Istorie Orală
RSS Istorie Orală

14 mai 1981 - prima zi în spațiu a cosmonautului român Dumitru Prunariu

14 mai 1981 - prima zi  în spațiu a cosmonautului român Dumitru Prunariu
Dumitru Prunariu și Leonid Popov

Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică...

Primul cosmonaut român s-a născut la 27 septembrie 1952 la Brașov, într-o familie de intelectuali: tatăl inginer și mama profesoară. După ce și-a încheiat studiile liceale în orașul natal, a urmat cursurile Facultății de Inginerie Aerospațială a Politehnicii bucureștene, devenind în 1976 inginer cu specializarea aeronautică. A lucrat mai întâi la Întreprinderea de Construcții Aeronautice (IAR) Brașov, apoi, pe rând, ofițer inginer la Comandamentul Aviației Militare, șef al Aviației Civile Române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic la ONU.

Dar mai presus de aceste frumoase împliniri ale destinului său, Dumitru Prunariu va rămâne în istoria României ca primul cosmonaut, iar în istoria omenirii ca cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos. Începând cu ziua de 14 mai 1981 Dumitru Prunariu a petrecut în spațiu, cu nava Saliut 6, împreună cu rusul Leonid Popov, 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, în cadrul misiunii Soiuz-40 din programul spațial Intercosmos.

“Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor și activităților terestre. Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simți dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut și dezvoltat...”, avea să mărturisească Dumitru Prunariu.

În Arhiva Societății Române de Radiodifuziune se află un document sonor extrem de valoros: conferința de presă în care Dumitru Prunariu și Leonid Popov au oferit detalii despre această extraordinară experiență a omenirii. Fragmentele audio cuprind câteva răspunsuri ale cosmonautului Dumitru Prunariu:

AUDIO: CONFERINȚĂ DE PRESĂ PRUNARIU (1981).mp3Agenția RADOR - 14.05.2014 9:44