Istorie Orală
RSS Istorie Orală

La 6 mai 1930 s-a născut scriitorul Dorel Dorian - interviu din arhiva radio

La 6 mai 1930 s-a născut scriitorul Dorel Dorian - interviu din arhiva radio

"Cuvântul era pentru mine sfânt, eram convins atunci că trebuie să caut “cuvântul care spune adevărul”.

Născut la 6 mai 1930 la Piatra Neamț, Dorel Dorian a absolvit în 1948 Liceul “Matei Basarab” din București și a urmat Facultatea de Electrotehnică. Debutul publicistic îl avusese deja în 1946, în revista Tinerețea. Cu toate acestea, în anii 1953-1956 era inginer pe șantierul termocentralei de la Paroșeni - o experiență de viață care, adăugată priceperii sale de a mânui condeiul s-a concretizat în povestirile din volumul de debut N-au înflorit încă merii (1955). Reîntors în București, Dorel Dorian a fost dintre cei care au organizat o nouă revistă, Viața studențească. A mai lucrat apoi ca redactor la Știință și tehnică, la Tehnium și la revista Magazin.

Succesul său scriitoricesc a început în 1959 cu piesa de teatru `Dacă vei fi întrebat` urmată la scurt timp de `Secunda 58`, amândouă cu un mare succes la public și în cronici. Opera sa mai cuprinde De n-ar fi iubirile, (1961); Ninge la Ecuator (1963); Joc dublu (1968), Teatru cu bile (1970), Mileniul II, ultimul sfert de oră. Știință și educație în aventura cunoașterii (1988).

În Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii se află un interviu amplu în care Dorel Dorian povestește despre începuturile activității sale de ziarist și scriitor, despre anii de maturitate creativă, trăiri personale și întâmplări din cercurile intelectuale ale Bucureștilor din anii comunismului.

“M-a fascinat presa, cred, mult înainte de a mă apropia de presă. Erau ziarele sfinte pentru mine și în familia mea! Nu știam cum se fac. Învățasem de la tata că nici nu trebuie să cred în ce spun ziarele, deși, dacă știi să citești printre rânduri și dacă ziariștii sunt bine intenționați, adevărul răzbate.

Am venit în București imediat după război, eu sunt din Moldova, din Piatra Neamț. Eram la Liceul Matei Basarab, îmi amintesc, în clasa a șasea, aveam vreo 16 ani, când un prieten, coleg de liceu, Dan Lăzărescu care știa că scriu și versuri pe-atunci, îmi găsise și un pseudonim imposibil, Elian, nu știu de ce, dar în sfârșit, [mi-a spus] să trimit niște versuri, să vin la redacția revistei Tinerețea – era o revistă tânără, era condusă de un om care avea puțin peste 20-21-20 și ceva, în orice caz, cel care avea să devină omul de cultură, profesor universitar, ziaristul Paul Cornea. Și critica, cronica literară la această Tinerețea era ținută de cel care avea să devină iarăși o mare personalitate a culturii noastre, cunoscut mai mult ca traducător, dar care era un critic excelent și un eseist de mare forță, Petre Solomon. Și după primele versuri am primit un răspuns foarte frumos în coloanele revistei, în care mă invitau să trec…, ei spuneau că am și talent - eu nu știu ce e talentul nici până astăzi! - să nu mă întrebați, că n-am descoperit, sper că într-o zi să-l descopăr... Era o chemare, simțeam, cuvântul era pentru mine sfânt, eram convins atunci că trebuie să caut cuvântul care spune adevărul, în sfârșit, era tinerețe, era o perioadă tare frumoasă, era o perioadă de mare avânt sufletesc, spiritual, în pofida unor erori pe care aveam să le descoperim mai târziu. A fost o investire, o sfântă investire în niște idealuri care ni se păreau a fi singurele și ultimele, de dreptate socială, eliberare și distincție morală, de afirmare a valorii. Credeam în toate aceste lucruri – cred în ele și astăzi! –, deși multă vreme drumul pe care am mers s-a dovedit nu cel mai bun, poate; nu cel mai bun sigur! (...)

Prin vara lui ‘48 o serie întreagă de circumstanțe particulare – nu știam cât se poate câștiga și rezista din scris, aveam o familie pe care trebuia s-o ajut – m-am hotărât să fac inginerie; eram în paralel foarte bun la matematică, la lucruri abstracte… Am ajuns să fac un Institut Politehnic, Facultatea de Energetică, în ’53 terminam, continuam să scriu în presa vremii, știu că în perioada Festivalului din ’53 cât a fost la București, am fost dintre cei mai solicitați gazetari, am scris povestiri, însemnări, reportaje... (...) totul în regim de colaborator, fiindcă în ’53, în august, plecam spre Valea Jiului și aveam să ajung șeful secției tehnice și electrice a primei mari termocentrale din România, primul grup de 50 MW, pe urmă aveam să ajung șef de șantier.

