Istorie Orală
RSS Istorie Orală

42 de ani de la dispariția regretatului actor de vodevil Miluță Gheorghiu

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> AUDIO - Fragmentul audio este din piesa de teatru radiofonic „Baba Hârca” de Matei Millo; în rolul Babei Hârca - Miluță Gheorghiu; piesa este păstrată în arhiva postului Radio România Iași

42 de ani de la dispariția regretatului actor de vodevil Miluță Gheorghiu

Talentatul actor de scenă și vodevil s-a născut la Iași, la 2 octombrie 1897. Generațiile din urmă îl cunosc mai ales datorită rolurilor sale în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri, “Coana Chirița” și “Muza de la Burdujeni”.

În anii 1923-1964 rolurile acestei personalități a artei interpretative românești au fost numeroase, de o mare varietate și anvergură: lbert din Cafeneaua cea mică de Tristan Bernard; Farfuridi din O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale; Figaro din Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais; Pyram din Visul unei nopți de vară de William Shakespeare; Lujin din Crimă și pedeapsă de Paul Ginisty și Hugues Le Lroux (după romanul lui Dostoievski); Tândală din Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri; Nae Girimea din D’ale carnavalului de I. L. Caragiale; Galan din Plicul de Liviu Rebreanu; Pan Zubowsky din Neamul Șoimăreștilor de Mihail Sadoveanu; Cezar din Androcle și Leul de G. B. Shaw; Napoleon din Madame Sans-Gene de V. Sardou; Coana Chirița din Chirița în provincie de Vasile Alecsandri; Mitică Popescu din Mitică Popescu de Camil Petrescu; Mircea Cavafu din Mielul turbat de Aurel Baranga; Baba Hârca din piesa cu acelasi nume de Matei Millo; Avocatul din Anna Karenina. În filme a fost I. D. Ionescu din O noapte furtunoasă (1943) și Moș Cristea din Vultur 101 (1957).

Actorul Miluță Gheorghiu a dispărut din această lume la 10 decembrie 1971 și a fost înmormântat la cimitirul Eternitatea din Iași, sub o placă funerară pe care chiar el ceruse să se graveze un catren al lui Vasile Alecsandri: “Așa e lumea, o comédie / Iar noi artiștii care-o jucăm / N-avem dorință alta mai vie / Decât aplauze să merităm!”

Ori, Miluță Gheorghiu merită și astăzi, din plin, aplauze... La 12 octombrie 2013 ziarul Evenimentul, regional al Moldovei, l-a adus în amintirea publicului, într-un articol semnat de Ionel Maftei: “Crescut la școala Teatrului Național din Iași, a fost și a rămas toată viața credincios acestui lăcaș de artă românească, slujind aproape o jumătate de veac dramaturgia națională, interpretând peste 400 de roluri. A întruchipat cu originalitate neuitatele Chirițe ale lui Vasile Alecsandri în peste 1500 de spectacole. A desfășurat o activitate prodigioasă, ca interpret și în alte piese românești și străine, clasice și contemporane. Iubit și admirat, a rămas în memoria colectivă prin verva lui unică, prin strălucitele replici și apariții publice”.

Dragostea publicului i-a adus și o recunoaștere oficială a meritelor sale deosebite în arta dramatică: titlul de Artist al Poporului (1964) și Ordinul Meritul Cultural clasa (1967).



Agenția RADOR - 9.12.2013 16:38