Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Actorul Gheorghe Cozorici, un reper de calitate artistică și umană - 20 de ani de la dispariție

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Gheorghe Cozorici interpretând `Luceafărul`

Actorul Gheorghe Cozorici, un reper de calitate artistică și umană - 20 de ani de la dispariție

“Era un actor de o calitate artistică și umană cu totul și cu totul deosebită. De o finețe și un rafinament... A fost dintre cei mai minunați, nu numai actori, dar și cei mai minunați oameni pe care i-am cunoscut în teatru. Îl numeam «Prințul»...” Ilinca Tomoroveanu

Sunt 20 de ani de când a dispărut dintre noi marele artist Gheorghe Cozorici, prețuit de actori și de public deopotrivă. S-a născut în comuna Arbore din județul Suceava, în ziua de 16 iulie 1933. A venit la București pentru a fi student la Institutul de Artă Teatrală pe care l-a absolvit în 1956. A jucat mai întâi la Craiova unde a avut un mare succes: a fost primul Hamlet de după război, în 1957.

Foarte curând apoi, Gheorghe Cozorici a devenit actor al Teatrului Național din București despre care regizorul Moni Ghelerter îi spusese: “În Teatrul Național se vine, nu se pleacă!...” Și într-adevăr, Gheorghe Cozorici nu a mai plecat: timp de peste 30 de ani a umplut scena Naționalului cu vocea sa deosebită și cu harul său, amândouă rămase legendare. A avut roluri de substanță, a modelat personaje, a construit destine în Bărbierul din Sevilla, de Beaumarchais; Titanic vals, de Tudor Mușatescu; Becket de Jean Anouilh; Danton de Camil Petrescu; Tinerețea lui Moromete de Marin Preda.

Pe marile ecrane, Gheorghe Cozorici a fost cel care l-a reînviat pe Ștefan cel Mare printr-o interpretare monumentală în filmul lui Mircea Drăgan; a jucat în Pădurea spânzuraților, regia Liviu Ciulei, în Gioconda fără surâs, regia Malvina Urșianu, în Moartea unui artist, regia Horia Popescu, în Ciuleandra, regia Sergiu Nicolaescu și în multe altele.

Mare iubitor de poezie Gheorghe Cozorici a recitat de nenumărate ori în spectacole cu public, spectacole televizate ori la microfonul radioului, versuri de Mihai Eminescu și George Coșbuc. Dintre toate, poezia eminesciană i-a fost cea mai aproape de suflet.

Stă mărturie pentru aceasta și cuvântul colegului său de scenă, actorul Mihai Niculescu, cel care, cu 15 ani în urmă, a adunat într-un CD poeziile recitate de Gheorghe Cozorici și păstrate în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii:

“Am reușit să scot numai acest CD cu Gheorghe Cozorici, cu ce am găsit în Fonoteca de Aur a Radioului, poezii recitate de Gheorghe Cozorici, dar foarte puține. Pentru că am aflat că în Fonoteca de Aur a Radioului au fost unii, după ’90, care și-au permis să taie bucăți din înregistrările Fonotecii de Aur, benzi originale, să le folosească pentru ilustrațiile pe care le aveau de făcut și pe urmă să le arunce la gunoi, fără să facă cópii!

Mi-a fost foarte greu, și mie și lui Vasile Manta cu care am lucrat, și cu George Marcu, să facem acest CD, să găsim din noianul de recitări pe care l-a avut Gheorghe Cozorici la Radio, câteva înregistrări importante și edificatoare asupra cine a fost Gheorghe Cozorici. Începutul discului este făcut de mine. Trebuie să spun că acest disc a fost făcut cu o sponsorizare pe care au am obținut-o bătând pur și simplu la ușă, la B.C.R. (...)

Începutul CD-ului este acesta: “A fost un om bun, a fost un mare actor, a fost modest, cinstit și sincer. N-a cerut nimic și a oferit mult. Și-a împlinit destinul ca și ceilalți mari din generația sa. Ajuns în rai, recită Luceafărul pentru defătarea lui Dumnezeu și a alesului său, Eminescu”. Aceste cuvinte sunt izvorâte din suflet și am căutat să fie o chintesență, dacă se poate numi așa, asupra personalității lui Gheorghe Cozorici.

