Istorie Orală
RSS Istorie Orală

Maestrul Ion Dichiseanu, la 80 de ani

Maestrul Ion Dichiseanu, la 80 de ani

"Mi-a dat Dumnezeu noroc cu teatrul și filmul și-am fost un răsfățat... " Ion Dichiseanu

Actor cu mare succes la public, cu roluri care au variat între music hall și drame istorice, cântăreț cunoscut și dincolo de hotarele țării, maestrul Ion Dichiseanu este prietenos și plin de farmec nu numai pe scenă sau pe ecrane, construind imagini foarte vii pe care le împărtășește celor din jur cu ardoare și sensibilitate artistică. Întreaga sa carieră cuprinde numeroase roluri de anvergură – cele mai multe pe scena Teatrului Nottara -, precum și peste 50 de roluri în filme. Prima sa apariție pe ecrane a fost în 1960, pe când avea 27 de ani, în filmul Darclée. 19 ani mai târziu avea să primească premiul ACIN (astăzi “Uniunea Cineaștilor Români”) pentru rolul din filmul Clipa, regizat de Gheorghe Vitanidis.

Arhiva de istorie orală a Societății Române de Radiodifuziune păstrează un interviu cu actorul Ion Dichiseanu - o mărturie interesantă a drumului pe care l-a parcurs copilul din Adjud spre o frumoasă carieră artistică.

“Am avut o copilărie tristă: nouă copii acasă, tata ceferist. N-am avut avere, averea mea era bogăția sufletului pecare ne-au lăsat-o părinții și mă mândresc [cu ea]... Asta a fost bogăția mea... Tata muncea din greu, mama creștrea copiii, i-a crescut așa cum a crezut ea că-i bine și cum ne-a fost nouă bine. De ce “tristă”, pentru că, la un moment dat, când au venit nemții (...), ne-au luat prizonieri. Frații mari, o parte din cei nouă, patru, s-au căsătorit, o soră de-a mea care a avut grijă de mine după moartea mamei – a fost ca și mama mea, ea m-a crescut – a plecat la Cernăuți... Iar celelalte trei fete la București s-au măritat, mă rog și noi, ăștia cinci am rămas cu tata și cu mama. Și ne-au băgat în vagoane, suntem prizonieri, cu arma în spate, cu pistolul la tâmpla lui tata, ordin de la führer că suntem prizonieri! Și de la Adjud – Adjudul meu, unde sunt cetățean de onoare, m-au făcut acum câțiva ani, vreo zece ani în urmă! – și până la Ghimeș-Palanca, până aproape de frontieră s-a făcut o garnitură...

Și v-ați luat ce ați apucat, la repezeală...

Exact! Așa, câteva valize, mă rog, ca prizonieri... mobilă, toate, au rămas în țară. Și-am plecat și ne-a dus în lagăr, am stat un an de zile și ne-au eliberat americanii.

Unde v-au dus?

În Salzburg. Lagărul se numea Augustiner Braustubl, asta-mi amintesc, că noi, copiii (...) mai plecam așa; treceam [acum] prin Salzburg și mă opream acolo unde am stat pe vremuri, un an de zile, cu sârmă ghimpată și cu mâncare de la cazan, păziți... dar noi, copiii, ne mai strecuram printre sârmele ghimpate și mai ieșeam. Nu ne-au împușcat, dar ne-au amenințat, ne dădeau șuturi în fund și mă rog, ne-au eliberat americanii în ’45 – în ’44 ne-au luat – și-n ’45... Doamne! Parcă văd și acuma, o imagine, n-am s-o uit toată viața! (...) N-am să uit venirea americanilor, uruitul tancurilor, liniștea, au scos drapelele - vizavi de lagăr era un spital, la câteva sute bune de metri - și vedeam steagul alb arborat, adică s-au predat... (...)

Ce ați făcut după război?

