Istorie Orală
RSS Istorie Orală

5 martie 1953 - Reacția românilor la vestea morții lui Iosif Vissarionovici Stalin

5 martie 1953 - Reacția românilor la vestea morții lui Iosif Vissarionovici Stalin

La începutul anilor ’50 ai secolului trecut, succesul “ordinii” staliniste care se întinsese din Europa până în Asia părea asigurat. Numai că dispariția “tătucului” avea să schimbe evenimentele...

Cu puțin timp înainte de moartea lui Stalin, opinia publică românească era informată amănunțit desper boala sa, o congestie cerebrală care avea să-l răpună. Ziarul "Scânteia" din 5 martie publica pe prima pagină Comunicatul C.C. al P.C.U.S., precum și Buletinul asupra sănătății lui I.V. Stalin, la 4 martie ora 2. Cititorii puteau afla care erau frecvența respirației, pulsul și tensiunea arterială maximă și minimă a “marelui geniu al omenirii progresiste”. Urările de însănătoșire adresate “din adâncul inimii” de Gheorghe Gheorghiu Dej își făceau loc pe aceeași pagină. Apoi urările “întregului popor”, reportaje de la mitingurile de susținere ale uzinelor din București, mitinguri ținute cu o zi înainte.

Academia R.P.R. își manifesta și ea solidaritatea deschizând miercuri, 4 martie, orele 17.00, “Sesiunea științifică extraordinară consacrată genialei opere a tovarășului Stalin Problemele economice ale socialismului în U.R.S.S”.

Vestea morții lui Stalin – survenită la 5 martie 1953, la 21.50 ora Moscovei – avea să fie publicată în ziarele românești din 6 martie. În zilele care s-au scurs până la înmormântarea “marelui și nemuritorului conducător și părinte” în toată țara, colectivele de oameni ai muncii și-au manifestat în fel și chip întristarea. În fruntea tuturor, conducerea partidului regiza spectacolul durerii, până în cele mai mici amănunte. Intelectualii satelor și orașelor erau chemați să-și facă datoria față de “marele dispărut”. Pentru ca veselia să nu tulbure vaietele de jale, Consiliul de Miniștri al R.P.R. – în numele căruia semna președintele, Gheorghiu Dej – a hotărât: “Toate instituțiile de stat și obștești, întreprinderile, uzinele, fabricile, minele, școlile de toate gradele, unitățile Forțelor Armate, vor suspenda orice fel de festivități și spectacole”. Pretutindeni în țară erau organizate “pe linie de partid” mitinguri de doliu, ba chiar și pe puntea vasului “Dimitrov” care naviga în acel moment în Marea Mediterană.

Toate aceste manifestări – și încă multe altele – ale “sfâșietoarei dureri” au culminat cu mitingul de doliu din București, din Piața Stalin (azi Charles de Gaulle), ținut pe 9 martie, ziua în care la Moscova aveau loc funeraliile.

În Arhiva de istorie orală a Societății de Radiodifuziune se află câteva mărturii despre reacțiile comandate sau reale ale românilor care au trăit în acele zile speranța unei schimbări în viața lor.

“Când a murit Stalin, (...) eram la Rădăuți și m-a pus directorul ca să pun doliu pe steag, ca să-l puie în bernă. Și eu, după ce-am cusut acolo, pe steagul cela, am luat steagul pe spinare și-am început să înconjur masa și să încep a plânge după Stalin. Și să-l bocesc: "Vai, tătucul colectiviștilor a murit! Ce ne facem noi de-acuma, c-a murit tătucul colectiviștilor?!", ce mi-a venit și mie, vă puteți închipui... Și soțul [meu] arestat!... "Vai de mine, ce mă fac eu, ce mă fac?!... Da’ ce s-a face lumea de-acuma, fără tătucu’ ăsta?!" Și așa am înconjurat masa de vreo trei ori. Și una din colege imediat a raportat. Și a doua zi, de la Suceava, a venit în cancelarie și m-a luat: "De ce ți-ai bătut joc ?" "Eu nu mi-am bătut joc... eu l-am bocit! Eu sunt de la țară, de la Bilca... La țară, când moare un om, se bocește și eu l-am bocit... Și dacă am spus c-a murit tata colectiviștilor, adevărat: colectivul nostru s-a făcut datorită Rusiei care a venit și la noi. Și-atunci eu n-am făcut nimic rău, dacă credeți c-am făcut ceva rău, sunt la dispoziția dumneavoastră !"... Și după aceea m-am mai potolit eu...”

[C 809, Arhiva de istorie orală a SRR, interviu cu învățătoarea Ecaterina Băltărescu, realizat de Silvia Iliescu la Rădăuți]

*

“Când a murit Stalin, noi eram către sfârșitul facultății; mi-aduc aminte că s-au ținut niște mitinguri foarte speciale, sigur și în instituții și în întreprinderi, dar în toate facultățile, mitinguri care aveau un anume “protocol”, dacă pot spune (...). Eram absolut toți în amfiteatru, într-unul din amfiteatrele mari și venea un grup de decani, profesori care se așezau la catedră; toată lumea în picioare, cu o anumită figură foarte îndurerată, dacă era posibil să fie cât de cât și plânsă, cu atât mai bine...”

[C 215, Arhiva de istorie orală a SRR, interviu cu istoricul Coralia Fotino, realizat de Silvia Iliescu]

*

“Eram în facultate, s-au pus imediat niște difuzoare în toate facultățile, unde se transmitea permanent... E foarte interesant să vezi misterul acesta al psihologiei mulțimii. Aveai impresia că s-a produs cea mai mare catastrofă care se putea imagina, o catastrofă a întregii omeniri! Ore în șir, zile în șir, la microfon auzeam numai văicăreli, că Și trebuie să vă mărturisesc că nu erau puțini cei care lăcrimau. Erau cu batista, cu... Asta era atmosfera creată...”

[C 858, Arhiva de istorie orală a SRR, interviu cu matematicianul Solomon Marcus, realizat de Silvia Iliescu]



Agenția RADOR - 4.03.2014 18:10