Istorie Orală
RSS Istorie Orală

17 martie 1944: Începerea tratativelor pentru armistițiu purtate de România cu Aliații, la Cairo

Din vara anului 1943, până în primăvara următoare, pe frontul estic armatele germane au fost împinse mereu înapoi, spre frontierele României. Măcinarea inutilă a trupelor românești a făcut ca tot mai mulți oameni politici din România să se gândească la acțiuni de scoatere a țării din război. Figura-cheie era Iuliu Maniu, liderul opoziției democratice.

La sfârșitul lui 1943, Aliații occidentali acceptaseră propunerea lui Maniu să fie trimis un reprezentant pentru negocieri. Acesta îl propusese pe prințul Barbu Știrbei, care, în februarie 1944, a fost expediat la Cairo, acolo unde se afla sediul Comandamentului Aliat pentru Orientul Mijlociu. Avea să fie urmat, în mai, de diplomatul Constantin Vișoianu. Plecarea prințului se făcea cu încuviințarea lui Ion Antonescu, cu care discutase înainte de călătorie.

11
În prima zi a tratativelor de la Cairo, 17 martie 1944, prințul Stirbey a declarat că regele, opoziția și guvernul României doreau să treacă de partea Aliaților. Cerea, în schimb, respectarea independenței țării și a drepturilor sale teritoriale, precum și recunoașterea statutului de cobeligerant. Întrebat ce înțelegea prin “drepturi teritoriale”, Barbu Știrbei a specificat retrocedarea nordului Transilvaniei și stabilirea viitorului Basarabiei prin plebiscit. Cei trei aliați, S.U.A., Marea Britanie și URSS nu și-au luat nici un fel de angajament, dar au precizat că prima condiție pentru orice înțelegere era capitularea necondiționată.

Viaceslav Molotov a acordat puțină importanță declarațiilor lui Știrbei: se îndoia că Maniu i se opunea cu adevărat lui Ion Antonescu. Diplomații americani și britanici erau înclinați să dea curs unei înțelegeri ca cea propusă de reprezentantul român și chiar să asigure independența țării și să examineze cu grijă problema granițelor postbelice ale României.

Negocierile erau menite să se desfășoare în secret. Totuși, anglo-americanii au făcut indiscreții voite, lăsând să apară în presă informații despre misiunea prințului Știrbei. Aceasta pentru planul lor de intoxicare strategică a germanilor.

Arhiva de istorie orală a Radiodifuziunii păstrează documente sonore de o mare valoare despre misiunea Știrbei-Vișoianu la Cairo. Două dintre acestea – mărturia lui Constantin Vișoianu și a lui George Duca – au fost oferite de postul de radio Vocea Americii, din emisiuni difuzate în 1975. Din același an datează înregistrarea cu generalul Constantin Vasiliu Rășcanu, realizată de Eleonora Cofas, muzeograf la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București.

Constantin Vișoianu, diplomat, ministru de externe în 1944-1945

“Eu am sosit la Cairo la 10 mai 1944, unde am găsit pe Barbu Știrbei sosit mai înaintea mea cu două luni. Eu am fost trimis de opoziția națională formată din cele trei partide democratice, sub conducerea efectivă a lui Maniu, având alături de el pe Brătianu, șeful Partidului Liberal și pe Titel Petrescu, șeful Partidului Socialist. Acțiunea toată a fost dusă sub conducerea efectivă a lui Maniu și în cunoștința și cu autorizarea regelui.

Dar din punct de vedere oficial, politic, nu exista o cunoștință a acestor tratative, a acestor demersuri care se făceau prin dumneavoastră și prin Știrbei? Guvernul nu avea cunoștință de aceste lucruri? Guvernul Antonescu avea cunoștință și el autorizase plecarea din țară a lui Știrbei. Ei n-au autorizat plecarea mea din țară, încât eu am plecat clandestin (...).

