Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Mărturii din arhiva radio despre ilustrul matematician Simion Stoilow, la 53 de ani de la moartea sa

Mărturii din arhiva radio despre ilustrul matematician Simion Stoilow, la 53 de ani de la moartea sa

„Stoilow nu și-a închipuit niciodată că e conducătorul matematicii românești. Și fiindcă nu și-a închipuit, a fost!” (acad. Grigore Mosil)

Simion Stoilow s-a născut la 14 septembrie 1887 la București, dar a făcut studiile la Liceul “Carol I” din Craiova. Din 1907 a urmat cursurile Facultății de Științe a Universității Sorbona, după încheierea cărora și-a susținut teza de doctorat, sub îndrumarea lui Émile Picard. Întors în țară, a fost trimis pe frontul din Dobrogea și Moldova, ca ofițer de geniu.

După război, în 1919, și-a început activitatea didactică: a ținut un curs special de funcții discontinue la Facultatea de Științe din Iași; doi ani mai târziu a fost numit conferențiar de analiză superioară la Universitatea din Cernăuți, Facultatea de Științe unde a fost și decan, cu câteva întreruperi, până în 1939. De atunci înainte, carierea profesorului Stoilow și-a urmat drumul ascendent în București, mai întâi la Politehnică, succesor al lui Șerban Țițeica, apoi, timp de 20 de ani (1941-1961), la Facultatea de Matematică și Fizică, la catedra de teorie a funcțiilor, ca succesor al lui Dimitrie Pompeiu. După reforma învățământului din 1948 a fost trei ani decan al facultății. Între timp, în 1945, devenise membru al Academiei Române, rămânând în rândurile acesteia și după transformarea ei în Academia R.P.R. (1949). Cele câteva activități în sfera diplomației, pe care le-a avut în primii ani de după război (membru al delegației României la Conferința de Pace de la Paris; ambasador al României în Franța, în 1946-1948), nu i-au întrerupt preocuparea constantă pentru cecetare. A publicat 102 lucrări, între care 62 cu contribuții originale în cercetarea matematică; monografii, lucrări didactice, articole dedicate unor nume mari ale matematicii; articole și volume despre gândirea matematică: axiomatica în matematica modernă, infiniții mici.

Academicianul Simion Stoilow a încetat din viață la 4 aprilie 1961. Numele îi rămâne în istoria universală a științei prin descoperirile sale: Teorema de descompunere Stoilow, suprafețele Iversen Stoilow sau frontiera Kerekjarto Stoilow, conceptul de transformare interioară.

Despre personalitatea lui științifică și despre activitatea sa, Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii păstrează mărturii ale celor care l-au cunoscut: academicianul Solomon Marcus, studentul său și Nicolae Fotino, jurist, care a asistat la o comunicare ținută la Institutul de Matematică al Academiei, condus de Simion Stoilow de la înființare, din 1949, până în 1961.

Solomon Marcus, matematician, academician

Tot spectrul ideologic era reprezentat și în Facultatea de Matematică. I-am cunoscut pe Nicolae Ciorănescu, profesor la Politehnică, membru al Partidului Național Țărănesc din aceea vreme, pe Simion Stoilow care se manifestase puternic în mișcarea antifascistă din anii ‘30 și ‘40 și care devenise imediat după război simpatizant și foarte repede membru al Partidului Comunist și nu numai că am trăit acest moment în care toți aceștia erau încă puternic marcați de aceste doctrine politice, dar am ajuns să trăiesc și momentul în care unii dintre aceștia au trăit marea deziluzie a angajamentului politic anterior (...).

Trebuie să vă spun că Simion Stoilov avea să moară în 1961 pe treptele Comitetului Central al Partidului Comunist unde se ducea de fapt tot timpul să intervină contra a tot felul de nedreptăți: tineri asistenți dați afară din facultăți - au fost multe excluderi din corpul didactic în anii ’50 -, interzicerea deplasărilor în străinătate, oameni care nu erau să-și facă doctoratul (...). Dan Barbilian a scăpat de „epurare” - că era, într-adevăr, în mare primejdie! - datorită și sprijinului lui Vrânceanu, Stoilow și Neculce, de la Matematică (...). Vedeți, e o mare întrebare: dacă acești oameni nu existau, un Rosetti, un Stoilow care au reușit totuși să salveze de la închisoare sau de la epurare o serie de intelectuali, oare era mai bine?!... Oare nu era necesară existența acestei pături intermediare de intelectuali care să facă totuși posibil un dialog cu puterea și care în felul acesta să salveze și Universitatea ? (...)

[În anii ’40] am avut o garnitură de diplomați de marcă, cum ar fi Tudor Vianu la Belgrad (...), a fost Simion Stoilow la Paris, a fost Grigore Moisil la Ankara, a fost Mihai Ralea la Paris, a fost Iorgu Iordan la Moscova. Pentru că, se pare, atunci era problema ca prin astfel de prezențe să creem o imagine cât mai bună în Occident, e vechea problemă care acum e reactualizată, discrepanța dintre imagine și realitate, și sigur că, vă dați seama, când un savant ca Simion Stoilow venea ambasador al României la Paris, asta se întâmpla în 1946 și asta se întâmpla cam la opt ani după ce același savant publica la Paris o monografie științifică care devenise celebră și era cunoscut în mediile universitate pariziene, pentru că își făcuse acolo doctoratul, la Sorbona, sigur că făcea o impresie bună! Lumea imediat extindea asupra României calitățile ambasadorului...

[C 845, C 857, Arhiva de istorie orală a SRR, interviu realizat de Silvia Iliescu, 1998]

Nicolae Fotino, jurist, diplomat

Cel mai prestigios institut al Academiei, de departe, era Institutul de Matematică care funcționa în câteva cămăruțe, undeva la întretăierea străzilor Polonă cu Romană, dar personalitățile de aici erau absolut extraordinare! La un moment dat, am fost la o ședință a institutului, fiindcă prin sarcinile pe care le aveam atunci era să trec prin toate institutele. Și erau ședințe de comunicări. Și comunica un tânăr matematician, și-a spus comunicarea. Pentru mine bineînțeles că a fost o limbă chineză, nu am înțeles o iotă din tot ceea ce s-a spus. Prezida profesorul Stoilow, care, după ce s-a terminat comunicarea, a întrebat: „Cine are ceva de spus?” A urmat o tăcere absolută, ceea ce pe mine m-a uimit, pentru că știam că școala noastră de matematică este o școală de valoare mondială și această tăcere mi s-a părut de neînțeles, acolo fiind Moisil, acolo fiind Barbilian, acolo fiind...

Și atunci Stoilow s-a ridicat, a pus mâna pe cretă, s-a dus la tablă și a continuat demonstrația, pentru că acel tânăr matematician spunea: „Eu pot să merg până aici...“ Și atunci el a continuat. A continuat, a continuat și s-a oprit. Și pe urmă i-a spus [tânărului]: ,,Pot să vă dau un sfat: există doi profesori japonezi care sunt singurii din lume care pot continua discuția...” - mi s-a părut extraordinar! Deci ei discutau unele lucruri în care doi-trei oameni pe lume... Singurul Stoilow mai continua, din țara noastră, mai putea continua această demonstrație și încolo...

[C 207, Arhiva de istorie orală a SRR, interviu realizat de Silvia Iliescu, 1995]



Agenția RADOR - 4.04.2014 10:09