Am plecat ucenic în fabrică, să-mi fac o meserie, la Galați, la șantierele navale din Galați. Tata zicea să mă fac inginer. Și-am dat la școala medie tehnică metalurgică, și-am [devenit] tehnician. Nu-nu, tata mi-a zis, inginer! Și era o obsesie pentru mine că mi-a zis tata să mă fac inginer. Îmi dau diferențe, dau la liceu, la Cantemir - eu sunt cantemirist, acolo am terminat liceul, acuma-i colegiu -, și-am dat în sfârșit la Politehnică. Am făcut un an Politehnică și m-a trântit la chimie anorganică, Nenițescu. (...). Eu în loc să umblu cu tratul de chimie, umblam cu Shakespeare. Știam monoloage, poezie... Esenin, Baudelaire, Georges Brassens și alții... Cântam cu băieții în grup și eu, în loc să învăț... “Dichi, măi, hai să-nvățăm!...”Venea Bebe care era la Drept, unul Bebe Gaspar care ajunsese procuror la Reșița și cânta la chitară, eu îl secondam – eu nu știu să cânt la chitară – dar îl secondam, având voce și ureche [muzicală] (...).

Citeam ziarul, așa, în pauza cântărilor: “Uite, un nou examen la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică!” Și de-acum începe povestea... Mă, zic, trebuie să fii frumos, trebuie să fii înalt, talentat, eu n-am, nu știu... îmi plac versurile, îmi plac monoloagele din Shakespeare, Otello, - ca pe urmă să am șansa să joc Otello, întâi Antoniu și Cleopatra și Petruchio, am cinci roluri mari shakespeariene în care am jucat – și iubita lui Bebe Gaspar era nepoata lui George Vraca – de aici începe istoria, cum am ajuns să dau la Teatru. “Eu, zic, actele le am la Politehnică, Cristina dragă. Cum fac?” “A, vorbesc cu nenea Gicu”, cum îi spunea ea... mare om, mare caracter!.. Și mă ascultă el, un monolog... Ceilalți cantemiriști ai mei care s-au dus la Teatru, Regie film, un bun amic de-al meu... “Ce vrei cu monolog, mă, la intrare, la examen de admitere?! Învață repede o poezie-două poezii, că dacă te văd, ăștia își dau seama, marii... erau, în frunte cu Beligan...

Cine mai era în comisie?

Finți, Alexandru Finți...

Care v-a fost profesor...

Profesor, da... Beligan, Marietta Sadova, Costache Antoniu, Ion Șahighian (...). Dar învăț poezia, nu știu când am învățat-o, într-o săptămână trei poezii, Rea de plată, de Coșbuc, Cântec despre mama ostașului sovietic, că era la modă, și Pașaportul sovietic, nu mai știu cine era autorul poeziei.

Dar cine v-a ales poeziile?

Păi ăsta, prietenul meu care era la Regie film, care intrase... și eu, în loc să învăț la chimie... (...) Mă urc pe scenă. “Ce-ai învățat, dragul meu? Ia spune!” Erau două clase: a lui Beligan și-a lui Finți. Și-ncep să spun Rea de plată, de Coșbuc. “Alta mai știi?” Și a doua poezie. Zic și a doua, zic și-a treia... “Și exercițiul?” Dar eu exercițiul... Exercițiul a fost “de mimică”, nu, e greșit “mimică”, de comportament scenic. Adică eu “m-am făcut” exact pe mine: timidul care intru și aștept să fiu strigat, să intru la sala de examen. Și repede [mă uit în] stânga-dreapta, iar mă încheiam la haină, iar repetam, mă frământam și când m-a strigat, mi-am făcut cruce - și atunci nu se “purta”, crucea era... ăia din comisie au făcut “Ha! Ha! Ha!...” – mi-am făcut cruce! Am fost original, le-a plăcut...

Pe urmă, în anul I eram la Beligan și când a văzut că eu înclin mai mult spre dramă, spre lucruri mai profunde, mai interiorizat, mai de consistență, m-a preluat Finți (...).

În ce împrejurări ați ajuns să jucați în rolul lui Antoniu, ca rol de debut? Jucați cu Olga Tudorache, Cleopatra...

George Vraca era prieten cu Ion Șahighian. Ion Șahighian a pus în scenă, printre trei piese cu care am dat eu examenul, examen de stat cum se spune, Femeia îndărătnică, Petruchio. Și-a mers toată promoția, obligată, în ’59 când am absolvit. Și eu am început cu Femeia îndărătnică... (...)

