Istorie Orală
RSS Istorie Orală

La 18 februarie 1916 s-a stins din viață regina Elisabeta a României

La 18 februarie 1916 s-a stins din viață regina Elisabeta a României
Revista Radiofonia, 1936

Nu-mi puteam lua ochii de la chipul reginei. Era atât de deosebită de oricine; ceva romantic o învăluia (...). Desigur, cu sosirea lui Carmen Sylva, viața mea se făcu mai plină și mai însuflețită (...). “Aunty”, cum o numeam, avea nevoie de auditori în jurul ei, avea atâtea de spus și le spunea atât de frumos încât bineînțeles îi trebuia lume care s-o asculte și s-o prețuiască. Era, așadar, întotdeauna înconjurată de un cerc de doamne, care o priveau în extaz, sorbindu-i fiece cuvânt; la acestea se adăugau artiști, poeți, muzicieni. (Maria, regina României, în “Povestea vieții mele”)

Născută la 29 decembrie 1843 la Neuwied, în Germania, fiica prințului Hermann de Wied s-a căsătorit în 1868 cu domnitorul Carol I, iar în 1881 când România a fost recunoscută ca regat, Elisabeta a devenit prima regină a României.

A fost patroană a artelor, fondatoare a numeroase instituții caritabile, a fost poetă, eseistă și scriitoare, cu pseudonimul Carmen Sylva. La 18 februarie 1916 s-a stins din viață și a fost înmormântată la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de toți regii României.Agenția RADOR - 17.02.2014 18:09