Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Grigore Gafencu, „soldat în slujba țării” - (Nicolae Iorga, 1940)

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Grigore Gafencu, la Europa Liberă, în 1956

La 14 februarie 1955, patru români au atacat Legația Republicii Populare Române de la Berna, Elveția, cu scopul de a atrage atenția Occidentului asupra violării drepturilor omului în România comunistă. Grigore Gafencu a depus mărturie în sprijinul acuzaților la proces. Fragmentul audio atașat acestui articol face parte din interviul cu Grigore Gafencu pe această temă, difuzat în 1956 de postul de radio Europa Liberă.

S-a născut la 30 ianuarie 1892, la București, fiu al inginerului Alexandru Gafencu, descendent al unei vechi familii boierești basarabene, Agafencu. Bunica sa paternă, fiica slugerului Iordache, s-a căsătorit cu un scoțian pe nume Saunders. Dar fiul acestora - tatăl viitorului om politic - a optat pentru numele mamei.

gafencu
Excelent gazetar și memorialist, deputat al Partidului Național Țărănesc, Grigore Gafencu a fost ministrul Afacerilor Străine între 1938-1940 și ministru plenipotențiar la Moscova, 1940-1941. Studiile superioare și doctoratul în Drept le făcuse la Universitatea din București. Inteligența și puterea sa de pătrundere i-au permis să exceleze în mai multe domenii, nu numai cel al diplomației.

A fost fondator al ziarelor „Revista Vremii” (1921) și „Timpul” (1937); director al ziarului „Argus” (1923); membru-fondator al Agenției de presă Orient-Radio (RADOR); secretar general al Ministerului Afacerilor Străine (1928); subsecretar de Stat la Ministerul Lucrărilor Publice și Comunicațiilor (noiembrie 1929-iunie 1930) și la Ministerul Afacerilor Străine al României (iunie-octombrie 1930).

Grigore Gafencu a publicat lucrări deosebit de importante pentru cunoașterea vieții politice românești și internaționale: Preliminariile războiului în Est, De la Acordul de la Moscova (23 august 1939) până la ostilitățile din Rusia (22 iunie 1941) (în 1944), Ultimile zile ale Europei. Un voiaj diplomatic în 1939 (1946). A lăsat posterității însemnările sale zilnice – documente de o mare valoare istorică. După 1946 când a plecat la Paris părăsind România comunistă, a continuat seria publicațiilor și a ținut conferințe. În 1946 a fost în fruntea românilor din exil la Conferința de pace de la Paris (29 iulie-15 octombrie), unde a încercat să atenționeze opinia publică înternațională asupra unor lucruri pe care delegația oficială a României ocupată de sovietici nu le putea spune.

Recunoașterea meritelor sale la nivel internațional a venit la 8 aprilie 1956 când Grigore Gafencu a fost ales președinte al Comitetului Central al Uniunii Europene a Federaliștilor, prilej cu care a prezentat un amplu program de activitate al cărui obiectiv era revitalizarea ideii de uniune europeană. Un an mai târziu urmau să fie semnate Tratatul de constituire a Comunității Economice Europene și Tratatul de constituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, etape importante în procesul de construire a Uniunii Europene de astăzi.

Grigore Gafencu, un diplomat cu un deosebit prestigiu, cu multe relații în cercurile politice internaționale, un om cu “un farmec extraordinar și o strălucire care îi atrage toată simpatia” s-a stins din viață în locuința sa de la Paris, la 30 ianuarie 1957.

Despre activitatea neobosită a omului politic Grigore Gafencu în sprijinul României, Arhiva de istorie orală a SRR păstrează o înregistrare cu Liviu Cristea, redactor în anii ‘40 la postul de radio BBC. Mărturia sa despre rolul lui Gafencu la Conferința de pace de la Paris din 1946 are o mare valoare de document.

Liviu Cristea, redactor BBC în anii '40: “În momentul sosirii la Paris era atmosfera destul de încordată, căci colaborarea dintre Tătărescu pe de o parte și restul delegației nu era prea convingătoare și cunoscând problemele cheie, adică problema Basarabiei și a Bucovinei, Herța, reparații, nordul Transilvaniei, Dunăre, asigurarea anumitor drepturi pentru minortăți și toate celelalte probleme, știam că tensiunile din rândul delegației românești care era foarte numeroasă era destul de mare. Și tot timpul se aflau prin presă, prin diverși informatori chiar din delegația românească, unii care comunicau cu “tabăra adversă”, adică cu grupul Gafencu, Tilea. Știam că tot timpul erau sub presiunea sovietică și că delegația oficială în frunte cu Tătărescu, cu Pătrășcanu, Dămăceanu, erau obligați să nu menționeze anumite probleme, să le evite chiar și ca atare a fost întrebarea unde am fost să ne informăm, adică eu pentru B.B.C. unde mă pot informa mai conștiincios asupra întregii proceduri care se desfășura mai mult după culise...