Eu am sosit la Cairo aducând cu mine un plan al loviturii militare care era făcut de grupul de generali sub conducerea lui Maniu. A doua zi după sosirea mea la Cairo, am fost convocat de cei trei ambasadori ai Marii Britanii, ai Americii și ai Rusiei Sovietice pentru ca să le aduc la cunoștință planul militar. Le-am adus la cunoștință planul militar, le-am spus că noi suntem gata, românii, să facem lovitura militară în momentul când Aliații ne comunică că sunt de acord. A doua zi, reprezentantul englez și reprezentantul american, cei doi ambasadori ne-au comunicat că guvernele lor sunt de acord cu lovitura militară și cu participarea lor în această lovitură, însă trebuie să așteptăm răspunsul Rusiei Sovietice.

Răspunsul Rusiei Sovietice a fost amânat zi după zi, săptămâni după săptămâni. Mergeam din trei în trei zile la ambasadorul Marii Britanii și la american și le ceream să obțină cât mai curând răspunsul, pentru că în aceeași vreme România era bombardată de Aliați. Ei ne răspundeam: `Noi facem toate intervențiile, atât aici cât și la Moscova, însă rușii amână, amână și nu vor să ne dea răspunsul`. În așa fel încât știind, având informații acolo și de la englezi și de la americani că rușii pregătesc ofensiva militară în România, că se găseau asupra Iașiului, pătrunseseră în partea de nord-est a țării, erau gata să înceapă aceasta fără armistițiu, pentru că ei erau siguri că reușesc lovitura militară și că intră în România fără nici o obligație.

Mi-aduc aminte că într-o zi am fost cu Lord Moyne la ambasadorul sovietic. Lord Moyne mi-a spus: `Noi facem tot felul de intervenții... n-avem răspuns! Hai cu mine încă o dată la ambasadorul sovietic`. Am mers la ambasadorul sovietic. Și Lord Moyne i-a spus: `Domnule ambasador, așteptăm răspunsul. Trebuie să vie cât mai curând, pentru că e în interesul nostru ca România să facă armistițiu`. El a răspuns: `N-am până acum nici un răspuns de la Moscova`. Atunci Lord Moyne a spus: `Nu poți să ceri încă o dată? Dă, te rog, o telegramă și cere răspunsul!`. La care ambasadorul sovietic a răspuns: `Dar dumneata crezi că un ambasador sovietic poate să puie această întrebare guvernului său?` Și până la urmă n-am avut răspunsul!

Fiindu-ne frică că începe ofensiva militară sovietică fără răspuns, am dat telegramă lui Maniu să facă lovitura militară fără a avea răspunsul sovietic. Și așa s-a întâmplat: noi am făcut lovitura militară și am făcut armistițiul, fără să fi avut răspunsul sovietic. După ce-am făcut lovitura militară, a venit ambasadorul sovietic la mine și mi-a spus că ei sunt de acord - dar după ce-o făcusem! - și că acceptă și cele patru modificări în textul armistițiului pe care eu le cerusem, dar pe care mai târziu nu le-au respectat.

Dumneavoastră vă referiți la actul armistițiului. În fond, vă rog să spuneți, să precizați despre ce este vorba și care este data la care vă referiți.

Noi am încheiat forma de armistițiu oarecum inoficial la Cairo. Textul ni s-a dat mai înainte, eu am cerut câteva modificări pe care nu le-am obținut tot din cauza rușilor care pe urmă, cum spusei, au spus că le acceptă dar nu le-au respectat niciodată și cu acest text - pentru că nu putea să fie oficială negocierea mea, că eu reprezentam opoziția nu guvernul - cu acest text am mers pe urmă la Moscova și acolo am început așa-zisele negocieri cu reprezentanții celor trei puteri sub președinția lui Molotov.”

