot felul, arestările masive (milioane de oameni care i se împotriveau au fost închiși sau uciși) au dus China spre un dezastru prelungit, deși Mao declarase sfârșitul “revoluției culturale” în 1969. Pe plan extern, acei ani au fost marcați de conflictul cu U.R.S.S. pentru supremație în lumea comunistă. Din primăvara lui 1969 disensiunile dintre cele două super-puteri comuniste degeneraseră în conflicte armate la graniță.

Nicolae Ceaușescu dorea și el să afirme identitatea României în lagărul socialist și chiar să joace un rol de “arbitru” în conflictul chino-sovietic. Asemeni lui Mao și el dezavuase invazia sovietică din 1968 în Cehoslovacia. Și nu numai atât. În căutarea unei formule distincte de cea sovietică, el a găsit în China și Coreea de Nord variante ale modelului socialist care îi plăceau: cultul liderului suprem; aplicarea “revoluției culturale”; ascensiunea politică a soției, asemeni lui Jiang Quing, soția lui Mao.

În zilele de 1-9 iunie 1971 “perechea conducătoare” a României a făcut o vizită oficială la Pekin (apoi în Coreea de Nord), vizită ce avea să marcheze îndreptarea României spre modelul chinez, definit în formă autohtonă în “tezele din iulie”. Ceaușescu a fost foarte impresionat de ce a văzut. Mult mai lungă decât întâlnirea propriu-zisă cu Mao a fost expunerea pe care a făcut-o Comitetului Executiv, în 25 iunie 1971, după ce s-a întors acasă: „La Pekin am avut parte de o primire deosebit de bună. În primul rând, la primirea pe aeroport au venit practic toți conducătorii de partid și de stat care puteau veni, pentru că ceilalți erau bolnavi și nu se puteau deplasa. Primirea a fost deosebită la aeroport și din partea populației; pe urmă în oraș o primire de sute și sute de mii de oameni, dar nu grămadă cum se iese la noi, ci în mod organizat – cu școli, fanfară, jocuri sportive, dansuri. Și la coreeni la fel a fost. Și cred că avem și de învățat, totul era ordonat. A fost un fel de sărbătoare, o manifestare sărbătorească. În piețe era scris cu steaguri și cu trupuri: în limba chineză și română”.

Arhiva Societății Române de Radiodifuziune păstrează un document audio cu o mare valoare istorică: relatarea întâlnirii lui Nicolae Ceaușescu cu Mao Zedong. Transmisie telefonică de la Pekin de Eugen Preda.



Agenția RADOR - 1.06.2014 10:50