Obligaţi să muncească istovitor pe pământul boierilor pentru o cotă parte din recoltă, împovăraţi de condiţiile învoielilor agricole, ţăranii din comuna Flămânzi, judeţul Botoşani, s-au răsculat în februarie 1907. În scurt timp, revolta lor avea să cuprindă întreaga ţară, cu manifestările cele mai violente în Muntenia şi Oltenia, unde represiunea armatei avea să fie extrem de brutală.
Totul a început într-o duminică, zi de târg la Flămânzi, când lumea din toate satele apropiate se adunase la iarmaroc. Nemultumiţi că nu se încheiau învoielile agricole, oamenii s-au dus la administratorul moşiei – arendată de trustul lui Mochi Fischer - şi l-au luat la întrebări. Administratorul n-a vrut să stea de vorbă cu ei, ba chiar l-a lovit pe unul, Dolhescu, şi asta a fost ca o scânteie. Ţăranii au început şi ei să lovească în stânga şi în dreapta, i-au bătut pe toţi de acolo, l-au bătut pe administrator, au atacat conacul şi au golit magaziile cu cereale şi cu porumb. Autorităţile au intervenit imediat, trimiţând armata.Represiunea a fost sălbatică: ţăranii au fost legaţi de mâini şi târâţi în urma cailor până la Botoşani, cale de 30 de kilometri. Au adus tunuri pe dealurile din împrejurimi şi au ameninţat că vor deschide focul asupra răsculaţilor. Învăţătorul satului, Constantin Maxim, a fost arestat de jandarmi. Preotul Toma Săvescu a fost arestat şi el. Pe când era dus cu trăsura la Botoşani, unul dintre jandarmi, probabil din milă, i-a dat drumul.
Răscoala s-a răspândit în întreaga Moldovă, mai multe proprietăţi ale latifundiarilor fiind distruse şi mulţi arendaşi fiind ucişi sau răniţi. Ca un şuvoi de lavă, revolta a cuprins apoi toată ţara. Guvernul conservator nu a putut face faţă situaţiei şi şi-a prezentat demisia, astfel încât liberalii lui Dimitrie Sturdza au preluat puterea.
La 18 martie a fost declarată starea de urgenţă, apoi mobilizarea, până la 29 martie numărul soldaţilor mobilizaţi ajungând la peste 100.000. Represiunea a fost excesivă. Deşi numărul exact al victimelor nu este cunoscut, el este probail de ordinul miilor. În Arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune s-au păstrat, într-o înregistrare realizată la începutul anilor '60 , amintirile câtorva participanţi la evenimentele din tulburata primăvară a anului 1907.Nicolae Zamfir, ţăran din satul Şticoviţa, comuna Vlădaia, jud. Mehedinţi
În afară de asta, ţăranul se ducea la boier: “Cucoane, îmi trebuie şi mie pânză pentru copii, îmi trebuie şi mie un ban să-mi iau şi eu ce-mi mai trebuie...” – ciocoiu’ avea şi prăvălie. Îi da ce dorise ţăranul, nu lua nici un ban, socotea marfa în bani şi banii ăştia îi transforma în zile de clacă, să munceşti. Acum, omul cumpăra, ce lua de la boier îi băga în zile de clacă, plus zilele de clacă ce le facea pentru învoială, [deci] se aduna prea multă muncă ca s-o facă. Şi după ce treiera grâul, venea să împartă grâul, îşi lua boierul grâul lui, şi pe urmă la ţăran socotea ce a lucrat, ce n-a lucrat. Şi ce n-a lucrat, îi socotea în natură, după cum era preţul atunci şi îi lua din grămada lui, lua şi sămânţa şi de multe ori se întâmpla că se termina [grâul] şi datoria ţăranului tot nu era achitată. Şi pe urmă se întorcea să ia sămânţa... toată viaţa lui nu mai scăpa de la ciocoi !
Şi-aşa că oamenii, la 1907, când au văzut că nu mai pot să mai suporte greutăţile pământului, s-au opus. Nu au vrut să mai iscălească actul de învoială. Pe urmă au venit la Vlădaia oamenii, ca să spună şi primarului că ei nu mai iscălesc actul de învoială, că nu le convine, sunt sătui de muncă. Şi atunci a venit un maior cu un escadron de cavalerie şi i-a întrebat: “Ce vreţi ?” “Pământ, că nu mai putem să suportăm greutăţile ciocoiului, ce le pune asupra noastră.” Nu le-a convenit, pentru că armata ţinea tot cu boierii, primarul ţinea cu boierii, bietul ţăran era omul nimănui !
Pârvu lui Gheorghe, ţăran din comuna Vlădaia, jud. Mehedinţi
Dumitru Simionescu - învăţător în comuna Flămânzi, jud. Botoşani
[După începerea răscoalei] o venit prefectul, o făcut ancheta. La anchetă o constatat ce-o fost, că vechilul l-o lovit pe-acela, pe Dolhescu, o făcut raport la Bucureşti, la Ministerul de Interne şi o arătat ce-o fost aici... Şi cere ajutor, armată, ca să-i potolească [pe ţărani]. De la Botoşani s-o dat ordin la jandarmi şi i-o arestat pe unii capi, i-o dus la Frumuşica, unde era secţie de jandarmi, i-o bătut. Şi pe învăţătorul satului l-o bătut, pe învăţătorul meu, Constantin Maxim, şi pe preotul Toma Săvescu l-o bătut şi pe dânsul. Pe urmă mai trec câteva zile şi vine un escadron de cavalerie, mai mulţi, să aresteze, să-i ducă acolo [la Botoşani], că răscoala nu se potolea, se tot întindea. I-o prins pe ţărani, i-o dus pe jos la Botoşani, îi fugărea cu caii pe şosea, îi bătea şi îi fugărea, cădeau jos şi iarăşi îi bătea şi îi scula şi iarăşi îi mâna până la Botoşani. Acolo, iar bătaie, şi la tribunal. Pe urmă l-o arestat, într-o noapte, pe învăţător şi pe preot, i-o luat cu trăsura la Botoşani, i-o cercetat şi tot mereu le spunea: “Bă, voi sunteţi buni de împuşcat!” - adică îi considera mai vinovaţi decât pe ţărani !
După câteva zile, după escadronul de cavalerie, o venit şi o baterie de artilerie cu patru tunuri, comandată de un căpitan. Bateria s-a instalat la moara de vânt pe un deal, în apropierea satului, o pus tunurile în bătaie de foc, ca să distrugă satul. Primarul i-o spus să nu facă treaba asta, că dacă face aşa i-o dat a înţelege că ţăranii or să se repeadă asupra bateriei şi e pericol şi pentru ei, mai bine să se întoarcă la Botoşani şi să nu mai execute ordinul.În alte sate [răscoala] a continuat mai mult de o lună, o lună şi jumătate o ţinut în ţară... O căzut atâţia, mii de ţărani! Răscoala o fost potolită, oamenii s-o astâmpărat, dar dreptate nu le-o făcut. Ei tot or plătit mai scump, tot aşa or muncit, tot erau bătuţi, tot erau persecutaţi, tot greu or trăit. Asta o durat până la 1920 [de fapt 1921], când s-o făcut împroprietărirea cu pământ: fiecare familie o primit 5 hectare de pământ.