Istorie Orală
RSS Istorie Orală

112 ani de la nașterea acad. Ilie Murgulescu, chimist strălucit, fost ministru al învățământului

112 ani de la nașterea acad. Ilie Murgulescu, chimist strălucit, fost ministru al învățământului

Chimist de o mare valoare, membru titular al Academiei și apoi președinte al prestigioasei instituții, ministru al Învățământului, profesorul Ilie Murgulescu s-a născut la 27 ianuarie 1902 în comuna Cornu, județul Dolj. Studiile gimnaziale și liceale le-a făcut la Craiova apoi, între 1922 și 1928, a urmat cursurile Facultății de Științe a Universității “Regele Ferdinand” din Cluj. Doi ani mai târziu a obținut titlul de doctor în chimie și, în 1932, a plecat la Leipzig unde a făcut un stagiu de cercetare la universitate. Acolo a fost preocupat de metodele optice aplicate în chimie și fotochimie, domeniu în care s-a documentat și specializat. Revenit în țară, profesorul Murgulescu a făcut cercetări în domeniul chimiei fizice și cineticii chimice și a fondat Institutul de Chimie Fizică al Academiei pe care l-a condus până în 1977.

Pe când era încă student, în 1926, Ilie Murgulescu devenise asistent al Facultății de Științe din Cluj; activitatea sa pedagogică s-a desfășurat în paralel cu cea de cercetare, atât la Cluj unde devenise conferențiar, la Timișoara, la Institutul Politehnic pe care l-a condus ca rector (1947-1949), cât și la București unde a fost, de asemenea, rector al Universității până în 1950. Funcțiile administrative - ministru al Învățământului (1953 – 1956; 1962 – 1963) și al Învățământului și Culturii (1960 – 1961) l-au îndepărtat pentru o vreme de la catedră.

Începând cu anul 1977 profesorul Murgulescu a fost marginalizat din considerente politice, pentru că încercase să se opună măsurii dictate de Nicolae Ceaușescu de a scoate Institutul de Chimie Fizică de sub tutela Academiei R.S.R., măsură aplicată de altfel celor mai multe institute ale Academiei, începând cu 1974. Astăzi, Institutul de Chimie Fizică al cărui fondator fusese, îi poartă numele și este patronat de înaltul for.

Un portret interesant al academicianului Ilie Murgulescu se află în Arhiva de istorie orală a Societății de Radiodifuziune, într-un interviu acordat cu mulți ani în urmă de academicianul Radu Voinea, fost secretar general al Academiei R.S.R. în anii ’70.

A trecut peste o serie întreagă de criterii politice înguste și a reintegrat în învățământ o serie întreagă de oameni merituoși... Acad. Radu Voinea

“Din 1963 până în 1966, a fost președinte al Academiei Ilie Murgulescu. Academicianul Ilie Murgulescu, om cu deosebite calități științifice și organizatorice, fusese de două ori ministru al Învățământului și, după părerea mea, a fost un excelent ministru al Învățământului, într-o perioadă foarte dificilă pentru țara noastră, atunci când presiunile politice erau destul de mari. L-aș considera alături de Spiru Haret aproape, pentru ceea ce a făcut el în perioada în care a fost ministru ! El a trecut peste o serie întreagă de criterii politice înguste și a reintegrat în învățământ o serie întreagă de oameni merituoși din punct de vedere profesional. M-a impresionat acest lucru, pe care l-am aflat și atuncea, dar și mai târziu, când, cu ocazia sărbătorilor de Anul Nou, primea enorm de multe felicitări de la o serie întreagă de profesori, cu cuvinte de recunștință pentru ceea ce făcuse în perioada aceea atât de critică a anilor ’50 și începutul anilor ’60.

Din păcate însă, aș spune totuși că la Academie Murgulescu a continuat să accentueze poate într-o măsură prea mare latura aceasta organizatorică, administrativă, în sensul că Academia avea o serie de institute ... el se ducea în control la aceste institute, câteodată inopinat, când directorul institutului era plecat în străinătate, făcea o serie de constatări. A doua zi îi chema pe cercetători în aula Academiei, le citea o serie de observații, li se întocmea un plan de măsuri, lucru care a supărat, mai ales că o serie de institute erau conduse de membri ai Academiei. Adică, ceea ce vreau eu să arăt este că academicianul Murgulescu, cu calități deosebite științifice și chiar organizatorice, nu a reușit să sesizeze foarte clar diferența dintre un minister și o Academie unde președintele nu este nimic altceva decât, să zic așa, primus inter pares. El a supărat pe destul de multă lume și-mi amintesc că într-o adunare generală cineva s-a exprimat, referindu-se la aceste vizite pe care le făcea la institute, numindu-le “descinderi ”. Este de presupus că în perioada respectivă o serie de membri ai Academiei s-au plâns organelor politice superioare și, cum plângerile nu se fac întotdeauna așa, foarte direct, ci se principializează, ei bine, situațiile erau prezentate sub forma : “Știți, la Academie este o atmosferă imposibilă din cauza conducerii... ” și așa mai departe.

Aceasta a dus la faptul că academicianul Ilie Murgulescu nu a mai fost reales, deci el n-a fost președinte decât din 1963 până în 1966, deși ar fi putut fi reales în continuare. De ce nu a fost reales ? De ce aceste plângeri au avut efectul pe care l-au avut ? Este ușor de explicat, dacă ne gândim și la situația din țările care erau în aceeași situație cu noi. Să nu uităm că în Ungaria, în 1956 intelectualii au avut un rol important la ceea ce s-a numit atunci “contrarevoluția din Ungaria ”. Dar să adăugăm la acest lucru faptul că mai târziu, în 1968, primăvara de la Praga și evenimentele care au urmat n-au fost lipsite de sprijinul intelectualității. Și probabil că Nicolae Ceaușescu, cunoscând aceste lucruri din țările vecine și primind, pe de altă parte, o serie de plângeri din partea Academiei, se va fi gândit că s-ar putea și în țara noastră, din cauza intelectualității, să aibă neplăceri. Și-atunci, probabil - asta este o presupunere a mea -, a încolțit în mintea lui ideea de a dezorganiza - să zic eu, cumva – intelectualitatea (...).

O problemă delicată [la Academie] au fost alegerile din 1974 - eu, cu acel prilej, mi-a încetat activitatea de secretar general. Dar la acea sesiune de alegeri, după cum este cunoscut, a fost aleasă direct membru titular Elena Ceaușescu. Aici aș vrea să arăt că, din câte știu, în secție, adică în Secția de chimie, secția de specialitate, au existat unele discuții, că academicianul Murgulescu s-a opus la început, dar că, în cele din urmă, argumentul care a fost hotărâtor a fost că dacă alegerea [Elenei Ceaușescu] nu este făcută, atunci probabil dintr-o răzbunare este în pericol însăși ființa Academiei noastre !...”

[C 256, Arhiva de istorie orală a SRR, înterviu realizat de Silvia Iliescu, 1995]



Agenția RADOR - 27.01.2014 9:27