Cu puțin timp înainte de moartea lui Stalin, opinia publică românească era informată amănunțit desper boala sa, o congestie cerebrală care avea să-l răpună. Ziarul "Scânteia" din 5 martie publica pe prima pagină Comunicatul C.C. al P.C.U.S., precum și Buletinul asupra sănătății lui I.V. Stalin, la 4 martie ora 2. Cititorii puteau afla care erau frecvența respirației, pulsul și tensiunea arterială maximă și minimă a “marelui geniu al omenirii progresiste”. Urările de însănătoșire adresate “din adâncul inimii” de Gheorghe Gheorghiu Dej își făceau loc pe aceeași pagină. Apoi urările “întregului popor”, reportaje de la mitingurile de susținere ale uzinelor din București, mitinguri ținute cu o zi înainte.
Academia R.P.R. își manifesta și ea solidaritatea deschizând miercuri, 4 martie, orele 17.00, “Sesiunea științifică extraordinară consacrată genialei opere a tovarășului Stalin Problemele economice ale socialismului în U.R.S.S”.
Vestea morții lui Stalin – survenită la 5 martie 1953, la 21.50 ora Moscovei – avea să fie publicată în ziarele românești din 6 martie. În zilele care s-au scurs până la înmormântarea “marelui și nemuritorului conducător și părinte” în toată țara, colectivele de oameni ai muncii și-au manifestat în fel și chip întristarea. În fruntea tuturor, conducerea partidului regiza spectacolul durerii, până în cele mai mici amănunte. Intelectualii satelor și orașelor erau chemați să-și facă datoria față de “marele dispărut”. Pentru ca veselia să nu tulbure vaietele de jale, Consiliul de Miniștri al R.P.R. – în numele căruia semna președintele, Gheorghiu Dej – a hotărât: “Toate instituțiile de stat și obștești, întreprinderile, uzinele, fabricile, minele, școlile de toate gradele, unitățile Forțelor Armate, vor suspenda orice fel de festivități și spectacole”. Pretutindeni în țară erau organizate “pe linie de partid” mitinguri de doliu, ba chiar și pe puntea vasului “Dimitrov” care naviga în acel moment în Marea Mediterană.
Toate aceste manifestări – și încă multe altele – ale “sfâșietoarei dureri” au culminat cu mitingul de doliu din București, din Piața Stalin (azi Charles de Gaulle), ținut pe 9 martie, ziua în care la Moscova aveau loc funeraliile.
În Arhiva de istorie orală a Societății de Radiodifuziune se află câteva mărturii despre reacțiile comandate sau reale ale românilor care au trăit în acele zile speranța unei schimbări în viața lor.
[C 809, Arhiva de istorie orală a SRR, interviu cu învățătoarea Ecaterina Băltărescu, realizat de Silvia Iliescu la Rădăuți]
*
[C 215, Arhiva de istorie orală a SRR, interviu cu istoricul Coralia Fotino, realizat de Silvia Iliescu]
*
[C 858, Arhiva de istorie orală a SRR, interviu cu matematicianul Solomon Marcus, realizat de Silvia Iliescu]