Istorie Orală
RSS Istorie Orală

La 17 februarie 1947 s-a stins din viață Elena Văcărescu

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - În Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii se află un fragment din celebrul “Testament” al lui Ienăchiță Văcărescu, citit de Elena Văcărescu, înregistrat la Paris în 1913

La 17 februarie 1947 s-a stins din viață Elena Văcărescu

N-a fost niciodată despărțită de țara în limba căreia n-a scris. O româncă din cel mai adevărat sânge românesc, care își afirmă cu orgoliu și originea, și sufletul românesc.... O asemenea personalitate onorează două literaturi. (Camil Petrescu)

Scriitoarea născută în 1864 într-o mare familie boierească, aceea a diplomatului Ioan Văcărescu și a poetului Iancu Văcărescu, și-a făcut studiile la Paris. Acolo avea să se stabilească mai târziu definitiv, pentru a uita iubirea împărtășită, dar inacceptabilă politic față de prințul moștenitor Ferdinand. A devenit o figură marcantă a culturii românești și franceze, a scris poezii, romane, teatru, memorialistică, a făcut prelucrări folclorice românești, a tradus versuri. Opera sa a fost admirată de Victor Hugo și Anatole France, a primit numeroase premii, unele oferite de Academia Franceză. Pentru contribuția la creșterea prestigiului României peste hotare, în 1925 a fost primită în rândurile membrilor Academiei Române.

În Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii se află un fragment din celebrul “Testament” al lui Ienăchiță Văcărescu, citit de Elena Văcărescu, înregistrat la Paris în 1913:

„Vechea și strălucita familie boierească Văcărescu, din care cu mândrie mă trag, a dat țării trei poeți: Alecu, Ienăchiță și Iancu Văcărescu. De Ienăchiță Văcărescu voi spune mult-cunoscutul lui testament: Urmașilor mei Văcărești, las vouă moștenire creșterea limbii românești și a patriei cinstire



Agenția RADOR - 16.02.2014 16:58