Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Lansarea volumului `Radio-Istorii 1928-1945. Mărturii de istorie orală din Arhivele Radio România`

Lansarea volumului `Radio-Istorii 1928-1945. Mărturii de istorie orală din Arhivele Radio România`

23-11-2013 - Editura Casa Radio a lansat sâmbătă, la Târgul de Carte Gaudeamus, albumul intitulat "Radio Istorii 1928-1945". Volumul și compact-discul care însoțește cartea propun o incursiune în perioada începuturilor Radiodifuziunii, de la primul semnal transmis în ziua de 1 noiembrie 1928 până la finalul celui de-al doilea război mondial. Semnatarii volumului: Silvia Iliescu, Octavian Silivestru și Ágota Szentannai, membrii Grupului de Istorie Orală al Agenției de Presă RADOR.

Invitat la lansare, scriitorul Dinu Săraru face o trecere peste timp și subliniază punctele tari pe care Radio România le promovează cu consecvență în prezent.

Dinu Săraru: Radioul de astăzi își manifestă o verticalitate, o independență din ce în ce mai apăsată, o conștiință de sine, pentru că el trebuie să fie deasupra traiectului electoral, el trebuie să fie nu expresia bietului om sub vremi, ci expresia celui care e deasupra vremurilor și vă duceți în direcția asta și vă felicit.

Iubitorii de carte pot vizita Târgul Gaudeamus astăzi până la ora 20:00 și mâine, în ultima zi a evenimentului, de la 10:00 la 20:00.


19-11-2013 - Volumul-album `Radio-istorii 1928-1945`, însoțit de un CD audio, s-a născut pentru a sărbători 85 de ani de la înființarea primului post oficial de radio din țară. Publicată la Editura Casa Radio de Grupul de istorie orală al Agenției de presă RADOR, cartea a dezvoltat cele 365 de radio-istorii , apărute zilnic pe site-ul Agenției (www.rador.ro) timp de un an.

Pornind de la aceste mici cronici despre activități, întâmplări sau evenimente care au făcut parte din viața postului național de radio din primul moment al constituirii sale, volumul Radio-istorii 1928-1945. Articole din publicații radiofonice și mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România descrie o epocă în care „familia” de trei sute de profesioniști influența viața ascultătorilor din întreaga țară.

Cu ajutorul textelor selecționate din revistele Radio și al fragmentelor din interviurile cu câțiva dintre primii angajați ai postului național, ilustrate cu fotografiile din aceleași reviste, este prezentată o altă față a istoriei radioului pubic decât cea obișnuită.

Volumul va fi lansat la Târgul Internațional Gaudeamus sâmbătă, 23 noiembrie 2013, la ora 12:00, la standul Societății Române de Radiodifuziune.

„Găsim adesea cărți care, răsfoite în grabă între rafturile librăriei, ne dau o anume impresie, iar odată aduse acasă se arată a fi altceva. Acest volum poate fi și el întrucâtva înșelător: e o simplă poveste sau un volum de documente, o lecție pedantă sau un album sentimental, un „patchwork” sau un șuvoi continuu? Este un fruct învelit în multe frunze, fiecare dintre ele fiind ea însăși o istorioară. Cine are răbdarea de a ajunge în miezul lui poate să observe cum s-a născut și a crescut Societatea noastră de Radio, cine erau oamenii care s-au dedicat respectabilei instituții, cum se făcea simțită zilnic în viața a sute de mii de auditori cu peste o jumătate de veac în urmă.” (Silvia Iliescu, Introducere)

Semnatarii volumului - Silvia Iliescu, Octavian Silivestru și Ágota Szentannai - sunt și autorii materialului documentar al ediției aniversare online RADIO ROMÂNIA 85, site realizat cu sprijinul tehnic și grafic al editorilor web Alexandru Dumitru și Bianca Ioniță, care prezintă începuturile radiofoniei românești într-un grupaj de mărturii despre cei care au pus bazele instituției radioului public.



Agenția RADOR - 23.11.2013 13:25