Am pus în funcțiune primul grup, mi-l amintesc, în mai ’56, a fost un eveniment, primul grup de 50000, de 50MW, funcționează și astăzi. Cu toate aventurile, cu toate avatarurile, că toată lumea își închipuia că într-adevăr m-am afirmat, eram unul dintre inginerii de mare speranță, am pregătit exporturile termocentralei pentru China, am ajuns vreo câteva săptămâni să fiu inginer-șef la reactor și ciclotron când vechea pasiune, vechea chemare spre presă, spre scris, spre cuvânt…

În timpul anilor de inginerie am publicat prima carte de proză, `N-au înflorit încă merii`, apărută prin ’55, am continuat să scriu povestiri, tot felul de lucruri care erau pasionante. Și această dublă chemare și spre scris și o întâlnire cu ingineria care m-a format și mi-a dat un lucru foarte bun pentru întreaga viață, și o disciplină, și un anumit tip de abordare a relațiilor interumane a făcut ca, spre sfârșitul anului ’56, să-mi propună - el conducea atunci destinele tineretului din România - Iliescu, să mă întrebe dacă nu vreau să vin să conduc, să intru în conducerea unei reviste studențești, era după evenimentele din Polonia, din Ungaria. (...) Sigur, i-am cerut libertate totală, să nu se amestece nimeni, știu că am propus un titlu al acestei viitoare reviste studențești, în capul meu ea trebuia să se numească `Scurt pe doi`, adică un gen de Po Prostu care avusese revista cu studenții polonezi revoluționari din perioada aceea. Sigur, nu s-a putut, erau evenimentele din Ungaria care erau considerate atunci contrarevoluție, în ’56, și a apărut această Viață studențească – era o realitate studențească a acelui timp, cu o echipă…

Ați spus că ați cerut “libertate deplină”, “libertate totală”. Vă simțeați amenințat?

Nu, dar văzusem că presa începuse să devină cenușie, că erau foarte multe lucruri pe care le simțeam de comandă, era o foarte directă și de-acum vizibilă politizare a fiecărui demers, iar noi am înțeles că se încearcă altceva după ’56, că este o replică pentru studențime, vie! Mărturisesc că asta a și fost revista la început. După al doilea număr a fost un mare scandal de presă despre problemele pe care le aborda Viața studențească, discuție gravă și cu riscuri mari la Comitetul Central condusă chiar de Ceaușescu, în care participa Răutu, era Petre Gheorghe, erau foarte mulți oameni, în care toți am fost chemați să spunem ce vrem, ce ne propunem în viață, cum am ajuns să facem, dacă ne considerăm niște iluminiști care… Și, cum să spun, era o echipă foarte bună, tineri. Cred că Alexandru Ionescu care preluase conducerea revistei n-avea 30 de ani, 27-28 de ani. Ion Bucheru era încă student, cel care avea să ajungă pe urmă redactor-șef la Scânteia Tineretului, la Informația Bucureștiului, vicepreședinte al Radioteleviziunii, directorul unei case de filme...

Înainte de apariția primului număr nu ați fost chemați de nici un reprezentant al puterii de atunci?

Nu, nu, am avut o singură întâlnire cu Iliescu… Am avut o discuție cu Iliescu, în care lucrurile erau foarte frumoase și deschise și era o revistă care să-i capteze, să-i câștige, să-i apropie pe studenți de menirea lor de viitori intelectuali, era un lucru foarte frumos spus și formulat în momentul acela (...). Iar în numărul al doilea îmi amintesc că am scris un articol care se cheamă Non scholae, sed vitae discimus, un scandal enorm, cum, "învățăm pentru viață"?!

Trebuie să spun că noi publicam și aveam legături cu un Camil Petrescu în momentul acela, dar cu cine nu?! S-au apropiat de această revistă în timp, de Viața studențească, mari valori, de la Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Cezar Baltag; aveam cenaclul nostru de poezie, de literatură, oameni foarte talentați, nume mari astăzi – nu vreau să intru în detalii – erau acolo! S-au format condeie excepționale!

Tot numărul a supărat?

Tot numărul a supărat!.. Cred că revista a avut ghinionul să fie foarte solicitată, să se vândă pe sub mână și să se transcrie ca la samizdat. A circulat printre studenți cu un asemenea succes, că a intrigat! Față cu acest succes al publicației, au început să o răsfoiască cu atenție și au văzut că într-adevăr revista nu era în dependența nimănui. Eu îmi amintesc că la întâlnirea cu Ceaușescu care a avut loc după al doilea număr și în care el a vrut să știe dacă ne considerăm niște iluminiști care nu știm noi ce să facem, el repetându-ne: `Să știți că noi vă plătim, adică sunteți niște salariați și doar dacă vreți să vă desprindeți sau dacă nu vă interesează această poziție...` A fost momentul în care fiecare dintre noi ne-am făcut socotelile ce facem pe mai departe, fiindcă simțeam că momentul `se strânge` și devine altfel.

Eu m-am hotărât să mă-ntorc spre literatură. În paralel am început de atunci să scriu tot mai intens: atunci mi-am scris primele piese de teatru, în anii ‘57-’58; în ’59 aveam să debutez și cu Secunda 58 și cu Dacă vei fi întrebat, ca să-mi asigure un… o rezistență literară. Atunci mi-am propus alte lucruri. Igor Șerbu s-a hotărât să plece din țară (...). Trebuie să vă spun că în anul 1958 m-am retras, mi-am luat doar… întâi cu o jumătate de oră la revista Știință și tehnică, reîntâlnire cu profesia pe care o abandonasem cu doi ani în urmă; pe urmă am trecut integral acolo”.

[Interviu realizat de Silvia Iliescu, 1997]



Agenția RADOR - 6.05.2014 8:56