La Galați juca în reprezentație cu piesa Vlaicu Vodă, George Vraca. Și Șahighian îi spune: “Gicule, vezi că pe data de cutare tu ești acolo... Du-te să vezi un băiat care joacă Petruchio...” Și vine în seara respectivă - n-am știut! (...). Atunci când a venit în sală s-a zvonit: “Știi cine a venit în sală? Marele maestru Vraca!” Eu... nu știam că vine pentru mine. Am jucat, spectacolul era împărțit în două. În pauză cine vine la cabină? George Vraca! Zice: “Dragul meu, - avea o vorbă așa, punea mâna pe tine și spunea - dragul meu, te aștept la restaurant cu toată suita...”, cu actori, cu secretari de partid, cum era, așa, toată floarea cea vestită a Galațiului. Ceilați colegi îmi spun: “Aaa! A pus ochii Vraca pe tine! Te așteaptă zile frumoase!” (...).

Și v-ați dus la restaurant...

...Am luat loc. “Hai, dragul meu, mănâncă, să-ți spun ce planuri am de gând...”, cum vorbea el, nu pot să-l imit, că avea o voce inimitabilă!... Ce să mănânc, mie-mi ardea de mâncare?! Doamne, când stai lângă un monstru sacru, să mănânci? Am băut niște apă... Că pe urmă m-am îmbătat de fericire e altceva! Și ce mi-a spus, credeam că visez! “Eu joc și tu ai să mă dublezi pe mine!” - era un vis, credeam că aud așa, din neant, o voce... eu, să-l dublez pe Vraca! Nici un an n-aveam de când terminasem Institutul, de-aia spun că am avut [noroc] cu carul, mi-a dat Dumnezeu noroc, m-a răsfățat... M-am dus la teatru, mi-a dat piesa, regizorul Teodorescu, parteneră Olga Tudorache și mai mulți erau acolo... La vreo două săptămâni venise Cristea Avram să joace Cezar. Pompei era marele George Constantin, vai ce l-am iubit! Dar la început, el [Vraca] fiind și director, începem lectura la masă, că așa e “bucătăria”, să descifrăm textul, nuanțe, se taie-nu se taie, e o vorbă în teatru, “ce se taie nu se fluieră”...

Și prima zi n-am ajuns la intrarea lui Antoniu în scenă... și când să [citească, cineva] zice: “Maestre Vraca, sunteți chemat... partidul...” “Da, citește băiatul!”, adică eu eram ăla. Mamă!.. eram tot emoționat... A doua zi repetiție. Vine Vraca. “Vă cheamă Primăria”. “Citește băiatul!”. Ca să n-o mai lungesc, o zi-două-cinci “citește băiatul”, “citește băiatul”, el n-a mai apărut, eu fac probă de costume... și ajung să joc peste 500 de spectacole! Așa a fost începutul meu și-l voi ține minte și mă voi ruga pentru odihna sufletului lui... Unii mă considerau că-s băiatul lui, că prea îmi făcea toate...”Ce mai vrei să joci?..” Păi jucam într-o seară Antoniu (...) și a doua seară aveam Frații Karamazov, Alioșa, evlaviosul, bisericosul, cu credința în Dumnezeu.

V-a plăcut mai mult să jucați film sau teatru?

E o problemă puțin cam delicată. Ca să lămuresc oamenii: ceea ce simt eu și cred că și alții ca mine, în teatru ai satisfacții pe moment (...). Teatrul, precum bine știm, e în spațiu restrâns, sunt trei pereți, al patrulea e publicul; trebuie să te limitezi la acest spațiu. Pe când în film desfășurare largă, îți oferă spațiu mult mai variat... eu de-aia totdeauna am preferat filmul. Iar pentru tine, pentru sufletul tău, teatrul este! Atunci te dezlănțui. Pe când la film... nu-nu, n-ai desfășurarea asta! Tu, ca interpret, nu poți să dai replica cum ai da-o în teatru. Pentru că în teatru o dai ca să audă și cel de la galerie, de sus, de la balcon. Aici în film trebuie să fii foarte reținut”.

[Interviu realizat de Silvia Iliescu, 7 octombrie 2013]



Agenția RADOR - 19.10.2013 23:29