Istorie Orală
RSS Istorie Orală

24 noiembrie - Actorul Mihai Niculescu, la 68 de ani

24 noiembrie - Actorul Mihai Niculescu, la 68 de ani

“Eu am crescut în atmosfera romanelor cavalerești, Ivanhoe, Cei trei mușchetari, După 20 de ani... Pentru mine cuvântul și onoarea încă reprezintă ceva și acum! Eu eram numit avocatul clasei pentru că aveam un “papagal” foarte bun, cum se spune, aveam idei și tot ceea ce spuneam era just și adevărat. Aveam întotdeauna un spirit de echitate și de dreptate și dacă cumva se întâmpla ceva, de multe ori îmi asumam și eram pedepsit eu în locul altcuiva...”


Când este întrebat despre rolurile sale din teatru, acest cavaler romantic al scenei Naționalului bucureștean povestește mai întâi despre maeștrii săi, despre colegii săi și mai apoi despre sine. Iar când vine vorba despre orgoliul actorilor, Mihai Niculescu se gândește numai la orgoliul profesional, benefic, lăsându-l deoparte pe cel omenesc. Aceste calități ale sale se adaugă în mod fericit unui spirit echilibrat și creativ.

Maestrul Mihai Niculescu s-a născut pe 24 noiembrie 1945 la București, în familia unui inginer. A studiat un an la Facultatea de Construcții, timp în care s-a pregătit cu Grigore Nagacevschi, actor la Teatrul Național, pentru admiterea la Institutul de Teatru. A reușit primul, în 1965, la clasa profesorului Dem Loghin, asistent Adriana Piteșteanu.

Întâiul rol pe scena Teatrului Național l-a avut pe când era student în anul II: Panin, din piesa “Zece zile care au zguduit lumea”. Au urmat aproape 90 de roluri la Național: Boby – în „Fanny" de George Bernard Shaw; Anton Suditu – în „Un fluture pe lampă" de Paul Everac; Petru Rareș – în „Apus de soare" de Barbu Ștefănescu Delavrancea; Charimes – în „Fata din Andros"; Cellino – în „Act venețian" de Camil Petrescu.

Lor li se adaugă peste 40 de personaje jucate în filme românești și coproducții: „Columna”, regia Mircea Drăgan, 1968; „Oglinda”, regia Sergiu Nicolaescu, 1992; „Hotel de lux”, regia Dan Pița, 1992; „Craii de Curte Veche”, regia Mircea Veroiu, 1994; „Cel mai iubit dintre pământeni", regia Șerban Marinescu, 1993; „Lurid Tales: The Castle Queen”, regia David DeCoteau, 1996; “Restul e tăcere”, regia Nae Caranfil, 2009; „Callas forever", regia Franco Zeffirelli, 2002; Civilian 1 - „Amen”, regia Costa Gavras, 2002; Vaian - „Youth Without Youth”, regia Francis Ford Coppola, 2007.

Teatrul Radiofonic și spectacolele de Televiziune (debutul în “Idolul și Ion Anapoda, 1971) nu au lipsit, timp de peste 40 de ani, din cariera sa.


Acum, cu prilejul zilei sale de naștere, actorul Mihai Niculescu a acordat un lung interviu pentru RADOR - Arhiva de istorie orală și pentru emisiunea “Noi suntem istoria”, difuzată pe canalul România Cultural, duminică, 24 noiembrie, ora 22:15. Este povestea de viață a unei generații de mari actori români...

"La Radio... lucrul cel mai important era Teatrul Radiofonic și nu o spun ca o condescendență, Doamne ferește! Ăsta este adevărul! Jucam fotbal pe stradă cu băieții, mama apărea la geam, la 7 fără 5 striga: “Mihaaai!” “Ce e?” Cu joaca nu mai știam de oră... “Teatrul!...” – și plecam. Și ăia: “Bă, Mihai, ce faci, bă, unde pleci?!... Bă, Mihai, întoarce-te!... etc, Bă, ăsta a plecat!...” Mă duceam, mă așezam pe marginea patului, că radioul era la capul patului părinților mei și așteptam. Se făcea ora 19.00 și se auzea: Bang!.. “Teatru radiofonic... Hoții, de Schiller” și alte și alte... Prima mea școală de teatru a fost radioul. Am și acuma nodul în gât când mi-aduc aminte... Acolo am auzit, la Teatrul radiofonic, piese mari: Shakespeare, Gogol, Delavrancea... spectacole mari care astăzi nu se mai fac, îmi pare foarte rău că trebuie s-o spun, nu se mai fac! Și care aveau un rol multiplu: odată că oamenii se familiarizau cu niște texte pe care niciodată nu le-ar fi citit sau nu le-ar fi văzut. În al doilea rând pentru că asta era deschiderea spre literatura mare, universală, în perioada aia. Al treilea, pentru că erau niște foarte mari actori care participau acolo, foarte mari actori! Mai toată actorimea mare era acolo... din București cel puțin. În al cincilea rând pentru că starea de emoție pe care ți-o dădea un spectacol de teatru era dublată de faptul că trebuia să-ți pui imaginația la contribuție, trebuia să-ți imaginezi – n-aveai în față decorul, n-aveai în față cortina, n-aveai în față trupurile actorilor și expresivitatea lor, [aveai] doar glasul lor, acțiunea, persuasivitatea pe care o aveau, te făcea să-ți închipui.

