Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Grigoraș Dinicu, violonistul care a ajuns din Strada Sfinților până la New York

Grigoraș Dinicu, violonistul care a ajuns din Strada Sfinților până la New York

“Taraful Radio de curând înființat s-a dovedit a fi binevenit, căci oferă publicului prilejul să asculte muzica populară românească sub înfățișarea ei cea mai reprezentativă. Dl. Grigoraș Dinicu este prea-cunoscut...” (Revista Radiofonia, 26 noiembrie 1933)

Grigoraș Dinicu, violonist și compozitor extrem de popular încă din primii ani ai secolului XX, cunoscut mai întâi pentru compoziția sa Hora staccato (1906), l-a avut ca prim „profesor” pe moș Zamfir care îl învățase Doina haiducului; Lume, lume, soro lume; Arde foc la București și Ciocârlia. S-a născut la 3 aprilie 1889 în cartierul lăutarilor bucureșteni, pe strada Sfinților, așa că a copilărit în atmosfera muzicii populare românești și a celei lăutărești pe care avea să o poarte spre un gen de interpretare de excepție.

Talentul moștenit de la părinți și bunici a fost școlit la Conservatorul de Muzică bucureștean (1902-1906), unde a lucrat cu Carl Flesch. Pentru a-și câștiga existența, a început să cânte la diferite manifestări ocazionale, la „Târgul moșilor” și prin localurile de la Șosea. În 1906 și-a dat examenul de licență pe scena Ateneului Român, interepretând Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Niccolo Paganini, spectacol premiat cu locul I. Printre bis-urile executate, a strecurat și compoziția proprie Hora staccato care de atunci l-a făcut nemuritor.

A cântat în Orchestra Simfonică a Ministerului Instrucțiunii Publice, în taraful Radiodifuziunii, la restaurantul-gradină „Bufet”, la restaurantul „Gambrinus”, la restaurantul lui Ionică Enescu. Aici au venit să-i asculte virtuozitatea mari soliști ai lumii și figuri remarcabile ale culturii românești: George Enescu, Victor Eftimiu, Tony Bulandra, Al. Brătescu-Voinești. Iar Grigoraș Dinicu le cânta deopotrivă piese din repertoriul clasic, de café concert sau popular.

combo

Taraful Grigoraș Dinicu la radio, 1935

După primul război mondial, violonistul avea deja consacrare europeană: angajament la “Green Park Hotel” din Londra, la Monte Carlo și apoi la Paris, cu un contract la “Ambassadeur”.

La Expoziția Mondială de la New York, în 1939, taraful lui Grigoraș Dinicu a fost însoțit de Maria Tănase. Au fost atât de mult admirați, încât aveau să cânte câteva luni după aceea la restaurantul lui Jean Filipescu din New York, spre deliciul ascultătorilor veniți din toată lumea. Unul dintre spectacolele expoziției a fost difuzat de postul Radio București pentru ascultătorii din România.

Citim în Revista “Radio Adevărul” din 19 februarie 1939, la pagina 3:

combo

“Duminică 12 februarie, la ora 8.30, posturile noastre de radio au transmis Ora Românească pentru America, organizată de Comisariatul general al României pentru Expoziția universală din New York 1939, în colaborare cu Societatea noastră de Radiodifuziune (...).

Emisiunea de duminica trecută constitue, fără exagerare, un eveniment epocal (...). Se cuvine să relevăm calitatea excepțională a programului muzical difuzat în cadrul Orei Românești. Alegerea cântecelor populare și a interpreților muzicali denotă o competență remarcabilă. Ni s-a oferit un șirag alcătuit din mici juvaeruri: tot ce avem mai bun și mai caracteristic pe acest tărâm. Publicul internațional a avut prilejul să înțeleagă sufletul românesc ascultându-i melodiile de voioșie și de jale, de duioșie (...). Orchestra Radio, Corul “Carmen”, domnul Grigoraș Dinicu, doamnele Valentina Crețoiu, Evantia Costinescu, Maria Tănase și domnul G. Folescu au fost astfel cei mai prețioși mesageri ai României în lumea largă”.Agenția RADOR - 2.04.2014 23:16