Românii sosieră la Paris convinși că ar mai putea induce oarecare schimbări asupra Tratatului de pace, pe când celălat grup condus de Grigore Gafencu își pregătise deja un memoriu foarte amănunțit în care să supună conferinței, adică marilor puteri care aveau ceva de spus - în afară de Franța care avea un rol oarecum decorativ sau ceremonial dacă vreți și nu era ascultată decât în ceea ce privește tratatul cu Italia - a fost deci întrebarea dacă acest memoriu a lui Gafencu pe care l-a prezentat, cred, la 9 august, dacă îmi amintesc exact, și care se chema ”România în fața Conferinței de Pace” , mai poate schimba ceva, dat fiind că din comisii ni se relatase că în comisii punctul de vedere sovietic a fost tot timpul ferm, neclintit și că românii erau instruiți să nu ridice chestiuni care le-ar fi provocat lor, rușilor, anumite complicații în dezbaterile lor directe cu celelalte mari puteri, în speță mai ales cu Marea Britanie și cu America.

Câteva zile mai târziu, după ce prezentase memoriul Gafencu (...), urma să vorbească Tătărescu în fața delegației române, ceea ce s-a și întâmplat (...). Eu eram cu un mare grup de colegi de la B.B.C., alături de noi și un mare diplomat englez care între timp devenise scriitor, era oarecum sfetnicul unor mari ziare printre care și Times și Daily Telegraph.

Erau aceste două memorii: unul al lui Gafencu și unul o declarație a lui Tătărescu. Ca atare, am urmărit dezbaterea acestei ședințe în care România prezenta punctul ei de vedere prin Tătărescu, însă de la început i se pusese în vedere că aceasta nu are decât o valoare declarativă și că punctele pe care le ridică Tătărescu nu mai pot fi discutate în comisii și deci nu mai pot fi modificate. Acest lucru a fost o îngrădire a posibilității de a obține noi informații.

Ceea ce s-a întâmplat este că, dat fiindcă marile delegații occidentale fuseseră deja informate de Grigore Gafencu prin memoriul lui de adevăratele probleme ale României la această Conferință de pace, ceea ce au venit să prezinte ulterior românii prin Tătărescu arăta diferența dintre o declarație absolut liberă care ridica problemele în interesele Țării Românești și cealaltă delegație care vorbea oarecum și care vorbea în cătușe și care avea instrunțiuni foarte precise din partea sovieticilor ce pot ridica și ce nu pot ridica în această declarație (...).

Dezbaterile delegației oficiale au „transpirat” tot timpul, mai ales că ei aveau peste 70 de membri în delegația românească, dintre care 13 sai 14 erau delegați principali, iar restul erau delegați, experți, secretari, militari. Toate acestea nu se puteau să nu „transpire”, s-au aflat tot timpul și chiar s-au cunoscut cópii după anumite procese luate la aceste ședințe care trebuiau să fie traduse și aceste persoane care erau responsabile cu aceste traduceri în limbi străine, una din aceste persoane reușise să stabilească o legătură cu delegația neoficială a României, adică cea a lui Gafencu și în felul acesta o mulțime de lucruri din acele discuții și dezbateri au „transpirat” și au fost cunoscute de Gafencu (...).

Eu... comunicam cu Londra și mă prezentam zilnic acolo cu un scurt reportaj, mai bine zis, în zilele importante. Erau dezbateri publice. și când aveam ceva important de comunicat, cum a fost în ziua când mi s-a înmânat și mie lucrarea lui Gafencu și care îmi dădea o mulțime de informații pe care nu aș fi putut să le obțin toate deodată și concis prezentate din altă parte. Țin să subliniez că acest lucru a fost împărțit marilor delegații de-acolo, cred că pe 9 august, dacă nu mă înșel, deci înainte de declarația oficială a lui Tătărescu care a urmat câteva zile după aceea, dacă nu mă înșel era la 2-3 zile după aceea, dar ar trebui să verific data aceasta...”

[Arhiva de istorie orală a SRR, interviu realizat de Octavian Silivestru, 1997]



Agenția RADOR - 29.01.2014 18:59