Gheorghe a murit – pentru că comemorăm 20 de ani de la dispariția lui – a murit supărat, dezamăgit și întristat în primul rând de pierderea bunului și marelui său prieten care a fost Conatantin Rauțchi, de pierderea Silviei Popovici care i-a fost colegă de generație, din “generația de aur”, au fost împreună și la Craiova; pe de altă parte, a rămas întristat de felul în care a fost tratat după 1989, fiind acuzat că a zis versuri la spectacolele de gală ale P.C.R. și închinate lui Nicolae Ceaușescu, deși eu am fost martor, la Sala Palatului, când era căutat cu miliția și el se ascundea în Deltă împreună cu Costache Rauțchi și până la urmă tovarășul Dulea l-a adus cu elicopterul din Delta Dunării, aproape cu forța.

Sigur că se întâmpla un lucru: Gheorghe era un artist atât de mare și atât de bun, încât era prețuit de conducerea de partid și de stat și de Nicolae Ceaușescu personal, pentru că era [adevărat] bărbat, pentru că avea un glas puternic și unic - prin calitatea nativă a coardelor sale și a timbrului său - și pentru că, din felul în care spunea [versurile], răzbătea un fierbinte, sincer și curat patriotism.

Acest artist care avea toate datele, dar absolut toate datele native să-l joace pe Ștefan cel Mare, după descrierea lui Ureche, dar absolut toate datele, a refuzat de nenumărate ori - deși i s-a propus de către conducerea Teatrului Național, de maestrul Beligan și așa mai departe -, să intre în Apus de soare, să-l joace pe Ștefan cel Mare, pentru că încă maestrul Calboreanu trăia, deși se retrăsese de pe scenă, spunând așa: “Calboreanu este Ștefan cel Mare, el încă trăiește și eu nu pot și nu vreau să-i rănesc sufletul și inima cu intrarea mea în acest rol...” Mai rar așa ceva la artiști! Pentru că Ștefan cel Mare este poate unul dintre cele mai mari roluri pe care îl avem noi în dramaturgia noastră istorică, cred că cel mai mare, poate pe urmă vine Vlaicu Vodă. Dar Ștefan cel Mare este definitoriu pentru noi și pentru istoria noastră.

Pe urmă trebuie să menționez că Mircea cel Bătrân făcut în Moștenirea lui Horia Popescu, în 1989, era ceva de nedescris! Pot să vă spun că la vizionarea care a avut loc la acest spectacol, toți, dar absolut toți colegii și colegele au ieșit cu ochii în lacrimi de frumusețea jocului lui Gheorghe Cozorici care întruchipa pe Mircea cel Bătrân. Dar pentru că spectacolul a fost considerat iar cu filiații patriotard-comuniste sau chestii de genul ăsta, deși n-avea nici o legătură, era vorba despre Mircea cel Bătrân, despre rezistența poporului român, despre istoria noastră, despre gloria noastră, a fost scos – a venit revoluția!...

Mi-a spus Sanda Toma un lucru care mi-a plăcut foarte mult, că zic, uite, pe 18 decembrie se împlinesc 20 de ani de când a dispărut Ghiță pe care eu l-am iubit foarte mult. Zice: “He-he! Cine nu l-a iubit pe Ghiță ?!” Pot să vă spun așa: ascultați-i glasul spunând Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, recitând Scrisoarea a III-a sau Luceafărul și veți înțelege cine a fost artistul și omul Gheorghe Cozorici... Când am vorbit cu el ultima oară la telefon, ieșise din spital. Glasul său era blând și trist, îl am și acum în urechi. A fost unul dintre artiștii pe care i-am prețuit enorm, repet, nu numai pentru faptul că era un mare actor, pentru că era cuprins de o modestie extraordinară, modestie pe care am încercat s-o împrumut și eu (...).

Îmi pare rău că oameni, artiști cum a fost Ghiță Cozorici, nu mai sunt printre noi; pentru că ei ar fi fost în continuare nu numai un reper de calitate artistică, dar și de calitate umană de care avem mare nevoie! Cam atât aș vrea să spun acum, pentru că este o comemorare, o comemorare tristă. Sufletul meu plânge și acum. Felul în care spune el Luceafărul cuprinde toată tragedia lui Eminescu și toată înțelegerea tragediei, poate și trăită, de Gheorghe Cozorici."

[Interviu realizat de Octavian Silivestru, 10.12.2013]



Agenția RADOR - 17.12.2013 14:20