George Duca, fiul lui I.G. Duca, diplomat, însărcinat cu afaceri la Stockholm

“Cei din țară ne înștiințau în linii generale de ceea ce se petrecea la Ankara și pe urmă la Cairo, evident cu băgare de seamă, cu atât mai vârtos că ar fi fost un text sau texte mult prea lungi de comunicat. Totuși, pe de-o parte, prin telegrame, pe cât le era posibil îmi comunicau ceea ce doreau ei ca eu să știu spre comunicare mai departe anglo-americanilor și apoi rușilor, iar pe de altă parte, de câte ori era câte un curier din viu grai curierul - care întotdeauna era unul din băieții de la cifru -, ne spunea despre ceea ce era vorba. Ori, atunci erau scrisori care-mi comunicau, cifrate sau necifrate, mai pe îndelete spre știința mea.

Evident că era ceea ce noi numeam `opoziție democrată unită`, din care evident că comuniștii, în ciuda a ceea ce ei spun, nu făceau parte, că nu au luat parte decât în ultimele luni, mi se pare, înainte de 23 august. Nu sunt ei aceia care au făcut 23 august, au făcut-o numai Maiestatea Sa regele, împreună cu mâna de tineri care erau împrejurul lui și evident, mai cu seamă sub egida domnului Iuliu Maniu care a fost persoana principală în a hotărî și în a da direcțiunile cuvenite de la început, de prin ‘42. Este desigur un fenomen interesant că în momentele acestea atât de grele și de care depindea viitorul întreg al poporului românesc, o mână de oameni să fi hotărât - din care nu făceau parte comuniștii, decât numai la urmă! - să îndeplinească ceea ce au îndeplinit cu succesul pe care-l cunoașteți.”

Constantin Vasiliu Rășcanu, general, ministru de război, 1945-1946

“Conform înștiințării primite în dimineața de 27 iulie, la orele 22:00 am ajuns la casa de pe strada Kiseleff nr. 33 unde se ținea a treia ședință a Comitetului Politic. La sosirea mea acolo, în salonul în care se ținea nu am găsit decât pe Emil Bodnăraș, Lucrețiu Pătrășcanu, Niculescu Buzești care discutau împreună. Intru și eu încet și încep să sosească colonelul Dămăceanu, apoi generalul Sănătescu.

Ședința se deschide și generalul Sănătescu dă cuvântul lui Niculescu Buzești, să spună dacă au lut legătură cu Stârcea. La răspunsul său că încă nu poate să spună nimic, se trece la chestiunea armistițiului, unde și cui să se ceară armistițiul. Niculescu Buzești, susținut de Mocsony Stârcea, susținea că cererea de armistițiu să se facă la Cairo prin cei doi delegați ai P.N.L. și P.N.Ț., Știrbei și Vișoianu, adresată la cei trei, Anglia, SUA și URSS. Apoi să se ceară un ajutor, unități aeropurtate.

La aceasta, Lucrețiu Pătrășcanu spune că cererea de armistițiu să se facă către URSS, nicidecum la Cairo, căci noi cu ea suntem în război și nu cu anglo-americanii, cărora noi nu le-am provocat nici un fel de pagube în război. Să ne adresăm URSS, cu ei să stabilim condițiunile armistițiului, data când se va începe executarea lui, delegații care se vor duce la tratative.

Se ridică apoi Bodnăraș care spune că să nu se mai tărăgăneze lucrurile, soluția cea mai bună este așa cum a spus-o tovarășul Pătrășcanu, să cerem armistițiu URSS cu care suntem în război. Să nu mai lungim cu tratative la Cairo, că pot dura luni de zile. Poporul are nevoie de a ieși din război cât mai curând, de a elibera țara de hitleriști, de a se încheia pacea cât mai repede. Calea cea mai bună este cea a tovarășului Pătrășcanu. Curajul lui Lucrețiu Pătrășcanu, tenacitatea lui m-au câștigat...”Agenția RADOR - 17.03.2014 9:00