Nu știam pe vremea aceea cum arată un studio de radio, pe urmă am văzut! Pentru mine [radioul] a fost una dintre marile porți, a fost țărușul care m-a împins să îndrăznesc să mă duc pe scenă și să debutez pe o scenă profesionistă, la vârsta de 13 ani, dând un concurs, pe o ploaie îngrozitoare, m-a luat tata și m-a dus la Teatrul CFR Giulești, care era jos, la Podul Grant. Acolo am debutat eu. Era un anunț în ziar: “Se caută copii, între 10 și 14 ani, băieți, pentru un rol în spectacolul Vecin de apartament - autoare sovietică -, pus în regie de Lucian Giurchescu”. Și mie mi-a jinduit chestia asta, mama a văzut că mă frământ și i-a spus lui tata, era duminică. Și tata, pe la ora 10 - ploua foarte tare afară! – zice: “Ce, mă, vrei să mergi la concursul ăsta?” – el nu prea era cu teatrul. Zic: “Aș vrea...” “Ești sigur?” “Da!” “Haide!” M-a urcat în mașină, am ajuns acolo, acolo erau vreo 30 de băieți de toate felurile care recitau: “Tu ești Mircea?” “Da-mpărate!”, răspundea ăla de jos de pe scară, din partea ailalată, asta recitau toți Scrisoarea a III-a. Eu venisem cu monologul din Noaptea furtunoasă pe care îl făcusem la școală, la o serbare, și-l lucrasem eu. Și când am ajuns, era comisia acolo, Lucian Giurchescu cu Pădureț, arhitectul. “Tu ce spui, tot Scrisoarea a III-a?” – pe masa lor era o piramidă de cărți cu versuri de Eminescu. “Tu ce spui?” “Spun monologul din Noaptea furtunoasă”. “Da?” “Da!” “Ia zi...” și l-am zis. “Bravo! Foarte bine ...Bravo ție! Dar unde ești tu?” “Păi sunt la Școala 32” “Câți ani ai tu?” “13 ani” “13 ani?” “Da”. Am ieșit și-am așteptat. Și când a venit rezultatul... mi-au spus: “Ai să joci rolul”. Și-ntr-adevăr, am jucat. Eu veneam la repetiții și la spectacole pe bicicletă, traversâd Grivița, luînd-o pe străduțe, traversând Podul Grant și ducând-mă în jos, la teatru. Și repetam și pe urmă mă întorceam acasă sau mă duceam la școală.

În ’67 [pe când eram student la Institut] am debutat pe scena Teatrului Național în Zece zile care au zguduit lumea, un spectacol făcut după o carte a unui ziarist american, John Reed, despre Revoluția din octombrie [în URSS]. La noi întotdeauna se... aniversa Revoluția pe 7 noiembrie …. și Teatrul Național făcea câte un spectacol. De data asta, Mihai Dimiu care era și profesor la Institut și regizor - un om absolut încântător! - m-a luat să joc rolul studentului Panin. (…) Am avut mare succes, am avut aplauze la scenă deschisă. De atunci am rămas în Teatrul Național pentru că am început să fac figurație la Scrisoarea pierdută, pe urmă la Romeo și Julieta și mai făceam și figurație la Teatrul de Comedie în Platonov, cu Amza Pellea.

Lucian Giurchescu care în Institutul de Teatru avea o clasă de regie m-a chemat la Teatrul de Comedie să joc în Nic Nic cu Amza Pellea, cu Fane [Ștefan] Tapalagă, Sanda Toma, Plătăreanu. Și atunci, plecând și jucând prin Moldova, am luat primele lecții de teatru de la Amza și de la Fane Tapalagă – Dumnezeu să îi odihnească! Extraordinari actori și colegi formidabili! Mă învățau “Măi, asta nu se face așa... asta se face așa, vezi cum intri acolo. Nu este bine, de ce spui replica asta, spune-o așa, normal și care îți este problema? N-apăsa pe cuvânt, nu bate pe cuvânt! De ce să bați pe cuvânt?” Eu am jucat la 500-lea spectacol cu Nic Nic care se juca cu un succes extraordinar!

Când am intrat eu ca actor în Teatrul Național, am prins pe Calboreanu, Giugaru, Finteșteanu, Birlic, Marcel Anghelescu, Cozorici. Altă generație: Damian Crîșmaru, Carmen Stănescu, Elvira Godeanu... dacă-i înșir pe toți …. Asta era lumea teatrului pe care am prins-o eu! Se păstra școala de teatru, școala de vorbire a Teatrului Național …. Nu e nici o idee peiorativă, vă rog să mă credeți, e alt fel de a vorbi și de a rosti. Se învața de la maeștri. Eu jucam un paj în Apus de Soare, cu maestrul Calboreanu. Dimineața la ora 9.30 am bătut la ușă, [maestrul Calboreanu] era deja îmbrăcat, îl am și acuma în fața ochilor, cu peruca albă, cu barba albă, costumul cu hermină pe el și sprijinit cu mâinile pe sabie. “Intră!” Am intrat, zic “Sărut mâna maestre!” “A!...” El mă știa. “Puiule, tu știi textul?” “Da, maestre”. “Bine?” “Bine!” “Mă, foarte bine?” “Foarte bine, maestre!” “Bun! Tu să te uiți în ochii mei, atât. Ai înțeles?” “Da, maestre...” “Du-te!”. Și-am plecat. Și-am intrat în scenă. Cu niște emoții, nu pot să vă spun! Și m-am uitat în ochii lui, așa cum mi-a spus. Am jucat cu mari actori: nici unul dintre ei, de cea mai mare cinste, de cea mai mare onoare, nu m-a condus din ochi cum m-a condus maestrul Calboreanu! În așa fel că am ieșit cu aplauze. (…)

[Interviu realizat de Octavian Silivestru, 11 noiembrie 2013]



Agenția RADOR - 24.11.2013 13:36